I dag er det 75 år siden det tyske overraskelsesangrepet på Norge. I løpet av natten 9. april 1940 kom tyske marineskip inn til en rekke norske byer og landsatte soldater.
Kommandant på Oscarborg festning, Birger Eriksen skrev seg inn i krigshistorien da han denne natten bestemte seg for at det skulle skytes skarpt mot det fremste skipet i angrepsgruppen i Oslofjorden, inntrengeren Blücher.
– Blant de ledende offiserene under Eriksen var det absolutt ingen full og enhetlig støtte om at dette var den riktige handlemåten. Det var hans personlighet som tvang igjennom skuddløsningen, sier forfatter og journalist Alf R. Jacobsen.
- Se hele dokumentaren «Invasjonen av Norge - Blüchers siste reise» på NRK 1 i kveld klokken 19.45.
Artikkelen fortsetter under bildet.
LES OGSÅ: Slik markeres 9. april
– Ingen unison enighet
Alf R. Jacobsen har skrevet boken «Krysseren Blücher» og sier at like før det ble ildgivning, forlangte sjefen for torpedobatteriet en skriftlig ordre fra Eriksen om hva han skulle gjøre.
– Det var jo uhørt, det var nesten mytteri. Når din sjef gir ordre om at det skal skytes med skarpt, kan du ikke ringe opp og be om ha dette skriftlig, sier Jacobsen.
Da Eriksen bestemte seg for at fartøyet skulle skytes fra Oscarsborg, skal han ha sagt følgende:
«Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!»
– Birger Eriksen var en veldig dannet og snill mann. Leser man mellom linjene i det han og andre skriver, så ser man at det ikke var noen unison oppslutning om å gå til åpen kamp mot inntrengerne, som han visste var ett eller annet sted ute i tåkehavet, sier Jacobsen.
Oldebarnet til kommandørkaptein Andreas Anderssen, Mads Gram Rygg, mener påstandene om at Anderssen ba om en skriftlig ordre er ettertrykkelig tilbakevise.
– Disse påstandene er direkte feil, det ble bedt om en kategorisk ordre over sambandet før krigshandlingen tiltok morgenen 9. april. At Alf R. Jacobsen har lest noe mellom linjene danner ikke grunnlaget for å sverte en person som er hedret for sin krigsinnsats med krigskors med sverd, sier Rygg til NRK.
Han forteller at familien har forelagt dokumentasjon til filmregissør Erik Poppe som lager film basert på Alf R. Jacobsens bok om 9. april. Ifølge Rygg har Poppe endret filmet på dette punktet.
LES OGSÅ: Hyllet for sin bragd under andre verdenskrig
Artikkelen fortsetter under bildet.
Regjeringen og kongefamilien i sikkerhet
Tre timer etter senkingen av Blücher begynte tyske bombefly et angrep på Oscarsborg som varte hele dagen.
Tyskerne nedkjempet i løpet av kort tid nesten all norsk motstand, og inntok Oslo.
Men senkingen av Blücher gjorde at Hitlers plan ble forsinket, og regjeringen og kongefamilien fikk tid til å flykte fra Oslo. De kom seg senere i sikkerhet i England og USA.
LES OGSÅ: 70 år siden senkingen av Blücher
LES OGSÅ: Nils (94) så da Blücher ble senket