Denne drukner deg i e-post

Nettkonkurransen «Få husleien betalt hver måned de kommende 2 år» sender ut store mengder uønsket e-post. – Problematisk, sier Forbrukerombudet.

Video 6dfa1307-c838-4695-aa1b-f870475dce73.jpg

VIDEO: Har du deltatt i denne konkurransen via Facebook? Da har du samtidig takket ja til å motta store mengder e-post fra annonsører. Se reportasje fra Dagsrevyen.

Gry Nergård

Forbrukerombud Gry Nergård mener konkurransen er problematisk i henhold til loven.

Foto: Forbrukerombudet

Konkurransene «Få husleien betalt hver måned de kommende 2 år» og «Vinn en ekstra månedslønn de neste 12 månedene» har de siste ukene hatt viral spredning på Facebook og andre nettsamfunn.

En heldig vinner blant deltakerne vil stikke av med 250.000 danske kroner, men for å få delta må du godta betingelser som vil gi deg store mengder e-post.

– Det framstår som vanskelig for brukerne å forstå hva de begir seg ut på, og vi ber alle være skeptiske til å delta i konkurranser hvor man blir bedt om å gi fra seg mange opplysninger om seg selv, sier forbrukerombud Gry Nergård til NRK.

Sprer søppelpost

Mot å utlevere detaljerte personopplysninger om deg selv og klikke på «delta» er du med i kampen om 250 000 kroner som du kan bruke på husleia.

Det er det danske selskapet Euroads som står bak konkurransen, som oppgis å være for nettbrukere i alle de nordiske landene.

NRK vet at konkurransens egentlige formål er å bruke personopplysningene til å spre e-post med reklame til dem som deltar.

Gir ut personlig informasjon

Når NRK oppsøker kontoret deres blir vi møtt av en av Euroads annonseselgere.

Hun er den eneste som er ansatt i det norske datterselskapet Euroads Norway. På spørsmål om hvorfor selskapet videregir personlige kontaktdetaljer henviser hun oss til de danske sjefene.

Prosjektleder Trine Z. L. Andersen sier de videreformidler kontaktdetaljene til konkurransedeltakerne til andre selskap, som sender ut reklame.

Viasat føler seg lurt

Viasat er en av annonsørene som er blitt klaget inn til Forbrukerombudet for masseutsendelse av reklame.

De mener de aldri har godkjent denne konkurransen, og føler seg ført bak lyset av en felles samarbeidspartner.

– Dette er en konkurranseform som Viasat ikke vil være assosiert med i det hele tatt, sier en talsperson for Viasat.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

 • Samisk tromme tilbake til Norge

  Danmarks kulturminister har bestemt at eierskapet til en sjelden tromme fra 1691 kan overføres til det samiske museet i Karasjok i Norge.

  Det samiske folket i Norge har lenge krevd at eierskapet skal overføres.

  Nå opplyser den danske kulturministeren Ane Halsobe-Jørgensen at hun har gitt tillatelse til dette, skriver NTB.

  Samisk tromme
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
 • En halv million så Rådebank i helgen

  Så langt er sesong tre av NRK-serien Rådebank enda mer populær enn sesong to.

  Tredje sesong ble publisert i forrige uke og sendt på TV i helgen. Så langt har sesong tre 160.000 flere seere enn sesong to hadde på samme tidspunkt.

  – Fallhøyden etter sesong 2 var stor, men med disse seertallene og gode anmeldelser føler jeg vi kan puste lettet ut, sier Tom Marius Kittilsen, produsent i Fenomen som lager serien for NRK.

  Det er bare fire episoder av serien som er ute til nå. To til blir sluppet på NRK TV på torsdag. Og de siste to kommer torsdag 3. mars.

  Rådebank sesong 3
  Foto: Max Emanuelson