Else Michelet er død

Den kjente programlederen, forfatteren og satirikeren har gått bort, 79 år gammel.

Else Michelet
Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Else Michelet døde natt til mandag etter lengre tids sykdom, opplyser familien til NRK.

Michelet var en kjent radiostemme for mange. Hun begynte å jobbe i NRK i 1967. I flere år var hun programleder for det satiriske radioprogrammet Hallo i Uken på P2. Hun bidro sterkt til å gjøre programmet til en profesjonell radiosatire.

Else Michelet i Nitimen-studio, 1990.

Else Michelet var i mange år en kjent stemme på radio. Her fra studio i Nitimen i 1990.

Foto: Sverre Bergli/NRK

Hun arbeidet også med flere andre underholdningsprogrammer som Natt-ta-ta og Nattergalen. Michelet jobbet også i Nitimen og Reiseradioen.

– Det var jo på ingen måte opplagt at kvinner dugde som humorister, den gangen Else Michelet entret NRK. Else dugde. Og ble et feministisk forbilde, og en skikkelig morsom, original og ekte NRK-stemme, sier NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes.

– Gikk du glipp av en lørdagsutgave av «Hallo i uken», kunne du like godt holde deg hjemme resten av kvelden. Morsomt, fordi det i Else Michelets ånd rammet de store og passet på de små.

Hallo i uken

Michelet jobbet i mange år med det satiriske radioprogrammet Hallo i Uken, sammen med blant annet Are Kalvø og Espen Beranek.

Foto: Ole Kaland / NRK

I tillegg til å være en kjent og kjær stemme i NRK Radio gjorde hun seg bemerket for sine feministiske bøker. Hun skrev blant annet Sin egen herre: eventyr og annet ugress og En annen historie.

– For meg var Else et ikon. Hun var en feminist! Hun var et nært og varmt menneske. Hun så folk. Og hun hadde en egen stil og snert, sier Karin Johanne Wetlesen, redaksjonssjef i P1+.

De begynte å jobbe sammen i 2013 og kjente hverandre i mange år.

– Hun var et forbilde for mange mennesker. Varm, mild og raus og med et av de største satiriske talent. Else er en person som etterlater seg en stor tomhet, sier Wetlesen.

Kulturstrøm

 • Gullrutens fagpriser delt ut

  «Rådebank 2», «P3 Gull» og «Kunstneren og tyven» tok flest priser under utdelingen av Gullrutens fagpriser i dag, skriver Rushprint. Fagprisene deles ut i tillegg til selve Gullruten-prisene, som offentliggjøres lørdag kveld.

 • KORK kårer unge komponister

  Skapia er en komposisjonskonkurranse som involverer tusenvis av skolebarn og -ungdom fra hele landet. Vinnerne kåres og får verket sitt fremført av KORK i en festkonsert direkte fra NRK Store studio kl. 12. Margrethe Røed er programleder.

  Vinnerne av komposisjonskonkurransene Veslefrikk og U-trykk skal kåres i Store studio. Kringkastingsorkestret spiller vinnerverkene. Konferansier: Margrethe Røed
 • 10 millioner til filmer

  Regjeringen vil gi 10 millioner til filmer som ble rammet av pandemien.

  – Dette er 10 millioner kroner i friske midler for å hjelpe filmprodusenter som har blitt rammet særlig hardt av stengte kinoer og redusert kapasitet under pandemien, sier kultur- og likestillingsminister Abid Raja i en pressemelding.

  Kompensasjonsordningen vil bli administrert av Norsk filminstitutt (NFI), og filmprodusenter kan nå søke om midler for filmer som var i distribusjon i perioden 13. mars til 30. september 2020.

  Kinovisning er tradisjonelt den viktigste inntektskilden for norsk spillefilm. Kinoinntektene fra én film vil i mange tilfeller være avgjørende for produsentens drift og for å kunne sette nye prosjekter i gang.

  Produsenter som hadde satt opp filmer for visning på kino i mars 2020 ble rammet av nedstengingen av samfunnet. Etter hvert åpnet kinoene, men med betydelig redusert kapasitet. Når kinoene igjen fikk åpne opp, ble flere filmer satt opp på tross av strenge restriksjoner. Disse filmene vil kunne få noe av de tapte billettinntektene fra kinovisning kompensert.

  – Jeg er glad for at vi med denne ordningen kan hjelpe filmprodusenter som ble rammet av stengte kinoer i mars 2020. Vi ser også at det kan være behov for å kompensere filmer som ble satt opp på kino i perioden med strenge restriksjoner på kapasitet, før stimuleringsordningen kom på plass 1. oktober 2020, sier Abid Raja.

  Pressekonferanse om koronasituasjonen
  Foto: Gorm Kallestad / NTB