Hopp til innhold

- Jeg er målløs

Frankrikes kulturminister forsvarer den arresterte filmskaperen Roman Polanski.

Frederic Mitterrand støtter den arresterte filmskaperen Roman Polanski
Foto: Loic Venance / Scanpix/AFP

Ministeren, Frederic Mitterand, sier det ikke gir noen mening at regissøren er «blitt lurt i en felle» og «kastet til løvene på grunn av gammel historie», ifølge BBC .

Videre sier kulturministeren at også den franske presidenten, Nicolas Sarkozy, følger saken «med stor oppmerksomhet», og at presidenten «deler håpet [..] om en rask løsning på situasjonen».

Roman Polanski på den røde løperen på filmfestivalen i Cannes

Roman Polanski på den røde løperen på filmfestivalen i Cannes.

Foto: Francois Mori / Scanpix/AP

Den polskfødte regissøren ble lørdag pågrepet i Sveits, hvor han skulle motta en ærespris under Zürich Film Festival. Regissøren flyktet i 1978 fra USA, hvor han er ettersøkt for å ha hatt seksuelt samkvem med en mindreårig jente.

Polanski som ikke har vært i USA på over 30 år, har levd beskyttet i Frankrike, som har nektet å utlevere Polanski ettersom han har fransk statsborgerskap.

Annonsert på internett

Arrestasjonen i Sveits kom ifølge Polanskis agent Jeff Berg, overraskende ettersom Polanski de siste årene har hatt et hus i landet.

– Det var ingen stor hemmelighet at han skulle til Zürich. De annonserte det på internett, forteller Sandi Gibbons, talskvinne for politiet i Los Angeles.

Ifølge Gibbons har det vært to tidligere forsøk på å arrestere Polanski når han har planlagt besøk til land som har utleveringsavtaler med USA, men begge gangene skal Polanski ha fått kjennskap til planene og ikke reist.

Den sveitsiske justisministeren Eveline Widmer-Schlumpf sier Sveits ikke hadde annet valg enn å arrestere Polanski på grunn av utleveringsavtaler med USA.

Vil kjempe

Ifølge Guardian sa Polens utenriksminister Radek Sikorski til det polske nyhetsbyrået PAP at Polen og Frankrike vil levere en felles anmodning til Sveits og USA om å løslate regissøren.

Til AFP sier talkvinne Gibbons i Los Angeles-politiet at det kunne gå to til tre måneder før Polanski ankommer USA dersom han bestrider utleveringen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.