Hopp til innhold

Disse kan bli ungdommens favoritt

Ungdommene i nominasjonsjuryen til UPrisen har talt. Her er forfatterne de mener har skrevet årets beste ungdomsbøker.

Nominerte til Uprisen 2011

Disse forfatterne kan få årets UPris. Fra venstre: Hilde Hagerup, Axel Hellstenius, Arne Svingen, Tor Arve Røssland og Sigbjørn Mostue.

Foto: Aschoug forlag,Kristine Nyborg/Scanpix, Lise Åserud/Scanpix, Samlaget, Sara Johannessen/Scanpix

 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
 • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

UPrisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok, og nominasjonene er basert på ungdommens egne anmeldelser.

Her er de nominerte!

Nominasjonsjuryen, som i år består av 14- og 15-åringene Antonie Haug Slottemo, Andreas Bentzrød og Synne Eilertsen, mener følgende ungdomsbøker er de beste fra 2010:

Fittekvote
Foto: Cappelen Damm

Axel Hellstenius og Morten Skårdal, Fittekvote (Cappelen Damm)

Roman om en ung jentes virkelighet i det norske forsvaret. Victoria bestemmer seg for å søke på befalsskolen sammen med kjæresten, men det er slett ikke enkelt. De kan ikke vise at de er kjærester, og Victoria får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk.

Hilde Hagerup: "Alt som er galt med Georg"

Hilde Hagerup, Alt som er galt med Georg (Aschehoug)

Boka handler om 14 år gamle Malin, som har to måneder igjen av skoleåret når Georg begynner i klassen. Malin, som før har vært utestengt fra ungdomsgjengen, blir tatt under Georgs beskyttende vinger. Mattelærer Jansrud derimot blir utsatt for psykisk terror og den nedrigste vold – og det er Georg som får det til å skje.

NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume mener få unge norske forfattere skriver så intenst og så godt som Hilde Hagerup.

– For meg ble likevel «Alt som er galt med Georg» i meste laget – det er ingen ende på elendighet. Hagerup beveger seg akkurat på grensen til å tippe over i stereotypien. Men en hardtslående leseropplevelse, det var det! sier hun.

Svarte Mathilda, av Tor Arve Røssland
Foto: Samlaget

Tor Arve Røssland, Svarte-Mathilda (Samlaget)

En ung jente blir funnet drept med kniv hjemme hos seg selv. Mordet blir aldri oppklart, og leiligheten der mordet skjedde står tom i 20 år. Da flytter Elisabeth inn, og begynner å prøve å finne ut hva som skjedde, sammen med klassekameraten Philip og bibliotekaren Viggo.

Den siste magiker, av Sigbjørn Mostue
Foto: Cappelen Damm

Sigbjørn Mostue, Den siste magiker (Cappelen Damm)

En uskyldig guttestrek hos stedets original skal bli vendepunktet i livet til Simen Clausen. Den gamle mannen de har knust ruten hos, viser seg å være en ekte magiker. Han er også den siste gjenlevende magikeren i verden. Nå er hans tid snart forbi. Magikeren trenger en etterfølger. Valget faller på Simen.

Straume synes ikke det er overrasket at Mostue er nominert:

– Dette er en spennende fantasy-roman som har utspring midt i det litt traurige Østlandsområdet. Boken fenger fra første side, og den er effektivt fortalt, med stor grad av gjenkjennelse for norske ungdommer, sier hun.

Med egne øyne
Foto: Cappelen Damm

Arne Svingen og Christoffer Grav, Med egne øyne (Cappelen Damm)

Boken handler om artisten Jim som er på høyden av sin karriere, men likevel savner han noe. Han reiser bort, og på en øde strand møter han en jente. Hun er den første han noen gang møter som ikke kjenner ham igjen som artist. Hun er nemlig blind.

– Enorm kompliment

Det var Lars Mæhle som fikk UPrisen i fjor for «Landet under isen» . Boken ble kjøpt inn av et ankeutvalg, etter å først ha blitt nullet av Norsk kulturråd. Boken mottok også Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

Lars Mæhle

Vinneren av fjorårets UPris, forfatter Lars Mæhle.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det er veldig stas å få en påskjønnelse av dem som boken er beregnet på. Det at ungdom liker boken er en enorm kompliment, sa Mahle da han mottok prisen.

I 2009 gikk prisen til debutanten Terje Torkildsen for «Marki Marko», til tross for at det blant den voksne delen av befolkningen var mange som reagerte på det grove språket i boken.

Deles ut i mai

De fem titlene på kortlisten sendes nå ut til åtte ungdomsskoleklasser som har siste ord når ungdommen selv kårer årets ungdomsbok.

UPrisen – som er et samarbeid mellom Foreningen !les, Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken i landets fylker – deles ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai.

Si din mening!

Er det noen andre som du synes burde ha fått plass på listen? Hva synes du om de fem nominerte?

Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken, besøk Bok i P2s Facebook-side eller bruk #uprisen på Twitter!

Kulturstrøm

 • Oslo Pride takker for støtten

  Oslo Pride har mottatt støtteerklæringer fra inn- og utland i løpet av den siste uken etter masseskytingen natt til lørdag.

  – I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier leder av Oslo pride, Inger Kristin Haugsevje.

  Oslo pride opplyser dette i ei pressemelding og skrive at de ikke vil arrangere noe i juli måned.

  Statsråder og det skeive miljøet i dialogmøte
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Enormt stor pengebruk på festivaler i sommer

  Forbruket på mat og drikke og annet tilbehør på festivaler i sommer har økt med over 60 prosent sammenlignet med normalsommeren 2019, ifølge Bankaxept.

  – At festivaler og konserter går så bra, tyder på at mange har fått litt brakkesyke etter to år med oppussing og sofatilværelse med familien, sier leder Kjetil Bøe for Bankaxept i en pressemelding.

  I juni omsatte festivalene for 140 millioner kroner. Det er 85 millioner kroner mer enn i juni i normalåret 2019.

 • Subwoofer med ny låt på VG-lista

  En av opptredene som sørget for mest hopping under «VG-lista Rådhusplassen» var Subwoolfer. Nå tar duoen turen også til Trondheim og Bergen.

  Med seg på turnéen tar de maskerte ulvene en splitter ny låt. Til tross for at gruppen tidligere har uttalt at de bare kom til jorden for å vinne Melodi Grand Prix, har de bestemt seg for å bli her en liten stund til.