Hopp til innhold

Eksentrisk auksjon

Over 1100 gjenstander fra fritidshuset til Yves Saint Laurent skal under hammeren.

Pantersofa

Et bilde av Miro, et biljardbord, flere nygotiske stoler, gryter og kjeler, en pantersofa, en mengde kandelabre - det er mange rariteter, men få virkelig verdifulle gjenstander i samlingen som nå skal under hammeren.

Likevel venter auksjonshuset Christies høye bud når auksjonen begynner i dag.

Bayerske slott

Moteskaperen Yves Saint Laurent var kjent over hele verden og hadde sammen med partneren Pierre Berge skapt sitt eget univers i fritidsboligen "Chateau Gabriel".

De to innredet huset med inspirasjon hentet fra Marcel Prousts "På sporet av den tapte tid", fra bayerske 1800-tallsslott og fra Luchino Viscontis siste film "Den uskyldige".

Det er herfra de 1185 gjenstandene på auksjonen er hentet. Det var Berges beslutning å legge dem ut for salg etter at Yves Saint Laurent døde i fjor, 71 år gammel.

Prisrekord

Den første auksjonen av motedesignerens eiendeler gikk av stabelen i februar. Da var det kunst som lå under hammeren. 25 av kunstnerne som var representert fikk ny prisrekord under salget.

Pierre Berge på auksjon

Pierre Berge på auksjon i februar

Foto: JACQUES DEMARTHON / Scanpix/AP

Tilsammen ga februarauksjonen inntekter på 2,7 milliarder kroner og ble stående som det største private kunstsalget i historien.

Pierre Berge bestemte seg nylig for å gi overskuddet fra novemberauksjonen til arbeid mot bekjempelse av AIDS.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober