NRK Meny
Normal

Dårlig hygiene og avkuttede lemmer

Dette er bøkene Knut Nærum skal lese i sommer.

Knut Nærum

komiker, forfatter, tegneserietegner og TV-underholder Knut Nærum.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

I vår serie hvor NRK-profiler anbefaler sommerlektyre, har turen kommet til Knut Nærum, som har en maritim tilråding til NRK.nos lesere:

Under the Black Flag av David Cordingly.

Under the Black Flag av David Cordingly.

Under the Black Flag. The Romance and the Reality of Life among the Pirates av David Cordingly.

Litteratur, film og folkediktning har fremstilt sjørøveren som en galantier som reiser rundt i eksotiske farvann på jakt etter nedgravde skatter, men sannheten var en ganske annen.

- Etter å ha sett Johnny Depp på kino, vil jeg vite hvordan det virkelig var ombord på sjørøverskutene. Jeg vet at mange sjørøvere ble bortført ombord og at mannlig homofili var godtatt under lange sjøreiser, at det var faste satser for avhugde kroppsdeler og at hygienen var så som så, men jeg vil vite mer, forteller Nytt på nytts Knut Nærum.

Pirates of the caribbean 3

Johnny Depp (t.h.) som sjørøveren Jack Sparrow i Pirates of the caribbean 3.

Foto: Filmweb

- Godt nok for meg

- Jeg har ennå ikke lest Cordingly selv, men tullesjørøverforfatteren Gideon Defoe anbefaler ham, og det er godt nok for meg, sier han.

Defoe står bak flere humoristiske bøker hvor sjørøvere møter kjente historiske og fiktive personer, blant annet The Pirates! in an Adventure with Napoleon, The Pirates! in an Adventure with Scientists, (den “sanne” historien om Charles Darwin) og The Pirates! in an Adventure with Whaling (sjørøvere møter kaptein Akab fra Melvilles Moby-Dick).

Avkler mytene

David Cordinglys Under the Black Flag. The Romance and the Reality of Life among the Pirates avkler den romantiske myten om rebelske, frihetssøkende pirater.

Det fantes ingen nedgravde skatter, forteller Cordingly blant annet, og sjørøverkapteinene var noen sadistiske gærninger.

Stephen King

Stephen King

Forfatter Stephen King.

Foto: Scanpix/AFP

Et annet, like nifst tips til sommerlesning, er Stephen Kings skrekkroman It.

- Jeg liker Kings blanding av barndomsminner, klassiske monstre og bygdehistorie, forklarer humoristen.

- Boken er altfor lang og pratsom, men så skitnifs at det ikke gjør noe at slutten er teit. Stephen King har dette trekket som er typisk for amerikanske forfattere, og går ut på at absolutt alt som kan fortelles skal fortelles. Det er dette som gjør at noen hater John Irving og at andre av samme grunn elsker David Foster Wallace, mener Nærum.

Han leste It første gang for flere år siden, situasjonen kan faktisk gjengis temmelig nøyaktig.

- Jeg lå på magen på en sovesofa, på et mørkeblått teppe i et syntetisk ullstoff, med nesa utfor kanten, med boka på gulvet, mens jeg hørte på plater og åt rosiner, kan satirikeren fortelle.

- Fæle forhold

Litteraturinteresserte Nærum, som selv står bak parodi-bøker som Døde menn går på ski, De dødes båt og Madonna-gåten – parodi på Da Vinci-koden, er temmelig alt-lesende.

A.S. Byatt

Knut Nærum planlegger å lese blant annet A.S. Byatt i sommer.

Foto: NRK

- For tida leser jeg Svein Melbyes Bush-revolusjonen i amerikansk utenrikspolitikk og Bunnfall av Jørn Lier Horst, så jeg leser åpenbart det meste, så lenge det handler om fæle og voldelige forhold.

- Alle disse bøkene er skrevet av menn, det er dessverre også ganske typisk for mine lesevaner, men jeg har planer om å lese både Jane Eyre og A. S. Byatt i sommer. Og Fear. A Cultural History av Joanna Bourke, sier Knut Nærum til NRK.no.