Hopp til innhold

Dette er årets Stjernekamp-artister

For åttende gang skal et knippe norske artister prøve seg på sjangre de ikke kan. – Jeg er en av de første som kommer til å ryke ut, fordi folk på min alder ikke stemmer, sier Åge «Glam» Sten Nilsen.

Artistene som skal være med på Stjernekamp 2019

DISSE ER MED: Adrian Jørgensen (bak, fra venstre), Beate Slettevoll Lech, Åge Sten Nilsen, Andrea Santiago, Kim Rysstad, Anette Amelia Hoff Larsen, Sondrey, Kari Gjærum, Bilal Saab og Hanne Sørvaag. Foran ligger dommer Thomas Felberg, sammen med dommer Mona B. Riise og programleder Kåre Magnus Bergh.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I formiddag ble de 10 artistene som skal delta i høstens sesong av Stjernekamp presentert.

– Forventningene er skyhøye, for vi har blitt blåst av banen år etter år. Noen er kjente, og noen er ukjente, men det har vist seg til slutt at det ikke har noe å si, sier Mona B. Riise.

Tidligere har deltakerne blant annet konkurrert i alt fra opera og hiphop til country og joik.

Riise og Thomas Felberg utgjør den faste dommerduoen. Etter hvert som sjangrene skifter, får de selskap av en rekke fagdommere. Riise mener det er vanskelig å peke på en favoritt på forhånd.

– Ofte er det ikke de mest drevne, som har stått mest på scenen, som vinner. Med Ella Marie var det en person som hadde en helt egen kraft på scenen, som gjorde at vi ble forelsket, sier Riise.

Sesongpremieren av Stjernekamp er 24. august.

Se hele presentasjonen i opptak her:

Artistene til årets Stjernekamp blir presentert

Opptak: Artistene til årets Stjernekamp ble presentert klokken 11 i formiddag.

De 10 artistene som deltar i år er:

Adrian Jørgensen (27)

Adrian Jørgensen

Adrian Jørgensen har blant annet deltatt i MGP som korist og artist.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Jørgensen var sist å se i Melodi Grand Prix i vinter, da han endte på andreplass med låten «The Bubble». 27-åringen fra Bindal i Nordland var i mange år fiskerøkter ved siden av musikkarrieren, men jobber i dag med musikk på heltid.

– Jeg kjenner litt på nervene allerede. Det er 10 knallsterke artister, om man tar med meg selv, sier Jørgensen på dagens presentasjon, til latter fra salen.

Tidligere har Jørgensen bidratt som korist i den norske og europeiske finalen av sangkonkurransen. Han har også deltatt i sangprogrammene «X-Factor» og «The Voice» på TV 2 for noen år tilbake. I 2013 kom han på andreplass i sistnevnte konkurranse.

Beate Lech (44)

Lech er kjent under artistnavnet «Beady Belle». Hun har en karriere som strekker seg tilbake til 90-tallet, da hun var vokalist i gruppa Folk & Røvere. Hun har siden årtusenskiftet

Beate Lech klar for Stjernekamp

Beate Lech har en lang karriere bak seg, med åtte albumutgivelser.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

gitt ut åtte album og har turnert i 167 byer i 28 land. Hennes siste album «Dedication» fra 2018 ble godt mottatt av kritikerne, og Dagbladet ga henne merkelappen «Norges svar på Beyoncé».

44-åringen fra Volda har mest erfaring innen sjangrene soul, jazz og R & B, men har også gitt ut et salmealbum og et julealbum.

– Jeg gleder meg til å stå på scenen, det er noe jeg elsker. Jeg føler jeg er født til, om det går an, sier Lech til Kåre Magnus Bergh under dagens presentasjon.

Åge Sten Nilsen (49)

Nilsen, for mange kjent som «Glam» fra bandet Wig Wam, representerte Norge i Eurovision med «In mye dreams» i 2005. Da endte han på en delt niendeplass.

Nilsen har de senere årene markert seg som musikalartist, og har siden 2007 turnert med sin egenproduserte hyllestforestilling til Freddie Mercury og Queen, «The show must go on». I 2010 vant han «Det store korslaget» på TV 2.

I 2017 gjorde Nilsen et nytt forsøk i Melodi Grand Prix med sitt nye band, «Ammunition», men endte på andreplass bak Jowst. «Glam» sier han har takket nei til å delta i Stjernekamp i seks år på rad, fordi det ikke har passet.

– Men i år passet det «jævlig godt», humrer Nilsen, som gleder seg minst til å synge EDM (elektronisk dansemusikk).

– Jeg har ofte kalt det «elektronisk drittmusikk». Men nå har jeg fått meg dame som liker det, og hørt litt på det. Det er ikke så ille, egentlig, sier Nilsen, som er svært realistisk med tanke på egne vinnersjanser.

– Jeg er en av de første som kommer til å ryke ut, for folk på min alder ikke stemmer så mye. Det er mange spennende artister her, som folk ikke har sett før. Meg har folk sett mange ganger før.

Åge Sten Nilsen skal være med på årets utgave av Stjernekamp.

Andrea Santiago (17)

Måløy-kvinnen er sesongens yngste deltaker. Hun dukket første gang opp i offentligheten i 2017, i TV 2-programmet «The Voice». Santiago kom på andreplass, og har siden turnert flere steder i landet.

Andrea Santiago

Andrea Santiago er årets yngste deltaker. Hun har tidligere deltatt på «The Voice» på TV 2.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Santiago begynte med sangundervisning som åtteåring. Hun har deltatt i Ungdommenes Kulturmønstring en rekke ganger, hvor hun også har vært mentor og medlem av fagpanelet. I 2018 ble hun tildelt Drømmestipendet fra Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping.

– Det er en ære å få være med. Jeg føler et press for å gjøre det bra, men jeg gleder meg masse, sier Santiago.

Kim Rysstad (37)

Setesdølen er et kjent navn innen folkemusikk, og har gått i lære hos blant andre Agnes Buen Garnås og Kirsten Bråten Berg. Han har som mange av de andre av årets deltakere også deltatt i Melodi Grand Prix.

Kim Rysstad presenteres for Stjernekamp

Setesdølen Kim Rysstad er en kjent stemme fra folkemusikk, men har også deltatt i Melodi Grand Prix.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Rysstad deltok i den første av delfinalene i MGP i 2012, med «Så vidunderleg», men gikk ikke videre til finalen.

Rysstad, som har gitt ut fire album, var også vokalist på juleplata «Snøen laver ned» med The London Philharmonic Orchestra. Forrige jul var han årets juleartist på NRK sammen med Kringkastingsorkestret.

– Jeg er egentlig ganske stille, men nå skal jeg kaste meg ut i det og gjøre det som trengs, sier Rysstad.

Anette Amelia Hoff Larsen (36)

Larsen kommer fra Bergen og har i en årrekke opptrådt i flere kjente musikaloppsetninger. Hun har blant annet vært å se i «Fame», «Evita» og «Hair» på norske scener og spilte hovedrollen i «Sound of Music» i Sverige i 2014.

Anette Amelia Hoff Larsen

Anette Amelia Hoff Larsen fra Bergen skal være med i årets Stjernekamp.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Larsen ble for alvor kjent i rollen som Nabulungi i Det norske teatrets oppsetning av «The Book of Mormon».

Larsen har deltatt to ganger i MGP, senest i 2009 med jentegruppa Velvet Inc. Fram til juni spilte hun i Peer Gynt på Det Norske Teatret, og har også vært å se som skuespiller i NRK-serien «Magnus».

Larsen sier hun har sagt nei til Stjernekamp tidligere, fordi hun har vært skeptisk til å bli «bedømt på direkten». Hun er likevel optimist før årets Stjernekamp-sesong.

– Jeg får bare prøve å ha det gøy med gjengen, smiler Larsen.

«Sondrey» (24)

Heter egentlig Sondre Nystrøm, og kommer fra Øyer i Oppland. Har deltatt i flere sangkonkurranser på TV 2, senest i «The Stream» i 2016.

Sondrey fra Øyer deltar i Stjernekamp

Sondre Nystrøm fra Øyer i Oppland skal delta på årets utgave av Stjernekamp.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Etter deltakelsen fikk han platekontrakt og har siden det spilt konserter i Norge og utlandet. Han utdanner seg nå ved musikkskolen Limpi på Lillehammer. Tidligere har han også vært en aktiv friidrettsutøver og har en personlig rekord på 100 meter på 10,78.

– Du må være årets raskeste Stjernekamp-deltager, påpeker programleder Kåre Magnus Bergh, til lette protester fra Åge «Glam» Sten Nilsen.

Nystrøm har også hatt sin egen Youtube-kanal, hvor han har sunget coverlåter av andre artister. Han jobber nå med artister fra Canada, og skal slippe sitt debutalbum senere i år.

Kari Gjærum (66)

Gjærum er den desidert mest erfarne av årets artister. Gjærum, som er fra Porsgrunn og Notodden i Telemark, kan se tilbake på en 40 lang karriere, som blant annet innbefatter 11 opptredener som korist i Melodi Grand Prix, og i fem internasjonale ESC-finaler.

Kari Gjærum, en av årets Stjernekamp-deltagere

Kari Gjærum koret da Bobbysocks vant den internasjonale Eurovision-finalen i 1985.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Gjærum var blant annet med og koret da Bobbysocks vant den internasjonale finalen i 1985. I 1989 deltok hun selv i MGP sammen med Jannecke Øinæs med sangen «Barneøyne».

Gjærum har også opptrådt med blant andre Wenche Myhre og Vazelina Bilopphøggers.

– Jeg gleder meg til å få en familie i artistverdenen. Men jeg skal prøve alt jeg kan å ikke bli en morsfigur for resten av gjengen, sier Gærum på dagens presentasjon.

Bilal Saab (20)

Stjernekamps nest yngste er Saab fra Hasvik på Sørøya i Finnmark, og venn av fjorårsvinner Ella

Bilal Saab skal delta på Stjernekamp 2019

– Jeg gruer meg mest til dansingen. Jeg føler meg ikke særlig delikat når jeg danser, sier Bilal Saab.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Marie Hætta Isaksen. Til daglig er han vokalist i popbandet «NorthKid», som debuterte med singelen «Firefly» i 2017. Foruten musikk, er Saab en ivrig jeger og fisker og jobber med fisketurisme på hjemstedet.

Nå er Saab kandidat til å overta tronen som Finnmarks stolthet, etter Isaksen.

– Jeg gruer meg mest til dansingen. Jeg føler meg ikke særlig delikat når jeg danser, sier 20-åringen.

Hanne Sørvaag (39)

Stavangerartisten platedebuterte i 2002 under artistnavnet «Paris». Hun har i en årrekke

Hanne Sørvaag skal delta på Stjernekamp 2019

Hanne Sørvaag har erfaring som dommer i sangkonkurransen «The Voice». Nå skal hun selv vurderes av andre.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

livnært seg som låtskriver for norske og internasjonale artister, og har blant annet skrevet flere låter som har deltatt i Melodi Grand Prix. Sørvaags låter har solgt nær fem millioner i 70 land.

I 2011 deltok hun selv i MGP med sangen «You're Like A Melody», som nådde den nasjonale finalen.

I fjor ga hun ut sitt første norskspråklige album. Sørvaag har også vært å se på skjermen som mentor og dommer i TV 2-programmet «The Voice».

– Kort tid før jeg ble spurt, hadde jeg bestemt meg for å si mer» ja» til ting. Dermed var det en enkel avgjørelse. Jeg får både en godfølelse og en skrekkfølelse når jeg tenker på at jeg skal være med, sier Sørvaag.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.