Hopp til innhold

- Ikke et fordekt selvportrett

Edvard Hoem avviser at hans planlagte tobindsbiografi om Bjørnstjerne Bjørnson er et fordekt selvportrett.

Edvard Hoem
Foto: Berit Roald / Scanpix

– Jeg kjenner meg igjen i noe av ham, men han var en helt annen. Viktige karaktaktertrekk hos ham er helt ukjent for meg, forteller Edvard Hoem i dette portrettet av Sølvi Foseide.

I disse dager er Hoem aktuell med Villskapens år, den første boken om Bjørnstjerne Bjørnson, en mann som i likhet med ham var prestesønn, rabulist i ungdommen, framtidsmann, skrev både litteratur og for teateret, samt var teatersjef.

Ifølge Hoem var det ønsket om å finne ut hvem Bjørnson var som fikk ham til å bruke hittil fem år på bokprosjektet.

Konfliktfylt sinn

– Jeg ville finne ut hvem han var, han var i sin tid Norges mest berømte, omtalte og omstridte mann. Og i vår tid er han nesten blitt nedvurdert, kanskje han ikke var en så stor forfatter, men som samfunnsreformator var han den største forfatteren som hadde det som program.

– Han var en spesiell mann på mange måter, han hadde et konfliktfylt sinn, men han greide å omsette det til energi, så han fikk en ekstrem kraft til å utfolde seg og veldig aktiv på en rekke samfunnsområder samtidig, forteller Hoem.

Den første boken av tobindsbiografien avsluttes med at Bjørnson har flyttet til Aulestad, er midt i livet og nesten bankerott.

– Han kom inn i en stor religiøs krise, han var nærmest en middelaldrende mann da han tok stort oppgjør med hele sitt livssyn og fundament og går i en ny retning. Han er jo spennende da. Aldri kjedelig, det er det viktigste med Bjørnson.

Forfatteren Bjørnstjerne Bjørnson

Bjørnstjerne Bjørnson

Foto: NTB/SCANPIX / Scanpix

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP