Asylsøkernes historie

Visste du at de første flyktningene kom til Norge for nesten 800 år siden?

Asylbarn
Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Den norske regjering vil stramme inn asylpolitikken. Men for å finne de første asylsøkerne som kom til Norge, må vi tilbake til middelalderen.

Hør radioreportasjen her: Alt om asyl

Håkon Håkonson ga asyl

- De første som fikk asyl i Norge, var så vidt vi kjenner til, bjarmene som kom til Norge i 1250. Kong Håkon Håkonson ga dem asyl da de var forfulgt, forteller Knut Kjeldstadli, professor i historie ved Universitetet i Oslo.

Første bølge: 1880-tallet

Men den første store flyktningebølgen bestod av jødene som kom fra tsar-Russland fra 1880-årene til 1920. Neste bølge var også fra Russland, flyktninger fra den russiske revolusjon. Men noen ordentlig asylpolitikk fikk vi ikke før etter første verdenskrig.

- I trettiåra, tok vi i mot mange fra Hitler-Tyskland. Både intellektuelle, radikale og jøder fikk asyl, forteller Kjeldstadli.

Økt pågang

Under den kalde krigen, kom det flyktninger fra Øst-Europa i flere bølger, blant annet fra Ukraina i 1956 og Tsjekkoslovakia i 1968. Men den store bølgen flyktninger kom på 70- og 80-tallet. Først kom spesielt chilenere og vietnamesere, siden folk fra hele verden.

- Det var på åttitallet, etter den økte pågangen, at man skjønte at man trengte mer permanente steder å ha flyktningene. Da kom de første asylmottakene, forteller Knut Kjeldstadli.

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment