Hopp til innhold

Folks tiltro til nettaviser øker

Tiltroen til nettavisenes kvalitet er økende blant folk flest, mens tiltroen til papiravisene daler.

VG Nett og NRK.no

En fersk undersøkelse viser at folks tiltro til nettavisers kvalitet øker.

Foto: Skjermdump

Tone Libråten

Tone Libråten, nyhetsleder i VG Nett.

Foto: VG

En fersk undersøkelse som skal presenteres på Nordiske Mediedager i Bergen i dag, viser at tiltroen til nettavisenes kvalitet er økende blant folk flest. Tiltroen til papiravisene daler med 10 %.

– Dette er veldig bra og hyggelig. Det er en anerkjennelse til alle de dyktige journalistene som jobber med nettjournalistikk, sier nyhetsleder i VG Nett, Tone Libråten til NRK.

VG Nett har ekspandert. De har fått flere journalister og har mulighet til å sette av tid og ressurser til større prosjekter.

– Dette legger leserne selvfølgelig merke til. For vår del tror jeg dette skaper en større troverdighet, sier hun.

Sammenligning av papiravisjournalistikk og nettavisjournalistikk

 

Journalister 2009

Journalister 2010

Publikum 2009

Publikum 2010

Antall spurte

500

500

800

800

Papiraviser har best kvalitet

74%

75%

61%

51%

Nettaviser har best kvalitet

3%

3%

10%

12%

Ingen forskjell

19%

20%

20%

27%

Ikke sikker

4%

1%

9%

10%

Sammenligning av papiravisjournalistikk og nettavisjournalistikk

– Problematiske tall

Frank Aarebrot i NRK sitt studio

Frank Aarebrot

Foto: NRK

Men det er ikke alle som roper hurra. Frank Aarebrot er professor ved UIB, og faglig ansvarlig for undersøkelsen. Han synes tallene er problematiske.

– Man skulle tro at det journalistiske produktet i en trykt avis har høyere forutsetninger enn en melding som man slenger ut i det øyeblikket man får den. Det er dette som er problemet når avisene mister opplaget og øker nettreff. Da mister de noe som folk er villige til å betale for, og erstatter det med noe som folk ikke er villige til å betale for, sier Aarebrot.

Journalister ikke enige

I undersøkelsen har man også stilt det samme spørsmålet til et representativt utvalg av norske journalister. Mens folk flest har tiltro til nettavisene, mener hele åtte av 10 journalister at papiravisen har best kvalitet. Det skuffer Libråten på VG Nett-desken.

– Det synes jeg personlig er skuffende på vegne av all den gode journalistikken som lages her på VG Nett, sier Tone Libråten.

Frank Aarebråt mener svarene er som de er fordi journalister har greie på faget sitt.

– De vet at det slippes mer gjennom i nettutgaven enn i papirutgaven, sier han.

– Mener du at nettjournalistikken er dårligere?

– Nei. Men, det som ofte skjer er at du har en papiravis som også har en nettutgave. Så skal journalistene jobbe samtidig for begge deler. Da blir det til at de slenger en veldig kort versjon til nettavisen, og jobber grundigere med det som skal på til deadline, sier Aarebrot.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober