Fire Emmy-nominasjoner til NRK

For første gang arrangeres International Emmy Kids Awards, en internasjonal prisutdeling for barneprogrammer. NRK Super har hele tre av de 24 nominasjonene. I tillegg er serien Koselig med peis nominert i voksenklassen.

Tre Emmy-nominasjoner til NRK Super

Stikk!, Energikampen og Lesekorpset er nominert i hver sin kategori i Emmy Kids Awards.

Foto: NRK

Emmy-prisene er presisjetunge utmerkelser for tv-serier, og for første gang blir det holdt en egen utdeling for gode barneprogrammer.

I dag ble navnene på de nominerte seriene sluppet. Av de 24 nominerte, har NRK Super tre programmer.

– Det er som å vinne bare det å ha fått tre nominasjoner, sier programredaktør i NRK Super, Nils Stokke.

 • I kategorien førskole er Lesekorpset nominert. Programmet er utviklet av NRK, og produsert på Marienlyst. Programmet er rettet mot barn i førskolealder, og skal inspirere barna til å utforske alfabetet.
 • I kategorien for underholdningsprogrammer er Energikampen nominert. Her konkurrerer fem lag i hvem som kan mest om energi.
 • I kategorien serier, er dramaserien Stikk! nominert. Serien handler om Molly som flytter inn hos nye fosterforeldre, og vennskapet med klassekameraten Truls.

– Aldeles fantastisk

Stokke er strålende fornøyd med nominasjonene. 13 land er blant de 24 nominasjonene, der Norge og NRK er det eneste nordiske landet representert.

– Det er aldeles fantastisk at vi i lille Norge har tre av de 24 nominasjonene alene, sier han til NRK.no.

Emmy-utdelingen har til nå bare delt ut en barnepris på tvers av sjangre, og Stokke setter pris på at det blir en mer spisset utdeling.

– Det er veldig bra at det blir en spisset utdeling for barneprogrammer, det viser at de synes det er viktig, sier han.

Internasjonal anseelse

At tre program er nominert viser at historiene klarer å treffe internasjonalt, mener Stokke.

– Emmy-prisen henger høyt, så en seier gir viktig anseelse internasjonalt. Men det er mest en fjær i hatten for oss, det viser at det vi tror på også treffer andre, sier han.

Han sier at de ofte lar seg inspirere av andre når de lager serier, og håper nå at andre kan la seg inspierere innholdet i de nominerte programmene.

Stein Winge

Stein Winge kan vinne Emmy for sin innsats i NRK-serien Koselig med peis.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Den første International Emmy Kids Awards blir delt ut i New York 8. februar neste år, og Bruce L. Paisner, Emmy–direktør, mener det er på høy tid med en egen utdeling for barn.

– Noe av den største suksessen på tv de siste årene er eksplosjonen av høykvalitetsprogrammer for barn, sier han i en pressemelding.

Koselig med pris?

I nominasjonslisten for de voksne programmene har NRK i år én serie nominert.

Skuespiller Stein Winge er nominert i klassen «Beste mannlige skuespiller» i serien Koselig med peis.

Winge var nominert til Gullruten i 2011 for sin innsats , og serien vant klassen for «Beste tv-drama» under prisutdelingen i Bergen.

Kulturstrøm

 • «Ny» tegning av Van Gogh oppdaget

  En blyanttegning av en eldre mann, som sitter med hode i hendene, har blitt identifisert som et verk av Vincent van Gogh, skriver The Guardian.Tegningen har vært i privat eierskap siden 1910, og vises nå frem på et museum i Amsterdam. Seniorforsker ved Van Gogh museet i Amsterdam sier det er en spektakulær oppdagelse fra den tiden kunstneren bodde i Haag. Tegningen er datert tilbake til slutten av 1882, da Van Gogh var 29 år og to år ut i karrieren som kunstner.

  Blyanttegning av en eldre mann som sitter bøyd med hode i hendene. Tegnet av Van Gogh i 1882.
  Foto: Peter Dejong / AP
 • Tapte søksmål mot Oslo-Filharmonien

  Rettsorganisasjonen TONO saksøkte Oslo-Filharmonien (OFO) for 1,8 millionar kroner fordi dei meiner Filharmonien har betalt for lite for framføring av musikk dei siste åra.

  Kravet nådde ikkje fram. TONO tapte på alle punkt i Oslo tingrett og er i tillegg dømd til å betale OFO sine sakskostnader på drygt 1,1 millionar krone.

  Oslo Filharmonien
  Foto: CF Wesenberg