DumDum Boys gjør sjokk-comeback

DumDum Boys slipper nytt album natt til fredag – deres første på seks år.

DumDum Boys

DumDum Boys varsler sitt 11. studioalbum. Fra venstre Kjartan Kristiansen, Prepple Houmb, Aslak Dørum og Sola Jonsen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Uten noe forvarsel fortalte DumDum Boys på Facebook i kveld at de om noen få timer slipper sin første plate på seks år. «Armer og bein» legges ut på strømmetjenester ved midnatt natt til fredag, bekrefter manager Steinar Vikan.

I denne videoen på Facebook snakker gitarist Kjartan Kristiansen og vokalist Prepple Houmb om at de har gått inn og ut av studio de siste tre årene:

Armer og bein.

Publisert av Dumdum Boys Torsdag 18. oktober 2018

Bandet varsler samtidig at de skal markere plateslippet med en gratiskonsert på utestedet Prindsens Hage i Oslo fredag. De har brukt til sammen tre år på å ferdigstille albumet, som er produsert av Martin Horntveth.

Har vært aktive

Selv om det er seks år siden veteranrockerne ga ut plata «Ti Liv» til blandede kritikker, har de på ingen måte ligget i dvale. Bandet ga i fjor ut singelen «Torden i det fjerne», som ikke nådde opp til å få noen plassering på VG Lista.

Espen Thorsen og Kjartan Kristiansen

Livet i DumDum Boys fortelles nå på podkast og radio av Espen Thoresen, her sammen med bandets Kjartan Kristiansen.

Foto: Lars K. Lande

Etter et konsertfritt 2017 har de i år spilt en rekke festivaler og konserter landet rundt, og alle deres tre opptredener på Rockefeller i Oslo i desember Oslo er utsolgt.

NRK lanserte nylig podkasten/radioprogrammet «Mandag hele året», hvor Espen Thoresen over fem episoder følger bandet. Der forteller blant annet gitarist Kjartan Kristiansen om da han dro et år til Amsterdam for å bli rusfri, og i episoden som publiseres torsdag kveld forteller bandet om forberedelsene til den nye plata.

Bautaer i norsk rock

DumDum Boys består i dag av Prepple Houmb, Kjartan Kristiansen, Aslak Dørum og Sola Jonsen. Sammen med deLillos, Raga Rockers og Jokke & Valentinerne omtales de som en av «De fire store» innen norsk rock på 1980-tallet.

Etter å ha skiftet navn fra Wannskrækk slo bandet fra Trondheim bredt igjennom for 30 år siden med plata «Blodig Alvor Na Na Na Na Na». Plata «Splitter Pine» fra 1989 regnes for å være en bauta i norsk rockhistorie. Deres tre første album sikret dem Spellemannprisen i klassen rock tre år på rad.

Til sammen har de gitt ut 10 studioalbum, og mange har et nært forhold til låter som «Englefjes», «En vill en», «Splitter Pine» og «Enhjørning».

Kulturstrøm

  • Cohens brev til Marianne på auksjon

    I juni skal Leonard Cohens samling av over 50 brev til sin norske muse Marianne Ihlen – inspirasjonen for «So Long Marianne» – under hammeren i New York. Auksjonshuset Christie's kaller auksjonen for «Write and Tell Me Your Heart. Leonard Cohen's Letters to Marianne». (NTB)

    Leonard Cohens brev til Marianne Ihlen
    Foto: Christie's/NTB Tema
  • Durek Verrets bok kommer på norsk

    Det har vært budrunder om «Spirit Hacking» og Cappelen Damm fikk tilslaget på de norske rettighetene. Det amerikanske forlaget som gir ut boka i oktober skriver at «han gir råd til alt fra kjendiser som Gwyneth Paltrow og Nina Dobrev til kongelige som prinsesse Marta av Norge og innovative ledere». Verrets bok har undertittelen «Shamanic Keys to Reclaim Your Personal Power, Transform Yourself, and Light Up the World». (NTB)