Fant farens spionpapirer

Den norske spionen Sven Sømme ble jaktet på av 900 tyske soldater etter en spektakulær rømming i 1944. Nå gir hittil ukjente dokumenter et nytt bilde av den dramatiske ferden på tvers av Norge.

Sven Sømme

Spionen Sven Sømme var opprinnelig fra Ringsaker i Hedmark, men bodde i Møre og Romsdal da krigen brøt ut.

Foto: BNPS.co.uk / BNPS.co.uk

Norsk-engelske Ellie Targett har funnet flere hittil ukjente dokumenter fra faren som viser den dramatiske flukten for å komme unna tyskerne i 1944.

Sven Sømme var på rømmen i over to måneder, og rømte til fots i over 50 mil i den norske fjellheimen. Ferden gikk fra Molde, gjennom Eikesdalen, over Rondane, til Engerdal og i sikkerhet over til Sverige. På det meste hadde rømlingen 900 tyske soldater med sporhunder i hælene.

Funnet av papirene kaster nytt lys over spionens aktivitet og den ekstreme flukten.

– Jeg visste at faren min var en spion for motstandsbevegelsen, men jeg var ikke klar over at han hadde alle disse hemmelige dokumentene. Han fortalte historien da jeg var liten og vi bodde i Molde, men papirene fant jeg først da jeg ryddet i garasjen, sier datteren, Ellie Targett, til NRK.no.

– Han rømte til England uten noe som helst, og så vidt jeg vet hentet han pairene på politikammeret i Molde etter krigen.

Spionen etterlater seg blant annet instruksen om å fotografere de tyske ubåtene, brev skjult bak frimerker, kart, illegale aviser og arrestordren tyskerne utstedte på ham.

Broren ble henrettet

Sven Sømme var utdannet biolog, og jobbet som rektor ved fiskeriskolen i Aukra i Møre og Romsdal da han ble rekruttert til motstandsarbeid under krigen. Sømme nøt stor respekt i nærmiljøet og var en naturlig mann å henvende seg til for motstandsbevegelsen.

Begge brødrene hans var aktive i kampen mot tyskerne. Knut Sømme måtte etter hvert flykte til utlandet, mens Milorg-lederenIakob Sømme var delaktig i tungtvannsaksjonen i Vemork. Han ble henrettet av tyskerne 2. mars 1944, to måneder før Svens flukt.

– Iacob var den eldste og faren min så nok veldig opp til broren sin. Han respekterte Iacob enormt, men motstanden mot tyskerne var sterk i alle brødrene og søstrene til min far. Det var en svært patriotisk familie, sier Targett.

Gjemte mikrofilm bak frimerker

Sven Sømme drev aktiv etterretning for motstandsbevegelsen og sendte informasjon om tyske baser på små mikrofilmer som ble festet under frimerker.
I 1944 gikk det imidlertid galt. Sven Sømme hadde i lang tid fotografert tyske stillinger ved øyene Gossen og Otrøya utenfor Molde.

Sven sømme

Sven Sømme demonstrerer hvordan han hoppet fra tre til tre for å forvirre forfølgerne.

Foto: BNPS.co.uk / BNPS.co.uk

Til slutt ble han oppdaget da tyske soldater så gjenskinnet av kameraet hans da han fotograferte en tysk ubåtstilling. Først klarte han å gjemme kameraet og snakke seg ut av situasjonen, men tyskernes nitidighet gjorde at de fant kameraet før han kom seg vekk fra øya. Sømme ble arrestert og ventet henrettelse ved eksekusjonspelotongen.

– Far gjemte kameraet og fikk tyskerne til å tro at han kikket på fugler. Men når han skulle dra, ventet tyskerne på ham. De hadde funnet kameraet og det var ingen tvil om at han kom til å bli henrettet, forklarer datteren.

Etter avhør ble han låst i lasterommet på en båt, men han klarte å rømme etter at vaktene, som hadde vært på post i tre døgn, sovnet.

Spionen hadde klaget over stramme håndjern og fått de utslitte vaktene til å låse opp, og han spaserte freidig forbi fem væpnede vakter som trodde han var en sivil. Dermed fikk han en times forsprang før tyskerne oppdaget flukten.

Sven og Primrose Sømme

Sven møtte sin Primrose da han flyktet til England. Sammen fikk de tre barn.

Foto: BNPS.co.uk / BNPS.co.uk

Rømte i pensko

Flyktningen var på ingen måte utrustet for en lang ferd i fjellet, og gikk i et par pensko da han stakk av. Etter hvert møtte han tilfeldige hjelpere på sin vei, og fikk utstyr og guiding over korte etapper i fjellet.

– Han ble funnet av en vennligsinnet familie som ga ham et par fjellstøvler. Skoene han hadde på seg ville garantert gitt frostskader i løpet av turen, sier Targett.

Den dramatiske flukten gikk stort sett gjennom vanskelig terreng, der bratte fjell og mye snø gjorde ferden ekstra utfordrende. For å slippe unna forfølgerne, utviklet Sømme en teknikk hvor han kastet seg fra tre til tre for ikke å legge igjen luktespor til hundene.

Etter mange uker på flukt kom Sømme seg over grensa til Sverige. Der gjemte han seg i flere uker i påvente av falske papirer, slik at han kunne komme seg over til England.

Ga ut bok om flukten

Da krigen var over levde Sømme et rolig liv med sin engelske kone Primrose og deres tre barn. Men kampviljen hadde på ingen måte forlatt krigsveteranen. I et intervju med Sunnmørsposten i 1957, mener Sømme at måkene har skylden for den dårlige fiskebestanden, og han oppfordret til «en planmessig utryddelseskrig av fiskemåken».

Sven Sømme døde av kreft, 58 år gammel, i 1961. Han gav ut boka Another Man's Shoes om den dramatiske flukten. Datteren Ellie har skrevet innledningen til boka som også forteller historien om Iacob Sømme.

Hun vurderer nå å lage en ny utgave som kan gi et enda mer detlajert blikk på farens ville flukt over den norske fjellheimen og familien Sømmes motstandskamp.

Kulturstrøm