Lars Mæhle vant UPrisen

Mæhle ble kåret til årets vinner av ungdommens egen litteraturpris - UPrisen - for boken "Landet under isen".

Lars Mæhle

Lars Mæhle etter å ha mottatt prisen i kulturhuset Banken på Lillehammer.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Juryen på 180 niendeklassinger fra syv ungdomsskoler fra hele landet mener at dette er den beste ungdomsboken i 2010.

- Dette må synke litt inn før det går opp for meg, sier vinneren Lars Mæhle til nrk.no.

Fantasy og krim

"Landet under isen" er en blanding av fantasy og krim.

- Jeg hadde lyst til å utforske skjæringspunktet mellom de to sjangerene, og flette inn både religion og historiske kriger. Det var nok veldig ambisiøst, sier Mæhle.

Forfatteren har selv lest en del fantasy-litteratur, blant annet «Ringenes Herre», og ser det som en utfordring å holde på spenningen gjennom de over 500 sidene i boken.

"Nullet"

Boken ble nullet av Norsk kulturråd, men senere kjøpt inn av ankeutvalget. Tidligere i år mottok den Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

- Det er veldig stas å få en påskjønnelse av dem som boken er beregnet på. Det at ungdom liker boken er et enormt kompliment, sier han.

Det er fjerde gang ungdomsjuryen deler ut UPrisen , og tredje gang en bok på nynorsk vinner.

- UPrisen knuser myter om ungdom og lesing. At vinnerboka er lang, er bare positivt. Målformen er ikke viktig. Et godt språk som flyter og den gode historien, er det som gjelder, ifølge ungdomsjuryen.

Kulturstrøm

  • Ny Zwart-film spilles inn i høst

    Innspillingen av filmen «Lange flate ballær 3» starter til høsten, dersom alt går etter planen. Det sier filmregissør Harald Zwart til VG. De to første filmene gikk sin seiersgang på kinoene her i landet da de hadde premiere i 2006 og 2008.

    Lange Flate Ballær
    Foto: SF Norge AS
  • Utsetter Michelin-utdelingen

    Utdelingen av årets stjerner til nordiske gourmetrestauranter er utsatt på grunn av pandemien. Den prestisjefylte Michelin-utdelingen skulle holdes i Stavanger 8. februar, men er utsatt til mai. Kun kort tid etter prisutdelingen i februar 2020 måtte de fleste gourmetrestaurantene stenge.