Hopp til innhold

Eli Landsem

Landslagstrener Eli Landsem var gjest i Stjerneklart 22. august 2011.

Eli Landsem
Foto: JOHN MACDOUGALL / Afp

ELI LANDSEMS CV

Eli Landsem ble født i Rindal den 22. mars 1962 som datter av entreprenør Odd Landsem og hans kone, kontorarbeider Gurli Landsem. Hun vokste opp i Rindal sammen med storesøster Lene og lillebror Odd Einar. Hun gikk på Rindal barne- og ungdomskole og var en meget aktiv jente. Hun spilte håndball, løp orientering, spilte i musikkorps, drev med luftgeværskyting og brevduesport. Hennes brevdue Kakkerlakk satte rekord på strekningen Røros-Rindal. Men det var fotballen som ble hennes viktigste beskjeftigelse. Den gang hadde ikke IK Rindals-Troll noen rene jentelag, så fram til 13-årsalderen spilte Eli sammen med gutta i bygda. Hun var til og med kaptein på lilleputtlaget samtidig som hun spilte på småguttelaget i aldersklassen over. Da hun spilte i storturneringen Skandia Cup i Trondheim som 12-åring, var hun eneste jente blant 200 guttespillere. Men i 1975 ble hun nektet å spille lenger på guttelag – Fotballforbundets regelverk tillot det ikke.

Sint på Fotballforbundet

Eli sendte en sint dispensasjonssøknad til forbundet, men fikk avslag. Hun valgte å trene fotball en vinter alene, men dro etter hvert til Orkdal som hadde rent jentelag. Foreldrene fikk jobben med å kjøre henne de 5 milene til treningene. Da hun som 16-åring skulle begynne på videregående skole, ble Orkdal Gymnas et naturlig valg, og der fikk hun Nils Arne Eggen som lærer. Etter videregående dro hun til Romerike Folkehøgskole og etter det til Norges Idrettshøgskole, men pendlet i 12 år hver helg i folkebobla ”Dårdi” til Rindal for å være spillende trener for jentelaget i Rindals-Troll hun hadde startet sammen med noen venninner. Laget gjorde det godt en periode, men etter hvert meldte Eli overgang til Asker. Som 17-åring debuterte hun på landslaget og fikk i alt 15 landskamper og scoret 1 landslagsmål.

Fotballskole

I 1984 startet hun en sommerfotballskole for jenter og gutter i hjembygda, og ledet den fram til 25-årsjubileet for to år siden.

Spiller og trener

Som spiller for Asker fikk hun med seg to seriemesterskap og like mange norgesmesterskap. Hun trente Rælingens herrelag i 3. divisjon en sesong, og ansvaret for Askers damelag endte med to seriemesterskap og ett norgesmesterskap. Da Asker tok seriegull i 1998 under hennes ledelse, gikk laget gjennom serien med 18 seire av 18 mulige, noe intet annet lag på toppnivå har klart. På begynnelsen av 2000-tallet var hun trener for Fortuna Hjørring i Danmark i to år før hun vendte tilbake som trener for Asker i 2005. I 2009 ble hun ansatt som trener for kvinnelandslaget etter Bjarne Berntsen.

Høyeste trenerutdanning i Europa

Innimellom all fotballen har Eli også tatt Bedriftsøkonomisk utdanning og vært sportssjef på Wang Toppidrettsgymnas. Hun har den høyeste trenerutdanning i Europa, UEFA pro license og er en del av Elite coach-programmet. Hun er samboer og bor i Lørenskog, men har hytta ”Slottet” i Snausen setergrend i Rindal.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)