Asylsøkernes historie

Visste du at de første flyktningene kom til Norge for nesten 800 år siden?

Asylbarn
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Den norske regjering vil stramme inn asylpolitikken. Men for å finne de første asylsøkerne som kom til Norge, må vi tilbake til middelalderen.

Hør radioreportasjen her: Alt om asyl

Håkon Håkonson ga asyl

- De første som fikk asyl i Norge, var så vidt vi kjenner til, bjarmene som kom til Norge i 1250. Kong Håkon Håkonson ga dem asyl da de var forfulgt, forteller Knut Kjeldstadli, professor i historie ved Universitetet i Oslo.

Første bølge: 1880-tallet

Men den første store flyktningebølgen bestod av jødene som kom fra tsar-Russland fra 1880-årene til 1920. Neste bølge var også fra Russland, flyktninger fra den russiske revolusjon. Men noen ordentlig asylpolitikk fikk vi ikke før etter første verdenskrig.

- I trettiåra, tok vi i mot mange fra Hitler-Tyskland. Både intellektuelle, radikale og jøder fikk asyl, forteller Kjeldstadli.

Økt pågang

Under den kalde krigen, kom det flyktninger fra Øst-Europa i flere bølger, blant annet fra Ukraina i 1956 og Tsjekkoslovakia i 1968. Men den store bølgen flyktninger kom på 70- og 80-tallet. Først kom spesielt chilenere og vietnamesere, siden folk fra hele verden.

- Det var på åttitallet, etter den økte pågangen, at man skjønte at man trengte mer permanente steder å ha flyktningene. Da kom de første asylmottakene, forteller Knut Kjeldstadli.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.