Hopp til innhold

Fra Hollywood til Ylvingen

Når innspillingen av tredje sesong av ”Himmelblå” tar til på Ylvingen i slutten av april, er det Oscar-nominerte Petter Næss som inntar registolen.

Petter Næss
Foto: Hege Fagerheim / NRK

Han gleder seg.

- Jeg er veldig tiltalt av å skulle være en måned på et sånt sted ute i havet, jeg gleder meg veldig til det. Jeg liker steder langt ute, langt inne eller høyt oppe. Små samfunn som kjemper for å overleve, sier Næss.

Konseptuerende regissør Eva Dahr

Eva Dahr.

Han skal regissere de to av de åtte siste Himmelblå-episodene. I tillegg skal Trond Fausa Aurvåg og Audny C. Øiamo-Holsen regissere to episoder hver, mens Eva Dahr skal regissere de to siste. Hun hadde også regien på de første episodene av serien.

SE I NETT-TV: Intervju med Eva Dahr her

- Hvordan tror du det blir å jobbe med Norgeshistoriens mest populære dramaserie?

- Jeg er i alle fall helt sikker på at det blir nok frisk luft, og det tiltaler meg jo. For meg som er vant til å starte fra bånn av er det også allright å komme til dekket bord. I tillegg er det jo et poeng at man ellers aldri vet om folk vil se det man lager, men her er jeg ganske sikker på det, humrer Næss.

- Et scoop

- Det er et scoop å ha fått Petter til å starte opp den siste sesongen av Himmelblå. Han er en av våre fremste personinstruktører og en regissør av internasjonalt format. Jeg er overbevist om at han vil tilføre serien og personene i serien mye – til glede for alle dem som venter på en ny runde med Himmelblå., sier dramasjef Hans Rossiné, som er fornøyd med Næss' regikolleger også.

Vegard S. Eriksen, Petter Næss og Margrete Kåset

Ville du vært flue på veggen på dette møterommet? Produsent Vegard S. Eriksen, regissør Petter Næss og manusredaktør Margrete Kåset er i full gang med de nye Himemlblå- manusene.

Foto: Hege Fagerheim / NRK

- Vi fått en regikvartett vi bare kunne drømme om. Det er bare å begynne å glede seg til vinteren 2010 når vi starter opp ”Himmelblå” igjen på NRK 1. Dette blir knallbra, sier dramasjef Hans Rossiné.

LES MER: Alt om Himmelblå
SE I NETT-TV: Himmelblå 8:8

Oscar-nominert for Elling

Petter Næss og Per Christian Ellefsen

Næss sammen med Per Christian Ellefsen under Oscar-gallaen i 2002.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Næss er en av fire norske regissører som har en Oscar-nominasjon på CV-en sin. Den fikk han for filmatiseringen av Ingvar Ambjørnsens ”Elling”, som gikk sin seiersgang på norske kinoer i 2001. Han regisserte også filmatiseringen av Erlend Loes ”Tatt av kvinnen” (2007) der nå Himmelblå-regi-kollega Trond Fausa Aurvåg spilte hovedrollen.

- Mange regissører har jobbet med Himmelblå allerede. Hva er det du skal tilføre serien?

- Jeg kommer nok til å stramme opp og justere de gode tingene som allerede er der, prøve å gjøre billedspråket mer presist, følge karakterene enda tettere. Deres emosjoner og handlinger og små kamper. Komme mer inn på dem, gjøre dem enda mer interessante.

Flere hemmeligheter

- Men det er viktig å si at dette er justeringer, ikke store forandringer. Dette er karakterer vi har sett så lenge, og blitt glade i, og først og fremst har jeg lyst til å gi dem enda flere hemmeligheter, ting seerne blir nysgjerrige på, sier Næss.

De fem regissørene som jobbet med første og andre sesong av Himmelblå var forøvrig Eva Dahr, Tor M. Tørstad, Anne Sewitsky, Vibeke Ringen og Mathias Calmeyer.

SE I NETT-TV: Produsent Vegard Stenberg Eriksen om å bruke flere regissører

Vil ta rekorden tilbake

I mange år hadde han publikumsrekorden for en norsk film, med 800 000 besøkende på Elling. Nå er han slått av Max Manus, med sine 1,1 millioner.

- Jeg tror nok jeg kommer til å ta den rekorden tilbake med 17. episode av Himmelblå. Men det kommer ikke til å være min fortjeneste, sier Næss.

Himmelblå hadde et snitt på over 1,2 millioner seere i sin andre sesong, og avsluttet med rekordhøye 1,309,000 seere forrige søndag. Det gjør den til tidenes mest sette dramaserie i Norge.

LES MER: Tidenes dramasuksess

- Ren egoisme

- Hva blir den største utfordringen i arbeidet med serien, tror du?

- For meg blir det å klare å ivareta det som har gjort serien veldig populær og samtidig tilføre enda mer kvalitet i karakterene og forsterke det visuelle uttrykket. Det er en blanding av nærhet, intensitet og realisme i karakterene, kombinert med poesien som ligger i det intense nærværet av natur og omskiftelighet, sier Næss, som gleder seg til gjensynet med Helgelandsnaturen.

Måne over Ylvingen

Petter Næss gleder seg til å jobbe på Helgelandskysten.

Foto: Ronny Eikset / NRK

- Den er bare så utrolig flott. Vi spilte inn deler av ”Tatt av kvinnen” på Træna nord på Helgeland. For meg er det ren egoisme å få lov til å jobbe et sånt sted – og jeg har aldri gjort det så lenge som jeg skal nå, sier Næss, som er tungt involvert i manusprosessen før innspillingsstart og som har klare ideer for hva som skal skje i den siste sesongen.

Tredje og siste sesong av Himmelblå er ferdig innspilt i begynnelsen av september, og om ett år kan du se resultatet.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober