Hopp til innhold

Kan få åtte Amanda-priser

«Kon-Tiki» og «Som du ser meg» er blant de nominerte til beste norske kinofilm. Vinnerne kan ta imot Amanda-statuetten under Filmfestivalen i Haugesund 16. august.

Kon-Tiki i solnedgang

«Kon-Tiki», konkurrerer med «Eventyrland», «Før snøen faller» og «Som du ser meg» om å bli beste norske kinofilm

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

Filmen «Kon-Tiki», med Joachim Rønning og Espen Sandberg som regissører, ble nevnt åtte ganger av Amanda-komiteen og juryleder Bente Erichsen da nominasjonene ble offentliggjort i dag.

Espen Sandberg og Joachim Rønning (h)

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Foto: LUCAS JACKSON / Reuters

– Det har vært morsomme og interessante diskusjoner i fagjuryene. Til tross for forskjellige synspunkter underveis, har juryen samlet seg om disse gode kandidatene, sa juryleder Bente Erichsen.

I konkurransen om å bli beste kinofilm i år, har «Kon-Tiki» fått sterk konkurranse, ikke minst fra vinneren av Kritikerprisen, Dag Johan Haugeruds «Som du ser meg».

Laila Goody og Birgitte Larsen

Laila Goody og Birgitte Larsen i en scene fra «Som du ser meg». Goody er også nominert i klassen for beste kvinnelige skuespiller, i konkurranse med Maria Bonnevie, Marie Blokhus og Ragnhild Hilt

Foto: Norsk Filmdistribusjon / Motlys

Gode kvinneroller

– Det var gledelig mange gode og sterke kvinneroller i årets filmer, i motsetning til tidligere år. De fleste av disse er voksne kvinneroller, sa juryleder Bente Erichsen.

Laila Goody og Ragnhild Hilt er nominert til «beste kvinnelige hovedrolle» i «Som du ser meg». De konkurrerer med Maria Bonnevie i «Uskyld» og Marie Blokhus i «Jag etter vind».

«Kon-Tiki» er også representert i kategorien «beste mannlige skuespiller», med Pål Sverre Hagen i rollen som Thor Heyerdahl. Han får konkurranse av Bjørn Floberg i «90 minutter» og Taher Abdullah Taher i «Før snøen faller».

Taher Abdullah Taher

Taher Abdullah Taher i «Før snøen faller»

Foto: Marius Matzow Gulbrandsen / Paradox Film

Få barnefilmer

Det er bare laget tre barnefilmer i Amanda-filmåret. Det er «Karsten og Petra blir bestevenner», «Pelle politibil på sporet» og «Reisen til julestjernen». Juryen har valgt én vinner, som får Amanda-statuetten i Haugesund 16. august.

Delte ut fire priser

Solveig Kloppen blir programleder under Amandapris-utdelingen fra Haugesund 16. august. Hun fikk anledning til å dele ut fire priser allerede i formiddag.

Fra filmen Eventyrland

Silje Salomonsen i «Eventyrland». Filmen fikk pris for beste foto

Foto: Chezville

Beste foto gikk til Arild Østin Ommundsen for «Eventyrland», Beste produksjonsdesign/scenografi til Karl Júliusson for «Kon-Tiki» og Beste lyddesign til Christian Schaanning for «Uskyld». Amandakomiteens Gullklapper gikk til script Irmelin Wister.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober