Hopp til innhold

Åtte menn og én kvinne vil ta over etter Jon Gelius

I dag ble søkerlisten til jobben som nyhetsredaktør offentliggjort. Åtte menn og én ukjent kvinne har søkt på jobben. – Jeg skulle gjerne sett det var flere kvinnelige søkere, sier NRK-sjef.

Kyrre Nakkim, Stein Bjøntegård og Carsten Bleness er blant søkerne til jobben som nyhetsredaktør.

Kyrre Nakkim, Stein Bjøntegård og Carsten Bleness er blant søkerne til jobben som nyhetsredaktør. Hvem det blir får vi trolig vite i midten av april.

Foto: Scanpix / NRK

Jon Gelius

Jon Gelius etterlater sjefsstolen til én av søkerne du kan lese om nedenfor.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Etter at Jon Gelius fikk jobben som korrespondent i Washington , har jobben som nyhetsredaktør vært utlyst. Denne uka var fristen for å søke jobben, og i dag ble listen over søkere offentliggjort.

Totalt er det 10 søkere til jobben, men én har allerede trukket seg. Dermed gjenstår ni søkere - derav åtte menn og én kvinne.

Savner kvinnelige søkere

Programdirektør for NRKs nyhets- og programdivisjon, Per Arne Kalbakk, er fornøyd med blandingen av eksterne og interne søkere, men ikke med kjønnsfordelingen.

– Jeg skulle gjerne sett at det var flere kvinner på søkerlisten, sier Per Arne Kalbakk til NRK.no.

Han forteller at det var to kvinner på søkerlisten, men at den ene trakk seg da hun ikke fikk unntak fra offentliggjøring av søknaden.

Den andre kvinnen fikk søknaden unntatt offentlighet grunnet hennes nåværende stilling.

– Hun har en profilert stilling i en konkurrende bedrift, er det eneste Kalbakk kan si om den siste søkeren.

Til tross for at Kalbakk savnet kvinnelige søkere, valgte NRK-ledelsen ikke å benytte seg av hodejeger-selskaper.

– Vi har selvsagt den muligheten, men vi håper jo de som har lyst søker på jobben, sier han.

Kalbakk håper å ha et navn klart til den jobben innen 15. april.

– Problematisk med offentlige søkerlister

– Her ser vi problemet med offentlige søkerlister. Den som trakk seg kan ha vært den beste, sier Elin Ørjaseter, E24-kommentator og tidligere hodejeger til NRK.no

Hun er kritisk til å offentliggjøre søkerlister og mener at man kan ende opp med dårligere søkere.

Hun er enig med Kalbakk i at det var få kvinnelige søkere og mener altså at offentlige søkerlister kan ha noe av skylda.

– Innen media finnes det mange kvalifiserte kvinner. Hadde man brukt et hodejegerselskap som kan media, kunne man fått opp andelen kvinner, sier hun.

Dette er søkerne som er offentlige:

Morten Møller Warmedal

Morten Møller Warmedal er en av søkerne.

Foto: NRK
Morten Møller Warmedal

Warmedal er 50 år og fungerende redaksjonssjef for feature/dokumentar i NRK.

Han har vært reporter i TV2s Rikets tilstand, redaksjonssjef for nyhet og aktualitet i TV Norge, redaktør i Brennpunkt fra høsten 2003 til høsten 2005, videre en sentral kompetanse i NRKs faktaavdeling.

Han har tidligere vunnet Gullruten, Skup-diplom og NRKs journalistpris.

I en kommentar til NRK.no sier han:

– Jeg ser selvfølgelig at dette er en interessant stilling, og derfor har jeg søkt, sier mannen som har en bred bakgrunn både fra NRK og utenfor NRK.

Warmedal mener NRK har mistet hegemoniet på publisering i en tid da nær sagt hvem som helst kan publisere.

– Det at mange flere publiserer på stadig flere plattformer må vi ta innover oss. Skal journalistikken overleve, må vi vise hva som er forskjellen på det vi gjør, og det alle andre gjør. Journalistikken er under press fra mange kanter og NRK har et stor ansvar fordi økonomien ikke er truet og fordi vi må være trofast mot journalistikkens samfunnsoppdrag.sier han.

Warmedal mener hans bakgrunn fra langsiktige prosjekter, for eksempel innen dokumentararbeid, kan være en fordel.

– Hvordan nyhetene i bedre grad kan reflektere det som foregår og det som fører til at samfunnet forandrer seg, tror jeg vi kan bli bedre på.

Carsten Bleness

Carsten Bleness, her fra perioden hans i Dagsavisen, ønsker nå å vende nesen mot Marienlyst.

Foto: Dagsavisen
Carsten Bleness

Bleness er 51 år og journalist. Fra 2004 til 2009 var han ansvarlig redaktør i Dagsavisen. Før det arbeidet Bleness i Østlandssendingen, og fra 1993 i Aftenposten, der han var London-korrespondent fra 2001 til 2004. Han bor på Nesodden.

Bleness sier i en tekstmelding til NRK.no at han befinner seg på ferie i Frankrike og ikke ønsker å gi noen kommentar til at han har søkt stillingen.

Kyrre Nakkim

Kyrre Nakkim er kjent som politisk kommentator i NRK, her fra valget i høst.

Foto: Nyhetsspiller / NRK
Kyrre Nakkim

Nakkim er 43 år og politisk redaktør i NRK. Han har tidligere vært kommentator i Dagsavisen. Som politisk redaktør var han blant annet prosjektleder for NRKs valgdekning i 2005.

Stein Bjøntegård

Stein Bjøntegård er fungerende nyhetsredaktør mens Jon Gelius er på vei til Washington.

Foto: Tore Meek / NRK
Stein Bjøntegård

er 53 år, utenriksredaktør i NRK og konstituert nyhetsredaktør fra 1. april . Han har tidligere vært redaksjonssjef for Dagsrevyen.

Jobben som konstituert nyhetsredaktør har han mens Jon Gelius er på vei til Washington. Denne har tydeligvis gitt mersmak ettersom han nå har søkt.

Olav Njaastad

Olav Njaastad jobber for tiden i Brennpunkt og ønsker å ta med seg noen av metodene til nyhetsredaksjonen, hvis han skulle få jobben.

Olav Njaastad

Njaastad er 51 år og er redaksjonsleder i NRK Brennpunkt.

Han har lang organisasjonserfaring og journalistbakgrunn fra Østfold-Posten (1980-81). Indre Smaalenenes avis (1980-1981), Det Nye (1981-1982), NRK Østlandssendingen (1982-1984 og 1986-1987), Norsk Studentunion (1984-1985), NTB (1987-1988), NRK Dagsrevyen (1988-1992) og TV2 (1992-1999).

I 1999 ble Njaastad valgt som leder i Norsk Journalistlag. I 2003 gikk han tilbake til TV2, og ble i 2006 ansatt som ansvarlig redaktør i Kommunal Rapport. I august 2007 gikk Njaastad inn som redaksjonsleder/prosjektleder for det undersøkende programmet Brennpunkt i NRK.

Njaastad sier til NRK.no at han tror dette er en av de mest spennende jobbene i medie-Norge.

– Det skjer voldsomme endringer i finansieringsgrunnlaget til de andre store aktørene, så jeg tror NRKs nyhetsarbeid blir viktig framover. Gravestoff krever mye ressurser og det er viktig at NRK bidrar, sier han.

Han mener Gelius har gjort en bra jobb i å endre Nyhetsavdelingen i det siste, og at det nå er på tide å se på journalistikken.

– Jeg synes NRK er ledende, samtidig som vi kan bli bedre. Vi er gode, men kan utvikle oss på eget stoff, sier han.

Njaastad nevner eksempelvis forsvarpolitikk som et område der NRK kan bli bedre. Han mener også at måten NRK dekker våre nye folkegrupper bør gjøres bedre.

Han mener også hans erfaringer fra Brennpunkt-redaksjonen vil være nyttig å ta med seg.

Tor Røed

Røed er 53 år og kommer fra Lærdal i Sogn. Han er journalist og har vært distriktsredaktør i NRK Trøndelag siden 1999. Han har jobba i NRK siden 1983 og har blant annet vært redaksjonssjef i radiomagasinet Her og Nå.

– Jeg har søkt fordi jeg ser på dette som en av NRKs mest spennende lederjobber i en av landets viktigste nyhetsredaksjoner. , sier en ordknapp Røed til NRK.no

Andreas Andy Olaussen

Arbeidsledig mann på 26 år fra Østfold med erfaring fra Radio 1.

Daniel André Johansen-Stenberg

Stenberg har trukket søknaden.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober