Hopp til innhold

Freder «Blücher» for å hindre vrakplyndring

I 76 år har den tyske panserkrysseren «Blücher» ligget på 90 meters dyp i Drøbaksundet. Nå freder myndigheter skipsvraket og innfører dykkeforbud for å hindre plyndring.

Panserkrysseren «Blücher» ble senket ved Drøbak natt til 9. april. Nå blir vraket fredet av frykt for vrakplyndrere

«Blücher» synker

SKADESKUTT: En brennende Blücher fotografert i morgentimene 9. april 1940. Skipet ble rammet av to granater og to torpedoer fra Oscarsborg festning utenfor Drøbak natt til 9. april, og drev nord til Askholmene, der det sank i morgentimene.

Foto: NTB/Riksarkivet
Tysklands ambassadør legger ned krans ved «Blücher»

HEDRET DØDE: Tysklands ambassadør til Norge, Axel Berg, la ned en krans til minne om de flere hundre tyske soldatene som døde under senkningen av «Blücher».

Foto: Edin Babic / NRK
Jørn Holme

STRAMMER INN: Riksantikvar Jørn Holme er glad for fredning og dykkerforbud.

Foto: Trond Stenersen / NRK
Vidar Helgesen

FRYKTER PLYNDRING: Klima- og miljøminister Vidar Helgesen frykter at ny teknologi gjør det lettere å hente opp gjenstander fra skipsvrak som «Blücher».

Foto: Trond Stenersen / NRK

– Det vi i dag gjør, er å verne et krigsminne, men også å gi en fredning til de som faktisk har sitt gravsted på bunnen av Oslofjorden, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H).

Torsdag var statsråden sammen med blant andre riksantikvar Jørn Holme og Tysklands ambassadør Axel Berg på stedet der den tyske invasjonsflåtens flaggskip ble skutt i senk av artilleri- og torpedobatteriene på Oscarsborg festning natt til 9. april 1940.

Frykter mer vrakplyndring

Nå blir vraket, som det første skipsvraket fra krigen her til lands, fredet. Samtidig blir det forbudt å dykke ved vraket uten spesialtillatelse.

– Vi vet at de fleste fritidsdykkere respekterer skipsvrak, men ny teknologi gjør det lettere å dykke og ta med seg ting, og vi ønsker å sørge for at vraket ikke blir plyndret. Fredningen er en markering av at dette ikke skal røres, sier Helgesen.

Statsråden peker på at det finnes et internasjonalt marked for gjenstander fra krigen, og at det gjør det attraktivt å plyndre gjenstander fra «Blücher».

– Det har vært våpen, tallerkner, og personlige gjenstander fra soldatene som har vært tatt opp og omsatt i et illegalt marked, bekrefter riksantikvar Jørn Holme.

Vil verne graven

Med fredningen håper Holme også å bidra til at de flere hundre tyske soldatene som døde i havariet, får hvile i fred.

– Ikke minst er det viktig å sikre vern av Blucher som en såkalt «våt grav». I vraket ligger flere hundre døde soldater, og det har vært et problem at uorganiserte dykkere har tatt opp gjenstander fra vraket, også fra de døde soldatene. Det ønsker vi å forhindre, og dykking på «Blücher» blir nå regulert strengt, forteller Holme.

Vraket er allerede vernet som grav, men nå blir det også forbudt å dykke ved det. Dykkere som vil utforske vraket, vil kunne søke norsk maritimt museum om tillatelse.

Senkningen av «Blücher»
I dag er det 75 år siden den tyske krysseren Blücher seilte inn Oslofjorden. I Drøbaksundet ble fartøyet beskutt fra Oscarsborg festning og sank.
Senkningen av Blücher ble avgjørende for at Kong Haakon og regjeringen kom seg unna.

BLÜCHERS SISTE REISE: Se programmet fra 9. april 2015 i NRK TV.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober