Normal

Den kjente kunstneren Marina Abramović til Oslo med flere utstillinger

En av verdens mest innflytelsesrike kunstnere kommer igjen til Oslo. Marina Abramović åpner utstillinger både i Galleri Brandstrup og Henie Onstad Kunstsenter i løpet av året.

Kunstner Marina Abramović

Den verdenskjente kunstneren Marina Abramović kommer til igjen med to verker.

Hun ble kåret til kunstverdenens mest innflytelsesrike person i 2016, og 1. juni åpner Marina Abramović utstillingen «Dozing Consciousness» hos Galleri Brandstrup i Oslo.

– Vi er utrolig stolte av at verdens kanskje mest kjente, nålevende kunstner igjen velger vårt galleri, og senere i år Henie Onstad Kunstsenter, for å vise sine bilder, videoer og skulpturer, sier gallerist Kim Brandstrup.

24. november åpner Henie Onstad Kunstsenter dørene for den kritikerroste, retrospektive museumsutstilling, «The Cleaner».

Kåret til verdens mest innflytelsesrike kunstner

Marina Abramović, opprinnelig fra det tidligere Jugoslavia og bosatt i New York, og hun er kjent for sine performance- og videoarbeider som kunstner. Hennes verker kjennetegnes ofte med at hun utsetter seg for ekstreme fysiske anstrengelser for å oppnå spesielle bestemte tilstander.

Høsten 2016 kåret verdens ledende nettsted for kunst, Artnet.com, Abramović til kunstverdenens mest innflytelsesrike blant kunstnere, gallerister, kuratorer, museumsdirektører og samlere.

Et av hennes mest kjente verker er «The Artist Is Present» fra 2010. Da utstillingen ble åpnet i Museum of Modern Art, MoMA, satt hun stille på en stol i 736 timer i museets atrium. Besøkende ble invitert til å sette seg på motsatt side av henne.

Hun har vært i Europa og Skandinavia gjensatte ganger. I 2012 åpnet hun sin første separatutstilling i Norge, hos Galleri Brandstrup, på Tjuvholmen i Oslo.
Året etter holdt kunstikonet en historisk performance i Oslo, da hun innviet utsiktspunktet for Munchs Skrik i Ekebergparken.

– Største presentasjonen av Abramović i Norge

Utstillingen på Galleri Brandstrup som åpner i juni, består av seks fotoarbeider, fire skulpturer og to videoer. Fem måneder senere åpner Henie Onstad Kunstsenter dørene for Abramović museumsutstilling «The Cleaner».

– Dette blir den største presentasjonen av Marina Abramović sine arbeider i Norge noensinne. Tittelen «The Cleaner», spiller på at Abramović har ryddet i sitt omfattende kunstnerskap, men også i sin fortid. Nå handler hennes kunst mye om å være nærværende, og denne utstillingen har allerede tatt Stockholm med storm, sier direktør Tone Hansen ved Henie Onstad Kunstsenter.

– Vi er svært stolte av å kunne ta denne utstillingen til Norge, noe som er muliggjort gjennom et tett internasjonalt samarbeid, fortsetter Hansen.

Kulturstrøm

 • Kinesisk sinne over svensk satire

  Et humorinnslag på SVT har opprørt den kinsesiske ambassaden. I en uttalelse på ambassadens nettsider kreves det at den svenske allmennkringkasteren ber om unnskyldning for innslaget som ble vist i satireprogrammet «Svenska Nyheter» fredag kveld, skriver SVT Nyheter. Innslaget beskrives som rasistisk og hetsende. Redaktør for SVTs underholdningsavdeling, Thomas Hall, sier de ikke føler at de har gjort noe galt. Den kinesiske ambassaden har foreløpig ikke gitt noen uttalelse til SVT Nyheter.

 • Unike opptak av John Lennon

  Et videoopptak viser John Lennon og George Harrison spille «How Do You Sleep» i Lennons Ascot Sound Studios i 1971. Videoopptakene deles i forbindelse med nyutgivelsen av John Lennons ikoniske album «Imagine» fra samme år, skriver The Rolling Stone.

 • Storslått kostymedrama på NRK TV

  Den britiske dramaserien «Vanity Fair» er basert på 1800-tallsklassikeren av William Makepeace Thackeray om den unge, smarte og ambisiøse Becky Sharpe. Hun vokser opp i den fattige delen av London, men vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.

  Becky Sharp vokser opp i den fattige delen av London. Hun vil ut av et liv i fattigdom og begynner å klatre opp den sosiale stigen sammen med sin beste venn, Amelia.