Frank Aarebrot

Statsviter, valgforsker og professor Frank Aarebrot er gjest i Stjerneklart.

Frank Aarebrot
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Frank Aarebrot

Frank Aarebrot ble født i Bergen den 19. januar 1947. Han vokste opp som enebarn med en far som var ingeniør og reisende spesialist i industrivarmeapparater og en hjemmeværende mor. Han gikk på Langhaugen videregående skole og begynte på Universitetet i Bergen der han etter hvert ble vitenskapelig assistent for den kjente samfunnsforskeren Stein Rokkan som var professor i sammenlignende politikk. Da Frank i 1969 ble invitert over til USA av sin tante, som takk for en glimrende guiding i Bergen da hun og onkelen var på besøk der, benyttet Rokkan anledningen til å ta med seg Frank som assistent da han gjesteforeleste ved Yale-universitetet. Samtidig fikk Frank selvsagt tatt utdannelse.

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I 1973 var han forskningsmedarbeider ved historisk arkiv ved Universitetet i Michigan. Han ble cand.polit. med hovedfag i sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen i 1976, samtidig med sin samboer, Marianne Flick. Hun kom til Bergen fra Nederland året før som statsstipendiat og samfunnsforsker, og de to ble altså samboere. De giftet seg i 1977, samme år som Frank ble ansatt ved Institutt for sammenlignende politikk i Bergen.

Aarebrots forskning omfatter europeisk politisk utvikling, demokratisering og europeisk integrasjon. Her hjemme er han aller mest kjent som valgforsker, politisk kommentator og glimrende forskningsformidling gjennom mediene. Han fikk sågar Meltzerfondets pris for fremragende forskningsformidling i 2001. I fjor var han den mest siterte forskeren i norske medier. Han har aldri lagt skjul på sin politiske tilknytning til sosialdemokratiet og Arbeiderpartiet og har av enkelte blitt betraktet som politisk farget som kommentator.

Etter å ha vært internasjonal valgobservatør ved presidentvalget i Romania i 1990, fikk han en infeksjon i skjelettet og måtte amputere det ene beinet. Mange husker hans opptreden i Team Antonsen på NRK1 da Kristopher Skau slikket hans amputerte bein mens han ble intervjuet av Bård Tufte Johansen, for å synliggjøre den franske sosiologen Pierre Bourdieus kritikk av fjernsynet som medium.

Frank Aarebrot er bosatt i Abjørnsens gate i Bergen sammen med Marianne Flick, og de har to voksne barn, Erik på 29 og Maike på 27 år.

Stjerneklart med Frank Aarebrot, mandag 25.08.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

 • Prisheder for Louis-Dreyfus

  Vi kjenner henne ikke minst som Elaine i «Seinfeld». Julia Louis-Dreyfus' humorkarriere strekker seg over flere tiår, og nå har hun fått en høythengende pris for innsatsen. Komiker, produsent og skuespiller Julia Louis-Dreyfus kan nemlig sette den fine Mark Twain-prisen på peishylla. Prishederen fant sted søndag med en TV-sendt fest på Kennedy Center i Washington, melder TT. – Hun var magisk. Jeg tror ikke serien ville blitt en så stor suksess uten henne, sa Jerry Seinfeld foran søndagens prisheder. (NTB)

  Julia Louis-Dreyfus
  Foto: Owen Sweeney / AP
 • «Ulven» er «Grease» for kidsa

  – De tre geitekillingene er til å spise opp, sier NRKs teateranmelder om rockeoperaen «Ulven» på Nationaltheatret. En runde til med kill your darlings ville ha gjort forestillingen bedre, men denne blandingen av «Hakkebakkeskogen» og «Grease» fungerer, med variasjon og masse energi. Geitemor vil ha seg et eventyr og har elektriske nattlige møter med ulven, musikalen frir til de voksne. Om barneflokken blir spist eller ikke, det fenger i alle fall ungene. Nye bunadsinspirerte kostymer fungerer også bra.

  Ulven på Nationalteatret
  Foto: Erica Hebbert / Nationalteatret
 • Dagbladet slakter Märtha Louise-bok

  «Denne boka er så hinsides at jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte», skriver Dagbladets anmelder Cathrine Krøger. Boken hun snakker om er prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordengs bok om høysensitive barn. Boken er skrevet i samarbeid med journalist og kommunikasjonsrådgiver Kjersti Salvesen, og den slippes fra forlaget Cappelen Damm i disse dager. «Gud bevare oss for noe møl», heter det i anmeldelsen – som ender opp med terningkast én. Aftenpostens anmelder er langt mer positiv og skriver blant annet at «Märtha Louise fremstår klok, myk og tøff, en mor og et menneske å lære av». (NTB)