Hopp til innhold

Frank Aarebrot

Statsviter, valgforsker og professor Frank Aarebrot er gjest i Stjerneklart.

Frank Aarebrot
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Frank Aarebrot

Frank Aarebrot ble født i Bergen den 19. januar 1947. Han vokste opp som enebarn med en far som var ingeniør og reisende spesialist i industrivarmeapparater og en hjemmeværende mor. Han gikk på Langhaugen videregående skole og begynte på Universitetet i Bergen der han etter hvert ble vitenskapelig assistent for den kjente samfunnsforskeren Stein Rokkan som var professor i sammenlignende politikk. Da Frank i 1969 ble invitert over til USA av sin tante, som takk for en glimrende guiding i Bergen da hun og onkelen var på besøk der, benyttet Rokkan anledningen til å ta med seg Frank som assistent da han gjesteforeleste ved Yale-universitetet. Samtidig fikk Frank selvsagt tatt utdannelse.

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I 1973 var han forskningsmedarbeider ved historisk arkiv ved Universitetet i Michigan. Han ble cand.polit. med hovedfag i sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen i 1976, samtidig med sin samboer, Marianne Flick. Hun kom til Bergen fra Nederland året før som statsstipendiat og samfunnsforsker, og de to ble altså samboere. De giftet seg i 1977, samme år som Frank ble ansatt ved Institutt for sammenlignende politikk i Bergen.

Aarebrots forskning omfatter europeisk politisk utvikling, demokratisering og europeisk integrasjon. Her hjemme er han aller mest kjent som valgforsker, politisk kommentator og glimrende forskningsformidling gjennom mediene. Han fikk sågar Meltzerfondets pris for fremragende forskningsformidling i 2001. I fjor var han den mest siterte forskeren i norske medier. Han har aldri lagt skjul på sin politiske tilknytning til sosialdemokratiet og Arbeiderpartiet og har av enkelte blitt betraktet som politisk farget som kommentator.

Etter å ha vært internasjonal valgobservatør ved presidentvalget i Romania i 1990, fikk han en infeksjon i skjelettet og måtte amputere det ene beinet. Mange husker hans opptreden i Team Antonsen på NRK1 da Kristopher Skau slikket hans amputerte bein mens han ble intervjuet av Bård Tufte Johansen, for å synliggjøre den franske sosiologen Pierre Bourdieus kritikk av fjernsynet som medium.

Frank Aarebrot er bosatt i Abjørnsens gate i Bergen sammen med Marianne Flick, og de har to voksne barn, Erik på 29 og Maike på 27 år.

Stjerneklart med Frank Aarebrot, mandag 25.08.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober