Erik Thorstvedt

Den tidligere landslagskeeperen ble regnet som en av de beste målvaktene i den engelske Premier League, og var første nordmann som ble cupmester i England.

Erik Thorstvedt
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Erik Thorstvedt

Erik Thorstvedt ble født 28. oktober 1962 i Stavanger. Han vokste opp i bydelen Madla sammen med far, mor og en to år eldre bror. Han spilte i korps og begynte å spille fotball for Madla IL, men ble oppdaget av storklubben Viking og hentet dit. Men i debutsesongen i toppserien fikk han ikke spille en eneste kamp, for Erik Johannessen var Vikings førstekeeper den gang.

Erik Thorstvedt dro til Tønsbergklubben Eik i 1982, der han var med å spille klubben opp i toppdivisjonen. Samme år debuterte han på landslaget. Men da Erik Johannessen la opp, reiste Thorstvedt tilbake til Stavanger i 1984 og ble Vikings naturlige førstekeeper.

Fredrikstads Per Egil Ahlsen tar frispark fra 30 meter og scorer bak Vikings Erik Thorstvedt

Fredrikstads Per Egil Ahlsen tar frispark fra 30 meter og scorer bak Vikings Erik Thorstvedt .

Foto: NTB/Aktuell, Næss, Ola / Scanpix

Han var med og tok andreplass i serien og spilte to cupfinaler mot Fredrikstad, – den første mest husket for langskuddet fra Per Egil Ahlsen som gikk inn. Neste år ble Viking ”bare” nr. 7 i serien, og Erik ble fristet av et profftilbud fra Borussia Mönchengladbach i Tyskland og ble solgt for 600.000 kroner.

Oppholdet i Tyskland ble kort; – bare 12 kamper ble det før Erik dro tilbake til Skandinavia og IFK Göteborg. Det var mest fordi han følte at rivalen Ola By Rise kunne ta fra ham landslagsplassen fordi han fikk spille så lite. For ”Änglarna” i Sverige gikk det veldig bra, to seriemesterskap ble det, og engelske Tottenham la merke til siddisen.

I 1988 debuterte han for London-klubben. Det gikk ikke særlig bra. Han fomlet i mål et skudd fra Nottingham Forests Nigel Clough og ble gjort til latter for hele fotball-Europa. Men ”Erik the Viking” reiste seg og spilte til sammen 173 kamper for Tottenham.

I 1991 ble han den første nordmann som ble cupmester i England, og han ble regnet som en av de beste målvaktene i den engelske Premier League. På landslaget var han stø som et fjell og var et naturlig valg da Norge spilte i VM i USA i 1994. Han huskes blant annet for en fantomredning i kampen mot Mexico.

I 1996 ble han tvunget til å gi seg på grunn av en ryggskade, men han fikk til sammen 97 landskamper. Bare Henning Berg og Thorbjørn Svenssen av mennene har flere.

Etter at spillerkarrieren var slutt, prøvde han seg som sportsdirektør i Viking en kort periode, og han var målvakttrener for landslaget under Drillo fram til Semb overtok i 1998. I 1997 kom han ut med boka ”Helt bak mål”, en samling fotballhistorier med egne kommentarer.

Tufte-trener Erik Thorstvedt

Tufte-trener Erik Thorstvedt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Thorstvedt har vært ekspertkommentator for TV-kanalene Canal+ og TV Norge, men han huskes best fra trenerjobben for nerdene i ”Tufte IL” som gikk på TV Norge, og som han fikk prisen ”Medierosen” for. Han gikk nettopp over til TV 2.

Erik var gift med barndomskjæresten sin fram til 1996 og har to voksne barn med henne. Sommeren 2001 giftet han seg på nytt med fysioterapeuten Siv og har sønnen Kristian på 9 år med henne. De bor i Stavanger.

Stjerneklart med Erik Thorstvedt, mandag 25.02.08 kl. 22.05 på NRK P1.

Kulturstrøm

 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters
 • Sinnamann?

  Stjernedirigenten Daniel Barenboim (76) anklages av musikere i Staatsoper Berlin for å være lunefull og aggressiv. Flere nåværende og tidligere musikere i orkesteret forteller om frykten for å bli skjelt ut og vanskelig arbeidsforhold. Barenboim avviser anklagene, og sier til tyske medier at det er hans jobb å rettlede. (VAN)

  Daniel Barenboim
  Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP