Hopp til innhold

Folks tiltro til nettaviser øker

Tiltroen til nettavisenes kvalitet er økende blant folk flest, mens tiltroen til papiravisene daler.

VG Nett og NRK.no

En fersk undersøkelse viser at folks tiltro til nettavisers kvalitet øker.

Foto: Skjermdump

Tone Libråten

Tone Libråten, nyhetsleder i VG Nett.

Foto: VG

En fersk undersøkelse som skal presenteres på Nordiske Mediedager i Bergen i dag, viser at tiltroen til nettavisenes kvalitet er økende blant folk flest. Tiltroen til papiravisene daler med 10 %.

– Dette er veldig bra og hyggelig. Det er en anerkjennelse til alle de dyktige journalistene som jobber med nettjournalistikk, sier nyhetsleder i VG Nett, Tone Libråten til NRK.

VG Nett har ekspandert. De har fått flere journalister og har mulighet til å sette av tid og ressurser til større prosjekter.

– Dette legger leserne selvfølgelig merke til. For vår del tror jeg dette skaper en større troverdighet, sier hun.

Sammenligning av papiravisjournalistikk og nettavisjournalistikk

 

Journalister 2009

Journalister 2010

Publikum 2009

Publikum 2010

Antall spurte

500

500

800

800

Papiraviser har best kvalitet

74%

75%

61%

51%

Nettaviser har best kvalitet

3%

3%

10%

12%

Ingen forskjell

19%

20%

20%

27%

Ikke sikker

4%

1%

9%

10%

Sammenligning av papiravisjournalistikk og nettavisjournalistikk

– Problematiske tall

Frank Aarebrot i NRK sitt studio

Frank Aarebrot

Foto: NRK

Men det er ikke alle som roper hurra. Frank Aarebrot er professor ved UIB, og faglig ansvarlig for undersøkelsen. Han synes tallene er problematiske.

– Man skulle tro at det journalistiske produktet i en trykt avis har høyere forutsetninger enn en melding som man slenger ut i det øyeblikket man får den. Det er dette som er problemet når avisene mister opplaget og øker nettreff. Da mister de noe som folk er villige til å betale for, og erstatter det med noe som folk ikke er villige til å betale for, sier Aarebrot.

Journalister ikke enige

I undersøkelsen har man også stilt det samme spørsmålet til et representativt utvalg av norske journalister. Mens folk flest har tiltro til nettavisene, mener hele åtte av 10 journalister at papiravisen har best kvalitet. Det skuffer Libråten på VG Nett-desken.

– Det synes jeg personlig er skuffende på vegne av all den gode journalistikken som lages her på VG Nett, sier Tone Libråten.

Frank Aarebråt mener svarene er som de er fordi journalister har greie på faget sitt.

– De vet at det slippes mer gjennom i nettutgaven enn i papirutgaven, sier han.

– Mener du at nettjournalistikken er dårligere?

– Nei. Men, det som ofte skjer er at du har en papiravis som også har en nettutgave. Så skal journalistene jobbe samtidig for begge deler. Da blir det til at de slenger en veldig kort versjon til nettavisen, og jobber grundigere med det som skal på til deadline, sier Aarebrot.

Kulturstrøm

 • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

  Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

  I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

  Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

  Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

  Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

  Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
  Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
 • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

  I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

  Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

  15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

  I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

  – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

  – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

  Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

  – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

  Arrangementet er i regi av Bodø2024.

  – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

  Tungtvann opptrer på operaen 15. september
  Foto: Tarjei Krogh
 • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

  Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

  Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

  Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.