Hopp til innhold

Et intervju med en profesjonell pokerspiller

Hvis du skal spille poker-NM denne helga bør du håpe på at du ikke møter denne mannen.

Johnny Lodden

INGEN FISK: Johnny Lodden er en av veldig få profesjonelle pokerspillere i Norge. På pokerspråket kaller man denne fyren en hai, altså en som spiser fisker som undertegnede til frokost rundt pokerbordet.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Johnny Lodden

EPT: Europamesterskapet er som Loddens hjemmebane å regne. Han har kommet i pengene hele 21 ganger, noe som er rekord.

Foto: Neil Stoddart

I dag startet det som er historiens aller første lovlige Norgesmesterskap i poker på norsk jord. Rundt 2000 pokerspillere forventes til Gardermoen den neste uken, der vinneren av hovedturneringen kan innkassere 1.535.920 skattefrie kroner.

En av de heteste kandidatene til å gjøre nettopp det heter Johnny Lodden.

Bare i Europamesterskapet alene, altså EPT-turneringene som arrangeres flere ganger i året, har Lodden ifølge Cardplayer.com spilt inn over 13 millioner kroner. Da tar vi ikke med pengene han har vunnet i andre turneringer. Og det er mange.

Rogalendingen blir av mange regnet som en av verdens aller beste turneringsspillere i poker.

Så vi satte oss ned med Lodden for å få noen tips om høy puls, lav puls, ulovlige pokerklubber, barmhjertighet, politifolk som spiller poker og om hvordan man går gjennom livet uten å ha «jobbet» en eneste dag.

Laster Twitter-innhold

– NM på hjemmebane for første gang. Hvordan føles det?

– Det er veldig spesielt, veldig spennende. Det blir spennende å se om folk liker det, for det har vært mye kaos rundt det. Det er jo egentlig selvsagt at det skal være et NM i Norge, i hvert fall når man ser på antall spillere.

– Ja, jeg har hørt litt forskjellig. 300.000 spillere, stemmer det?

– Det er minst 300.000. Pokerforbundet hadde en undersøkelse der de fant 400.000 norske spillere som hadde spilt poker i løpet av siste måned. Det er et helt sinnssykt antall.

– Ja, det er ganske mange.

– Det viser jo at folk i Norge har mye fritid og mye penger. Det er en bra kombinasjon for å spille litt kort.

– Det kule med poker er at alle kan delta. For å spille fotball må man ha et visst nivå inne, men sånn er det ikke i poker. Du kan spille fra du er 18 til du går i graven. Folk flest har ganske sterkt konkurranseinstinkt.

– Tror du konkurranseinstinktet hos nordmenn er ekstra godt utviklet?

– Da poker ble stort, var det allerede mange nordmenn som gjorde det veldig bra. Utlendingene skjønte ikke hva vi drev med. Jeg tror mange trodde vi var så gode fordi det var så kaldt og mørkt her oppe at vi ikke hadde noe bedre å gjøre.

– Er utlendingene redd for nordmenn altså?

– Det var mer sånn før, men norske spillere har et bra nivå inne.

– Er det fordi poker har vært ulovlig frem til ganske nylig? Altså at de som spiller ofte er på et ganske høyt nivå, siden det har krevd ganske mye jobb å ha poker som hobby opp gjennom årene?

– Ja, men det er også på grunn av skatten. På grunn av den må man jo egentlig vinne dobbelt så mye som andre.

– Hvor mye skatt betaler du av pokergevinstene dine?

– 50 prosent, siden jeg er næringsdrivende. Hvis det er mer tilfeldig inntekt betaler man 28 prosent.

– Hva synes du om det?

– Det er riktig. Jeg vil være med å bidra i samfunnet. Men det jeg og alle andre savner, er et system. Det er helt tilfeldig hvem de regner som næringsdrivende. Det kommer helt an på den personen som behandler søknaden din hos skattemyndighetene.

Johnny Lodden

SLAPP AV: Johnny Lodden sier han ikke får høy puls av å spille poker lenger.

Foto: Neil Stoddart

– Når begynte du å spille poker?

– Da jeg var fem år ble jeg kalt UNO-kongen. Jeg har alltid vært veldig fascinert av kortspill. Så da jeg var åtte kunne jeg alt av kortspill. Blakka naboene.

– I poker, altså?

– Nei, men det finnes mange måter å spille vri åtter på som gjør det litt mer spennende. Bestekompisen min var ofte blakk.

– Hehe.

– Han brukte nesten alle konfirmasjonspengene sine på å skaffe seg en utrolig fin DVD-samling. Én uke senere eide jeg alle DVD-ene.

– I et intervju for noen år siden ble du spurt når du trodde poker-NM kom til å bli arrangert i Norge. Da sa du 2016. Ganske bra gjetta, hvorfor trodde du det?

– Fremskrittspartiet har kjørt veldig hardt for å få poker lovlig. Det har de samarbeidet med Høyre om. Det virker som de partiene, og spesielt ungdomspartiene, vil ha det lovlig. Jeg synes det er veldig positivt.

– Hvordan er nivået under NM?

– Det er ganske labert, på grunn av alle hobbyspillerne. Jeg har snakket med flere som skal spille poker for første gang – i NM.

– Hvorfor gidder de, hvis dere proffer vinner til slutt uansett?

– Fordi man kan alltid vinne. Man kan være heldig å få krutthender på krutthender (gode pokerhender, journ.anm.) i tre dager i strekk. Det er det som gjør det interessant. Hvis man spiller sjakk mot Magnus Carlsen kommer han til å vinne 100.000 ganger på rad, uansett. I poker kan man spille mot verdens beste og fortsatt ha sjans.

– Okei. Du spiller heads up (én mot én) mot en nybegynner. Av ti runder, hvor mange vinner du?

– Hm.

– Tenk deg nøye om nå.

– Det spørs litt hvor mye chips (sjetonger) man spiller med. Hvis vi har veldig mange chips har jeg en større fordel, siden spillet vil bli lengre. Så da vinner jeg ni av ti. Men hvis vi begynner med lite chips, som er vanlig på nettet, sier jeg 65 prosent. Eller seks av ti, da.

– Det høres jo ganske fristende ut, å slå tidenes europamester 35 prosent av gangene. Vil du helst ha et kasino på hvert gatehjørne, så du kan teste den oddsen?

Johnny Lodden

KONSENTRASJON: I store turneringer må man ofte spille 12 timer hver dag over flere dager. Da er konsentrasjonen viktig.

Foto: ERIC ESTRADE / AFP/NTB Scanpix

– Det hadde jo vært fint, men jeg vil heller ha et kortrom. Spillegale folk vil alltid tape masse på rulett og blackjack, men i et kortrom er det mye enklere å kontrollere sånne ting. De kan følge med på hvem som vinner hva hele tiden. Så et kortrom innen fem år, det håper jeg på.

– La oss sjekke om du har en samvittighet rundt pokerbordet. Sett at du sitter på et bord og ser en elendig spiller tape større og større summer. Det fører igjen til at han spiller dårligere. Han skjelver i hendene, men fortsetter å spy penger inn på bordet. Hva gjør du?

– Det er jo et lett offer. Men hvis du ser samme mann ryker om og om igjen, sier jeg ofte ifra. «Kanskje du skal gi deg», eller noe. Man får jo litt dårlig samvittighet for folk som faktisk har spilleproblemer.

– Dette er jo levebrødet ditt, har du råd til å la han slippe unna?

– Min erfaring er at jeg egentlig ikke kan gjøre så mye. Hvis vedkommende ikke vil gjøre noe med det, er det lite å få gjort. Han kommer til å tape de pengene uansett om det er til meg eller noen andre.

– Så det finnes barmhjertighet i poker?

– Ja, man kan kjenne litt på det av og til. Men det er veldig sjeldent. Folk er mye verre når de spiller på hest eller fotball.

– Når du taper, svir det mest i stoltheten eller i lommeboka?

– 95 prosent lommeboka.

– Du er den som har flest pengepremier i EPT, europamesterskapet i poker. Hva tenker du om det?

– Det blir vanskelig å ta fra meg den. Jeg er så komfortabel i de turneringene der, mot hvem som helst. Det er en inntektskilde jeg kommer til å ha i lang tid fremover.

– Nytt scenario. Du går på butikken og skal handle for en uke. Det koster deg 1500 kroner. Det tilsvarer kanskje en hundredel av en ganske grei pott. Sliter du og de andre proffene med å forholde dere til penger?

– Man blir bedre på det etter hvert.

– Hvordan er arbeidshverdagen din?

– Akkurat nå er det ganske slapt. Jeg spiller veldig lite på nett.

– Hvorfor det?

– Spillene der har blitt så utrolig harde etter at alle pokerverktøyene kom på banen. De beste på nett nå er sjakkspillere og gamere. Jo større nerd du er, jo lettere er det. Det har ødelagt hele sjarmen med nettpoker.

– Så du spiller ikke på nett fordi det er for vanskelig?

– Ja. Jeg spiller litt av og til, men veldig lite. Jeg ser ikke helt verdien.

– Må du fortsatt på ulovlig kubb i Oslo hvis du skal spille poker her?

– Ja.

– Det høres skummelt ut.

– Jo da, men politiet kommer aldri lenger. De var innom én gang der jeg pleide å spille. De hadde blitt ringt opp av en litt overivrig Securitas-vakt, og de virka nesten litt flaue da de kom. Politiet vet jo om alle klubbene, liksom.

– Folk går der frivillig og koser seg, så jeg tror ikke de ser noe poeng i å stenge det ned. Det er jo flere politifolk som spiller på klubbene.

Per Sandberg

POKERVENN: FrP har lenge vært pådrivere for lovlig poker i Norge. her får Per Sansberg opplæring av Johnny Lodden og Thor Hansen.

Foto: Espen Aas / NRK

– Er mafiaen fortsatt involvert, da?

– Nei, ikke lenger nå. Det er ikke så mye penger i det.

– Hvilke folk kommer dit, i tillegg til politifolk og pokerspillere?

– Alle. Absolutt alle slags folk. Kjendiser, politifolk, lærere, vanlige folk. Absolutt alle yrker. Det er jo bare snakk om en tusenlapp. Folk flest tar jo ikke skade av å spille poker.

– Hvordan har det at du er pokerspiller påvirket viktige deler av livet ditt?

– Ikke så veldig mye. Eller, jeg har aldri hatt en jobb. Jeg hadde arbeidsuka på ungdomsskolen, men jeg likte det ikke noe særlig, så jeg sykemeldte meg etter en uke.

– Haha. Hvis du skulle hatt en jobb, hva ville det vært?

– Lærer, barnehagelærer eller jobbe på institusjon. Jeg har vurdert det på siden av pokeren, men jeg reiser ganske mye.

– Hvor mye skulle du hatt for å slutte med poker i dag og aldri spille en hånd igjen?

– Hm. Det skulle vært et høyt beløp. Mange, mange nuller.

– Fordi det er din inntektskilde, eller fordi du hadde kommet til å savne å spille?

– Det handler ikke så mye om at det er så gøy å spille. Det er min inntektskilde, jeg har vennene mine der og det er det jeg kan. Si jeg hadde fått 50 millioner for å slutte å spille, hva faen skulle jeg gjort da? Gått rundt Viggo Venneløs på løkka og drukket kaffe?

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh