Hopp til innhold

Her er sannheten om «Jødeparagrafen»

I hvert fall ifølge komiker Atle Antonsen. Se eksklusivt klipp fra kveldens jubileumssending allerede nå!

Hvordan fikk vi en grunnlov med en paragraf som utestengte jøder, jesuitter og munkeordener fra Norge? Se Atle Antonsen forklare hva som kanskje skjedde - i rollen som Eidsvollmann anno 1814.

Stortinget er vertskap og har bedt NRK stå for tv-sendt folkefest når grunnlovsjubileet innledes på Eidsvoll søndag kveld.

– Dette blir store greier, sier prosjektleder Linn Sandberg Skarstein om NRK1-sendingen som selvsagt starter klokka 20.14.

Skuespiller og komiker Atle Antonsen står bak flere humoristiske bidrag i sendingen, blant dem innslaget over.

Spiller Eidsvoll-etterkommer... eller?

I rollen som Eidsvollmann utarbeider Antonsen og to andre det kontroversielle siste leddet i Grunnlovens paragraf to, også kjent som «Jødeparagrafen».

– Antonsen har ulike roller i sendingen, blant annet helt i starten hvor han spiller en historisk guide fra nåtid tilbake til 1814. Dessuten spiller han en påstått etterkommer til en av Eidsvollmennene, sier Sandberg.

Se innslaget med Atle Antonsen som trønderen Oskar Sigvaldsen – selvutnevnt Eidsvoll-etterkommer:

Møt Atle Antonsen i rollen som en trøndersk etterkommer av Eidsvollmann Leiv Sigvaldsen. Klippet sendes i NRK1s direktesending under innledningen av grunnlovsjubileet søndag 16. februar.

Inviterer folk til å delta

Nadia Hasnaoui er vert for jubileumssendingen, som har en prominent gjesteliste.

Både statsministeren, kongen, dronningen, kronprinsen og arveprinsessen er til stede på Eidsvoll – og et forhåpentlig stort folkehav.

– Jeg gleder meg til å lede den offisielle åpningen av grunnlovsjubileet! Men det blir ikke skikkelig feiring uten et stort entusiastisk publikum, så jeg håper mange finner veien til Eidsvoll om kvelden, sier programleder Hasnaoui til Stortinget.no.

– I løpet av programmet vil jeg også slå av en prat med flere publikummere. Jeg er nysgjerrig på hva de verdsetter med det norske samfunnet i dag. Jeg håper å finne noen modige stemmer på Eidsvoll den kvelden som tar utfordringen. Husk godt humør og varme klær, legger hun til.

Saken fortsetter under videoen.

Direktesendt jubileumsfeiring fra Eidsvoll. I kveld er det 200 år siden stormannsmøtet på Eidsvoll, hvor det ble bestemt at Norge skulle erklæres som en selvstendig stat og at vi skulle lage vår egen grunnlov. Denne utendørs festforestillingen markerer den offisielle åpningen av jubileumsåret 2014. Her møter du modige stemmer, kjente artister og spennende gjester. Programleder er Nadia Hasnaoui.

Premiere på Nordstoga-låt

Odd Nordstoga

Odd Nordstoga skal urframføre jubileumssangen «Dette landet» under sendingen på NRK1 søndag kveld.

Foto: NRK

Blant gjestene i sendingen er Geir Lippestad, Birgit Skarstein og Anne Grete Preus.

Dessuten blir det urpremiere på sangen «Dette landet» – et skreddersydd musikkinnslag for grunnlovsjubileet framført av Odd Nordstoga.

Selve Eidsvoll-bygningen vil også bli lyst opp på en måte ingen har sett tidligere.

– Denne såkalte 3D-mappingen er av et slag som aldri er blitt gjort i Norge før, så det blir garantert minneverdig, avslutter en spent prosjektleder Linn Sandberg Skarstein.

Åpningen av grunnlovsjubileet ser du direkte på NRK1 i kveld kl 20.14.

Er du litt usikker på hva Grunnloven egentlig er? Se denne infografikken og bli klokere på 51 sekunder:

17. mai 2014 er det 200 år siden Grunnloven ble vedtatt av riksforsamlingen på Eidsvoll. Det markerer vi gjennom hele året. Men hva er egentlig Grunnloven? Se denne filmen og bli vis på under ett minutt! Animasjon og grafikk: Renate Rognan.

Se bilder fra grunnlovsjubileet søndag:

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober