Hopp til innhold

Enstemmig nei til Olav-statuen

Oslo kommune vedtok i dag at den omdiskuterte statuen av kong Olav  ikke skal reises på rådhusplassen. Nå retter Billedhoggerforeningen krass kritikk mot Oslo kommune.

Knut Steens statue av kong Olav
Foto: NRK

I dag har Forretningsutvalget i Oslo kommune enstemmig vedtatt at kommunen skal frasi seg alle rettigheter til statuen.

Den 7,5 meter høye statuen som nå er ferdig, er blitt hardt kritisert for å framstille kong Olav mer som en diktator enn en folkekonge, der han står med hevet høyre hånd.

Ikke folkelig nok

Oslo-politikerne mener at statuen ikke uttrykker den kongelige verdigheten og folkelige nærheten som de hadde sett for seg.

Arve Bringaker i Norsk Billedhoggerforening mener kommunen har gjort store feil i saken, ved at de gav oppdraget til Knut Steen uten konkurranse.

- Det er helt feil fremgangsmåte, for å si det ganske enkelt. Kommunen har et offentlig ansvar for et offentlig monument, akkurat som for offentlige bygninger. Det ansvaret er ikke oppfylt her, sier Bringaker.

- Må lære

Kunstneren Knut Steen fikk oppdraget for seks år siden etter en samtale med ordfører Per Ditlev-Simonsen. Nå må Oslo kommune lære av saken, mener billedhuggerne:

- Oppdraget burde vært gitt etter en konkurranse, hvor både kommunen selv og kompetente kunstnere sitter i juryen, sier Bringaker.

Blir i Italia

Per Ditlev-Simonsen
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Kommunen går først senere i dag offentlig ut med hva som skal skje, men Knut Steen sa i Lørdagsrevyen at han har fått klare signaler om at Oslo Kommune ikke vil ha statuen de har betalt 2 millioner kroner for. Dermed blir den i Italia, der Steen bor og arbeider:

- Jeg har tenkt å begrave den i Italia. Der skal den få ligge fredelig og pent i fremmed jord, sier Steen.

Etterlyser konkurranse

Dersom Knut Steens statue ikke blir reist, må kommunen utlyse en ny konkurranse, mener Arve Bringaker:

- Det er det eneste som kan rette opp inntrykket av dette. Konkurransen bør være åpen for alle norske kunstnere, for å markere at et sånt monument har svært stor nasjonal betydning, sier Bringaker.

Ordfører Per Ditlev-Simonsen vil ikke kommentere kritikken.

 

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)