Debuterte for tre år siden – nå dirigerer hun verdenseliten

Tabita Berglunds dirigentkarriere tar av med kometfart. Nå sikter hun mot toppen, i en rolle som har vært forbeholdt menn.

Tabita

STJERNESKUDD: Et krasjkurs for tre år siden ble starten på dirigentkarrieren til Tamita Berglund. Nå dirigerer hun de aller største.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Det siste året har ting virkelig gått i rakettfart. Det er surrealistisk på en måte, alt som skjer.

Tabita Berglund (29) skuer utover Oslo Konserthus med fast, målbevisst blikk.

Og trønderen har ambisjonene i orden, når det gjelder hva hun vil utrette med dirigentstaven. Nylig dirigerte hun prestisjefylte BBC Philharmonic Orchestra, et av verdens fremste orkestre.

Krasjkurs for tre år siden

Akkurat det var det lite som tydet på for få år siden, da hun var cellist og frilanser.

– For tre år siden var det et krasjkurs i dirigering som jeg tenkte jeg ville melde meg på. Og da jeg dirigerte for aller første gang, på opptaksprøven til det kurset, innså jeg at det er det her jeg skal gjøre.

STÅLKONTROLL: Tabita Berglung har intens innlevelse og trives med dirigentstokken. Bilder fra BBC.

Stjernementor viser vei

Tabita har nå signert kontrakt med et av verdens største managementselskaper innen klassisk musikk, Harrison Parrott, som har kontorer i både London, Paris og München.

Jasper Parrott står bak en rekke av verdens fremste musikere og dirigenter, og han var ikke i tvil om at han ønsket å jobbe med Tabita.

– Første gang jeg så Tabita dirigere, via videoklipp, så jeg en unik evne til å kommunisere og uttrykke kraften i musikk.

Tabita Berglund og Jesper Parrott

DIRIGENT OG MENTOR: Jasper Parrott har fått frem flere av verdens største utøvere innen klassisk musikk. Nå vil han løfte frem Tabita, som han mener er et supertalent.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Få kvinnelige dirigentstjerner

Han syns også det er viktig å løfte frem Tabita fra et kjønnsperspektiv. For dirigentbransjen har vært en ekte mannsbastion. Da det mest kjente magasinet for klassisk musikk, Gramophone, nylig kåret verdens 50 største dirigenter gjennom tidene, var ikke en eneste av dem kvinne.

Parrott mener det skyldes at bransjen har hatt en oppfatning om at en dirigent skulle være en autoritær mann, men at man må snu den trenden.

– Det er en skandale at det har tatt så lang tid å få frem kvinnene. Det er absurd og et misbruk av alt talentet som kvinnene besitter, selvfølgelig har de like mye av det som menn. Denne ubalansen må rettes opp en gang for alle.

Dirigentløft i Norge

Maria Mediaas Jørstad

LØFTER DIRIGENTER: Maria Mediaas Jørstad er leder i Talent Norge og er svært begeistret over at det nå satses stort på Norge som dirigentnasjon.

Foto: Caroline Roka

Ikke bare har Tabita fått internasjonal kontrakt, hun vant også nylig Opptakt, en ny norsk elitesatsing for dirigenttalenter.

– Vi vil bygge Norge som dirigentnasjon og få et miljø som skaper dirigenter av svært høyt internasjonalt nivå. Og det er flott og viktig at Tabita kan bli et forbilde for andre jenter, sier leder for Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

Tabita selv mener det er av stor betydning at dirigentene får denne oppmerksomheten.

– Det er på tide med et dirigentløft her i Norge. De har fått det til i så mange andre land, for eksempel Finland. Jeg tror det vil lykkes, sier Tabita.

Musikk kan forandre verden

Og lykkes vil hun selv også. Ikke bare for sin egen skyld. For mens hun skuer utover det store, men for anledningen tomme Konserthuset, sier hun:

– Jeg tenker jo at det potensielt er veldig mange mennesker her som jeg kan være med på å forandre.

For den aller største drømmen lyder slik:

– Å hjelpe musikken til å forandre verden.

Kulturstrøm

 • Filmkomponist skaper BMW-lyd

  Det tyske bilselskapet BMW lanserer sin nyeste elbil i dag, og denne gangen er en komponist med på laget. Hans Zimmer, som er en av verdens mest kjente filmmusikkomponister har nemlig designet lydbildet inne i bilen. Elbiler er nesten helt lydløse, og mange savner de lydene de er vant til. BMW-eiere får nå valgfri billyd laget av mannen bak musikken til blant annet «Løvenes Konge» og «Pirates of the Carribean».

  BMW
  Foto: CHRISTOF STACHE / AFP
 • Mariss Jansons er syk

  Oslo Filharmoniens tidligere sjefdirigent og en av verdens mest ettertraktede dirigenter avlyser alle sommerens planlagte konserter av helseårsaker. Jansons skulle blant annet ledet flere konserter under årets Salzburg Festival og under BBC Proms. Jansons (76) har også tidligere hatt utfordringer med helsa. (slippeddisc)

  Mariss Jansons
  Foto: Sigi Tischler / AP
 • Nytt festivalsamarbeid

  Nordlysfestivalen i Tromsø og samtidskunstfestivalen Ilios i Harstad inngår samarbeid. – En av grunnene er at det har blitt for dyrt å få orkestre og artister nordover til kun en festival, sier leder av Iliosfestivalen, Anders Eriksson.

  Sisu
  Foto: Martin Mortensen / NRK