Hopp til innhold

Går du i bokhylle-fella?

Er bokhyllen din kaos? Se interiørdesignernes tips om hvordan du best innreder med bøker hjemme.

Rotete bokhylle

Bokhyllen trenger ikke bare være lagringsplass. Se hvordan du kan la bokhyllen komme til heder og verdighet.

Foto: Morten Skogly

Ifølge interiørdesigner og TV-personlighet Halvor Bakke, er det stadig flere som er opptatt av hvordan de plasserer bøkene sine hjemme, og han merker at folk trenger hjelp.

– Flere og flere vil ha hjelp hjemme til innredning - også av bøker. Bokhyllen er på full fart tilbake i stuen, etter en periode hvor man hadde lite bøker fremme, og nærmest forsøkte å gjemme dem bort, sier Halvor Bakke.

– Vakkert

Interiørdesigneren synes at en fin bokhylle er vakkert.

– Mange tenker ikke på det er pent, og prøver å gjemme bort bokhyllen. Jeg syns at man skal ta den frem, for det er noe som gjør et hjem personlig.

Halvor Bakke

Halvor Bakke, kjent fra blant annet TV-programmet Norges Styggeste Rom, mener folk er mer opptatt av bøkene sine enn på lenge.

Foto: Morten Holm / SCANPIX

– Jeg har selv satt opp bøker etter farge. Det kan sikkert virke litt skrullete, men det demper helhetsinntrykket av bokhyllen, sier han.

Bakke synes alltid det er en utfordring når folk har samlet store stabler med bøker.

– Det er alltid en utfordring når folk har mange bøker. Da blir det rent utseendemessig mange farger som skriker etter oppmerksomheten, sier Halvor Bakke.

Det er mange som spør med om de kan ha bøkene fremme. Det syns interiørdesigneren at man absolutt bør ha, men gjerne ikke alle sammen.

– Du trenger jo strengt tatt ikke å sette frem alle de 47 bøkene du har i for eksempel serien Sagaen om Isfolket. Man behøver ikke å vise fram alt man har. Det samme gjelder for andre ting i hjemmet også – noe kan man vise frem i perioder, og møblere litt etter humøret. Skjulte bokhyller, og noen deler av bokhyllene som er synlig, er moderne, sier han.

Ønsker seg bibliotek

Interiørekspert Hege Wølner i interiørbutikken Inspirasjonshuset, ser en ny vår for det tradisjonelle biblioteket. Særlig blant dem som har god plass hjemme hos seg.

– Det er flere og flere som vil ha et rom med bare bøker, der de kan lese og slappe av. Folk ønsker seg et stillerom, helt uten TV og PC. Det er nemlig stadig flere som er opptatt av at TV`en er for mye i fokus, sier Hege Wølner.

Bokhylle sortert etter farger

- Hvis du bare klarer å huske hvilken farge det var på omslaget, er det lett å finne igjen en bok. sier Hanne Skrikerud.

Foto: Roy Andersen

Sorter etter farger

Wølner mener også at man helt fint kan sortere bøkene sine etter nettopp fargen.

– For dem som er ekstremt opptatt av farger, er det en god måte å sette papiromslag på bøkene. Slik kan man for eksempel skreddersy bøkene til resten av interiøret, sier hun.

Hanne Skrikerud har sortert sin bokhylle etter farge.

– Det jeg liker aller best med den er at jeg vet at den er full av gode bøker, jeg har jo lest alle sammen. Husker du ikke fargen må du begynne øverst til venstre, sier Hanne Skrikerud.

Utnytt plassen

På samme måte som det er vanlig å få skreddersydd kjønneninnredningen til å fylle ut tomrom fra gulv til tak, er det også blitt mer vanlig å gjøre dette med boksamlingen også, påpeker Wølner.

– Flere og flere får møbelsnekkere til å lage hyller, slik at de kan skreddersy bokhyllen til å passe for eksempel over vinduet. Det blir jo litt dyrere, men da skaper man en helhet.

Alt er lov

Nå er alt tillat, og det viktige er bare at personligheten skinner gjennom, mener hun.

– Bøkene skal vise hvem du er og hva du står for.

Gamle bøker er blitt særlig moderne å putte i bokhyllen.

– Jeg syns det er fint at det ser gammelt og slitt ut. Det er også litt i tiden. De siste to årene har det blitt mer og mer vanlig å sette gamle bøker i hyllene, og det gjelder både for de som bor i hus og de som bor i leilighet, sier Hege Wølner.

Hvordan sorterer bokelskerne?

Bokhylle med bøker om Berlin

En av Knut Hoems hyller er fyllt med utelukkende bøker om Berlin.

Foto: Knut Hoem / NRK

Med så mange muligheter, og så mange hensyn å ta, hvordan har de som er spesielt glad i bøker det hjemme hos seg selv?

Knut Hoem, programleder for Scenerom i NRK P2

Knut Hoem.

Foto: Presse / NRK

Litteraturanmelder Knut Hoem har valgt ut favorittbøkene sine til bokhyllen hjemme.

– Jeg har sortert bøkene etter et kresent utvalg med skjønnlitterære forfattere, som er organisert alfabetisk. Det er høy terskel, så få bøker kommer inn. Jeg har også en del tema-hyller, for eksempel bøker om Berlin. En annen hylle er essays om litteratur, og en tredje er bøker om familie og barneoppdragelse.

Det beste med bokhyllene et de dekker hele entreen fra gulv til tak, og at de er spesialsydd, mener Hoem.

Morten Skogly

Morten Skogly.

Foto: Jon-Annar Fordal

–Jeg finner bøker fort. De som har fått låne bøker fra denne bokhyllen, bes returnere disse om gående.

Morten Skogly har bibliotekarutdannelse. Her skulle man altså forvente sirlige og ordentlige rekker med bøker i alfabetisk rekkefølge. Men er det slik?

– Jeg er en av de som har gått over til å lese bøker på lesebrett, i mitt tilfelle iPad og iPhone, og har også gitt bort masse bøker til venner, til bibliotek og til brukthandler.

Bokhylle

Morten Skogly har beholdt mange bøker, selv om han har gått mye over til lesebrett.

Foto: Morten Skogly

– Men jeg har selvfølgelig mye igjen, og de er organisert etter tre prinsipper: «At ungene ikke får tak i dem», «Ute av syne, ute av sinn!» og «Totalt tilfeldig»

I den første kategorien havner alle de viktige bøkene hans, som egentlig ikke er så mange etter at han har gitt bort så mye

– Jeg har noen bøker jeg leser om og om igjen, for eksempel Richard Brautigan og Jack Kerouac, og de står høyt oppe, slik at barnefingre med syltetøy ikke får tak i dem.

– I den andre kategorien havner bøker jeg kunne tenke meg å lese igjen, og disse står i samme bokhylle, men ligger i kurver. John Irving har jeg for eksempel en del bøker av, og han er en kurvforfatter, sier han.

Marta Norheim

Marta Norheim

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

I den siste kategorien havner resten, som kunstbøker, håndlagde bøker, fotoalbum, kokebøker, interiørbøker og ikke minst gjør-det-selv-bøker.

Litteraturanmelder Marta Norheims bokhylle starter på A i første etasje, og går gjennom flere etasjer av huset.

– Så har eg I-U i gangen nede og V-Å i kjellarstova. Dette gjeld skjønnlitterær prosa. Eg sorterer berre på bokstav, innanfor kvar bokstav står det hulter til bulter, det får vere grenser for orden.

Bokhylle

Marta Norheims bokhylle.

Foto: Marta Norheim / NRK

Poesien har sine eigne hyller, og det har sakprosaen også. Den er sortert i rause kategoriar, som språk, kunst, religion, reiser, for ikkje å gløyme den store kategorien ”anna”.

– Og så står dei største bøkene i alle kategoriar i nedste hylle, for den er høgast.

– Eg likar at det er mine bøker. Eg veit om alle bøkene som er der og mange har ei historie. Derfor har eg vanskeleg for å kvitte meg med stygge, utlesne pocketbøker når eg får eit fint, innbunde eksemplar av same boka. Eg liker best å lese oppatt same eksemplaret viss eg skal lese fleire gonger. Ofte står det kommentarar eg har gløymt at eg har skrive, sier Marta Norheim.

Kulturstrøm

 • Bruker erfaringer fra egen rusproblematikk, kjærlighet og en ungdomstid i rampelyset

  – Musikken til Tyr har blitt mer emo, og minner flere ganger om emo-rap fra miljøer som amerikanske GothBoiClique. Låtene drives av lange, dype toner og plasserer seg i et melankolsk landskap. Det står i stor kontrast til andre store norske rappere sin dansbare, poppete musikk, skriver NRKs musikkanmelder Sofie Martesdatter Granberg om Tyrs nye album «Bedøvelse gjør mester».

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)