Dette er årets forfatterdebutant

Den Norske Forfatterforeningen gir Tarjei Vesaas debutantpris til den nyutdanna psykologen Peter Franziskus Strassegger for boken «Stasia».

Peter Franziskus Strassegger

Etter en lang skriveprosess på mange år kan 28 år gamle Strassegger høste frukter av arbeidet.

Foto: Anna Rosa Strassegger / Stemmer.no

Stasia

Peter Franziskus Strasseggers debutroman Stasia vant årets debutantpris.

Foto: Cappelen Damm

– Jeg er veldig glad for å ha fått prisen. Det er en kjempestor anerkjennelse. Så det kom som et sjokk. Jeg er veldig glad akkurat nå, sier den ferske prisvinneren til NRK.no.

28 år gamle Peter som er halv østerriker og halv brynebu hadde ikke ventet å få noe pris for debutromanen sin.

– Nei, jeg må innrømme at jeg ikke hadde regnet med at det skulle skje. Det er mange debutanter og veldig mange gode debutanter, ialflall blant de jeg leste i fjor. Jeg hadde ikke regnet med deg nei.

– Hvordan har skriveprosessen vært?

– Det har vært en veldig lang prosess som startet med en inspirasjon, og det ble en overskuelig lang prosess over flere år før boka var klar. Jeg har jo skrevet i mange år, og godt på ulike skriveskoler, blant annet Aschehaugs forfatterskole. Jeg har jobbet mye med tekst gjennom disse skolene, og har jobbet med mange forskjellige manus som endte med avslag som førte til at jeg har måtte vraket prosjekter.

Strassegger er nettopp ferdig utdannet psykolog, og går en tid i møte med mye jobbing. Likevel har han ikke tenkt å hvile på laurbærene.

– Planen er å fortsette videre mens jeg fortsetter som psykolog. Jeg tror ikke det blir helt greit, det er en krevende situasjon som krever mye struktur. Jobb tar jo mesteparten av tiden. Det var anerledes når jeg var student, da kunne jeg være intensiv i perioder når jeg ikke har eksemen, mens det nå må bli mer strukturert.

Står respekt av formidlingen

– Årets vinner er en veldig moden debutant som skriver og formidler et barnesinn til leseren på en måte det står respekt av, sier leder i det litterære råd, Stein Versto, til NRK.no.

Tarjei Vesaas debutantpris blir delt ut årlig til best skjønnlitterære debutant. Det er Den Norske Forfatterforeningen som står bak prisen, og det er foreningens litterære råd, bestående av ni medlemmer, som er jury. I 2013 heter altså vinneren Peter Franziskus Strassegger med romanen «Stasia».

Boken handler om søskenparet Stasia og Armin, og historien fortelles gjennom 11 år gamle Armins øyne. Stasia og Armin reiser rundt i Europa med foreldrene, som driver entreprenørvirksomhet. Boken forteller om søskenkjærligheten, og tar for seg denne reisen.

– Hele fremstillingen er i dette barnets perspektiv, og alt er sett fra hans ståsted. Det er mye i miljøet og familien hans han ikke forstår. Stassegger klarer å etablere et språk der formidlingen er innenfor en plausibel ramme for leseren, sier Versto.

Stor anerkjennelse

Tarjei Vesaas debutantpris er en veletablert litteraturpris i Norge, og har vært delt ut årlig siden 1964, da Sigmund Jakobsen var den første som vant.

Flere av Norges mest kjente forfattere startet sitt forfatterskap med nettopp denne prisen, deriblant Torun Lian, Lars Saabye Christensen, Jan Erik Vold og Tore Renberg.

– Prisen er en stor anerkjennelse, og det er den største prisen en debutant kan få. Det betyr også mye for forfatteren, for den følger hele forfatterskapet og er et kvalitetsstempel, sier Versto.

Han forteller at det var mange gode debutanter i år, men at rådet var tidlig samstemte om hvem som var den verdige vinneren.

– Gir deg tro på det du gjør

Lederen i Forfatterforeningen, Sigmund Løvåsen, vet alt om hvor mye det betyr å få en slik anerkjennelse. Han vant nemlig selv prisen for sin debutroman «Nyryddinga» for 10 år siden.

– Det var veldig overraskende å få prisen, man forventer ikke så mye når man debuterer som forfatter. Men det var veldig gledelig, sier han til NRK.no.

Han sier det gjør noe med selvtilliten til en ung forfatter å bli anerkjent av andre forfattere og vite at flere leser boken.

– Prisen har fått en svært viktig posisjon, og har vært der i veldig mange år. Den blir lagt merke til, fordi alle er opptatt av debutanter og nye stemmer. Prisen gir deg som forfatter tro på det du gjør, sier han.

Kulturstrøm

 • Ballettdansere vant talentpris

  Nasjonalballettens danser Lucas Lima og norske Gina Storm-Jensen er tildelt et av Norges største kulturstipender, Tom Wilhelmsens stiftelses opera- og ballettpris. I år er stipendet på kr. 800.000,- som deles mellom de to ballettdanserne. Juryen består av Ellen Kjellberg, Anne Gjevang og Ellen Horn, og prisen er den eneste opera-og ballettprisen i Norge, skriver Den Norske Opera og Ballett.

 • Symfonisk A-ha i Bodø

  Når a-ha i høst skal spille inn nytt album og musikkfilm, blir det med Arktisk Filharmoni som «band», melder orkesteret på sine nettsider. Prosjektet, med tittelen TRUE NORTH, er et samarbeid mellom a-ha, Bodø2024, Arktisk Filharmoni og Svømmehallen Scene og beskrives som en «melankolsk hyllest til havet og nordnorsk natur». I tillegg til albumet vil det også bli laget en musikkfilm med band og Arktisk Filharmoni på scenen, og a-ha gjennomfører produksjonen i Bodø.

 • St. Olavs Orden til Halvdan

  Hans Majestet Kongen har utnevnt visesanger og låtskriver Halvdan Sivertsen (71) til Kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden, melder kongehuset i en pressemelding.

  – Halvdan Johannes Falck Sivertsen mottar utmerkelsen for hans fremragende innsats som visekunstner, heter det i meldingen.

  Den Kongelige Norske St. Olavs Orden tildeles som «belønning for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

  Halvdan Sivertsen i skrivestua.
  Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK