Frank Aarebrot

Statsviter, valgforsker og professor Frank Aarebrot er gjest i Stjerneklart.

Frank Aarebrot
Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Frank Aarebrot

Frank Aarebrot ble født i Bergen den 19. januar 1947. Han vokste opp som enebarn med en far som var ingeniør og reisende spesialist i industrivarmeapparater og en hjemmeværende mor. Han gikk på Langhaugen videregående skole og begynte på Universitetet i Bergen der han etter hvert ble vitenskapelig assistent for den kjente samfunnsforskeren Stein Rokkan som var professor i sammenlignende politikk. Da Frank i 1969 ble invitert over til USA av sin tante, som takk for en glimrende guiding i Bergen da hun og onkelen var på besøk der, benyttet Rokkan anledningen til å ta med seg Frank som assistent da han gjesteforeleste ved Yale-universitetet. Samtidig fikk Frank selvsagt tatt utdannelse.

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

I 1973 var han forskningsmedarbeider ved historisk arkiv ved Universitetet i Michigan. Han ble cand.polit. med hovedfag i sammenlignende politikk ved universitetet i Bergen i 1976, samtidig med sin samboer, Marianne Flick. Hun kom til Bergen fra Nederland året før som statsstipendiat og samfunnsforsker, og de to ble altså samboere. De giftet seg i 1977, samme år som Frank ble ansatt ved Institutt for sammenlignende politikk i Bergen.

Aarebrots forskning omfatter europeisk politisk utvikling, demokratisering og europeisk integrasjon. Her hjemme er han aller mest kjent som valgforsker, politisk kommentator og glimrende forskningsformidling gjennom mediene. Han fikk sågar Meltzerfondets pris for fremragende forskningsformidling i 2001. I fjor var han den mest siterte forskeren i norske medier. Han har aldri lagt skjul på sin politiske tilknytning til sosialdemokratiet og Arbeiderpartiet og har av enkelte blitt betraktet som politisk farget som kommentator.

Etter å ha vært internasjonal valgobservatør ved presidentvalget i Romania i 1990, fikk han en infeksjon i skjelettet og måtte amputere det ene beinet. Mange husker hans opptreden i Team Antonsen på NRK1 da Kristopher Skau slikket hans amputerte bein mens han ble intervjuet av Bård Tufte Johansen, for å synliggjøre den franske sosiologen Pierre Bourdieus kritikk av fjernsynet som medium.

Frank Aarebrot er bosatt i Abjørnsens gate i Bergen sammen med Marianne Flick, og de har to voksne barn, Erik på 29 og Maike på 27 år.

Stjerneklart med Frank Aarebrot, mandag 25.08.08 kl. 22.05 på NRK P1

Kulturstrøm

  • Flere fornøyd med radiotilbudet

    63 prosent sier de er ganske eller svært fornøyd med det generelle radiotilbudet i Norge, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet. Det er åtte prosentpoeng mer enn i fjor. I tillegg er andelen misfornøyde mindre.

    DAB-radio