Debuterte for tre år siden – nå dirigerer hun verdenseliten

Tabita Berglunds dirigentkarriere tar av med kometfart. Nå sikter hun mot toppen, i en rolle som har vært forbeholdt menn.

Tabita

STJERNESKUDD: Et krasjkurs for tre år siden ble starten på dirigentkarrieren til Tamita Berglund. Nå dirigerer hun de aller største.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Det siste året har ting virkelig gått i rakettfart. Det er surrealistisk på en måte, alt som skjer.

Tabita Berglund (29) skuer utover Oslo Konserthus med fast, målbevisst blikk.

Og trønderen har ambisjonene i orden, når det gjelder hva hun vil utrette med dirigentstaven. Nylig dirigerte hun prestisjefylte BBC Philharmonic Orchestra, et av verdens fremste orkestre.

Krasjkurs for tre år siden

Akkurat det var det lite som tydet på for få år siden, da hun var cellist og frilanser.

– For tre år siden var det et krasjkurs i dirigering som jeg tenkte jeg ville melde meg på. Og da jeg dirigerte for aller første gang, på opptaksprøven til det kurset, innså jeg at det er det her jeg skal gjøre.

STÅLKONTROLL: Tabita Berglung har intens innlevelse og trives med dirigentstokken. Bilder fra BBC.

Stjernementor viser vei

Tabita har nå signert kontrakt med et av verdens største managementselskaper innen klassisk musikk, Harrison Parrott, som har kontorer i både London, Paris og München.

Jasper Parrott står bak en rekke av verdens fremste musikere og dirigenter, og han var ikke i tvil om at han ønsket å jobbe med Tabita.

– Første gang jeg så Tabita dirigere, via videoklipp, så jeg en unik evne til å kommunisere og uttrykke kraften i musikk.

Tabita Berglund og Jesper Parrott

DIRIGENT OG MENTOR: Jasper Parrott har fått frem flere av verdens største utøvere innen klassisk musikk. Nå vil han løfte frem Tabita, som han mener er et supertalent.

Foto: Mohammad Mnawar / NRK

Få kvinnelige dirigentstjerner

Han syns også det er viktig å løfte frem Tabita fra et kjønnsperspektiv. For dirigentbransjen har vært en ekte mannsbastion. Da det mest kjente magasinet for klassisk musikk, Gramophone, nylig kåret verdens 50 største dirigenter gjennom tidene, var ikke en eneste av dem kvinne.

Parrott mener det skyldes at bransjen har hatt en oppfatning om at en dirigent skulle være en autoritær mann, men at man må snu den trenden.

– Det er en skandale at det har tatt så lang tid å få frem kvinnene. Det er absurd og et misbruk av alt talentet som kvinnene besitter, selvfølgelig har de like mye av det som menn. Denne ubalansen må rettes opp en gang for alle.

Dirigentløft i Norge

Maria Mediaas Jørstad

LØFTER DIRIGENTER: Maria Mediaas Jørstad er leder i Talent Norge og er svært begeistret over at det nå satses stort på Norge som dirigentnasjon.

Foto: Caroline Roka

Ikke bare har Tabita fått internasjonal kontrakt, hun vant også nylig Opptakt, en ny norsk elitesatsing for dirigenttalenter.

– Vi vil bygge Norge som dirigentnasjon og få et miljø som skaper dirigenter av svært høyt internasjonalt nivå. Og det er flott og viktig at Tabita kan bli et forbilde for andre jenter, sier leder for Talent Norge, Maria Mediaas Jørstad.

Tabita selv mener det er av stor betydning at dirigentene får denne oppmerksomheten.

– Det er på tide med et dirigentløft her i Norge. De har fått det til i så mange andre land, for eksempel Finland. Jeg tror det vil lykkes, sier Tabita.

Musikk kan forandre verden

Og lykkes vil hun selv også. Ikke bare for sin egen skyld. For mens hun skuer utover det store, men for anledningen tomme Konserthuset, sier hun:

– Jeg tenker jo at det potensielt er veldig mange mennesker her som jeg kan være med på å forandre.

For den aller største drømmen lyder slik:

– Å hjelpe musikken til å forandre verden.

Kulturstrøm

 • Van Gogh-verk solgt på auksjon

  To av de eldste verkene til den nederlandske kunstneren Vincent van Gogh er solgt på auksjon i den belgiske byen Gent. Det ene maleriet, en akvarell av blomster, ble solgt for 220.000 euro Det andre verket ble solgt for 140.000 euro.

 • Island bøtelagt etter Eurovision

  Arrangørene av den europeiske finalen i Melodi Grand Prix har bøtelagt det islandske bidraget etter årets finale i Tel Aviv i Israel fordi de viste det palestinske flagget. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) sier ikke noe om botens beløp.

 • «Friends» 25 år

  Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

  - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.