Hopp til innhold

Else Michelet er død

Den kjente programlederen, forfatteren og satirikeren har gått bort, 79 år gammel.

Else Michelet
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Else Michelet døde natt til mandag etter lengre tids sykdom, opplyser familien til NRK.

Michelet var en kjent radiostemme for mange. Hun begynte å jobbe i NRK i 1967. I flere år var hun programleder for det satiriske radioprogrammet Hallo i Uken på P2. Hun bidro sterkt til å gjøre programmet til en profesjonell radiosatire.

Else Michelet i Nitimen-studio, 1990.

Else Michelet var i mange år en kjent stemme på radio. Her fra studio i Nitimen i 1990.

Foto: Sverre Bergli/NRK

Hun arbeidet også med flere andre underholdningsprogrammer som Natt-ta-ta og Nattergalen. Michelet jobbet også i Nitimen og Reiseradioen.

– Det var jo på ingen måte opplagt at kvinner dugde som humorister, den gangen Else Michelet entret NRK. Else dugde. Og ble et feministisk forbilde, og en skikkelig morsom, original og ekte NRK-stemme, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

– Gikk du glipp av en lørdagsutgave av «Hallo i uken», kunne du like godt holde deg hjemme resten av kvelden. Morsomt, fordi det i Else Michelets ånd rammet de store og passet på de små.

Hallo i uken

Michelet jobbet i mange år med det satiriske radioprogrammet Hallo i Uken, sammen med blant annet Are Kalvø og Espen Beranek.

Foto: Ole Kaland / NRK

I tillegg til å være en kjent og kjær stemme i NRK Radio gjorde hun seg bemerket for sine feministiske bøker. Hun skrev blant annet Sin egen herre: eventyr og annet ugress og En annen historie.

– For meg var Else et ikon. Hun var en feminist! Hun var et nært og varmt menneske. Hun så folk. Og hun hadde en egen stil og snert, sier Karin Johanne Wetlesen, redaksjonssjef i P1+.

De begynte å jobbe sammen i 2013 og kjente hverandre i mange år.

– Hun var et forbilde for mange mennesker. Varm, mild og raus og med et av de største satiriske talent. Else er en person som etterlater seg en stor tomhet, sier Wetlesen.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh