Hopp til innhold

Heine Totland

Heine Totland var gjest i Stjerneklart 28. februar.

Heine Totland
Foto: Aas, Erlend / Scanpix

HEINE TOTLANDS CV

Heine Totland ble født 16. oktober i 1970, 14 måneder før broren Finn, og er sønn av Sissel og Sigurd Totland. Han vokste opp på Bømlo med ei mor som jobbet i reisebyrå og en far som er sjømann og maskinsjef.

Heine gikk på Moster barne- og ungdomsskole før han flytta hjemmefra som 16-åring for å gå på musikkgymnaset på Stord. Etter endt gymnas og tid som russepresident, gikk turen videre til Romerriket Folkehøgskole og Lærerhøyskolen i Bergen, hvor han ble i ett år.

Etter dette dro Heine Totland til Ungarn hvor han i 2 år levde livet og tok privattimer, blant annet ved Lisztakademiet i Budapest.
Heine jobbet som servitør og bartender i feriene frem til han var 24 år, etter det har han levd av musikken. Teateret har også i de senere årene spilt en viktig rolle i hans liv.

Totland var en av initiativtakerne bak Gli Scapoli, det norske mannskoret som holdt sammen fra 1992 til 1998. Koret sang blant annet på Garden Party for Prins Charles i 1995, åpnet Gay Games i Amsterdam to år senere og ble nominert til Spellemannprisen i 1997 før de ble oppløst året etter.

Da oppstod vokalbandet State, som i 2002 ga ut sitt første album. Der var blant andre Silje Nergaards Crying Shame med, som også ble sangen til årets Tv-aksjon samme år.

Totland har også vært med i flere oppsetninger i regi av Bømlo musikallaug, som Chess, Jesus Christ Superstar og Les Miserables.

I 2005 kom Heines første soloalbum, Tough Times for Gentlemen og i 2009 kom oppfølgeren the Sunny Side.
Heine har også turnert sammen med Beat-for-beatpianisten Gisle Børge Styve.

I 2009 spilte Heine Totland den homofile Harry i Mama Miaoppsetningen på det nye Folketeatret. Året etter deltok han i Melodi Grand Prix med låta The Best Of Me Is You. Men MGPeventyret stoppet etter sistesjansen.

I september i fjor stod han på scenen som Buddy Holly, en forestilling som høstet gode kritikker.

Heine var også med i filmen Sykt lykkelig som hadde premiere i fjor og som første norske film, vant pris under Sundance filmfestival i år.
Heine Totland bor sammen med kona Silje Nergaard på Bekkelaget i Oslo sammen med døtrene Erle på 13 og Karla på 7.

Kulturstrøm

  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP
  • 3 mill. til første samiske animasjonsfilm

    Norsk filminstitutt (NFI) melder fredag at animasjonsfilmen «Kunnskapens skog / Daajroen boelte» har fått 3 millioner i produksjonstilskudd.

    Ifølge NFI handler filmen om søsknene Anta og Bräjta som følger nordlyset til den parallelle verdenen Saajve

    Totalbudsjettet på den svensk-norske samproduksjonen er på nær 23 millioner kroner.

    Oskar Östergren Njajta står for regi og manus og produksjonsselskapet Krystallplaneten i Tromsø er med fra norsk side.

    Ifølge NTB blir dette historiens første animerte samiske langfilm. Den har planlagt premiere i 2026.

    «Kunnskapens skog» / «Daajroen boelte»er tidenes første samiske animerte langfilm.
    Foto: Bautafilm
  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)