Hopp til innhold

Byantikvaren slakter forslag for Høyblokka

– En veldig dårlig løsning. Det sier Oslo byantikvar om forslaget om å ta vare på noen av veggene med kunst, men rive Høyblokka i regjeringskvartalet.

Høyblokka

Den spesielle kunsten som er blåst inn i veggene kan bli tatt vare på selv om resten av Høyblokka rives. Det er ett av forslagene fra regjeringen. Forslaget slaktes av byantikvaren.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

I dag kl 10.30 presenterer statsråd Rigmor Aasrud (Ap) forslagene for hva som skal skje med regjeringskvartalet etter bomba 22. juli.

Janne Wilberg

Oslos byantikvar Janne Wilberg

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Picasso-kunst i Høyblokka

Dette innrisset i betongen i et av fellesarealene i Høyblokka er tegnet av Picasso.

Foto: Statsbygg

NRK erfarer at ett av disse er å rive Høyblokka, men la noen av veggene som har kunstverk risset inn i betongen stå – for å så bygge nye bygg inntil.

Forslaget blir nå slaktet av Oslos byantikvar Janne Wilberg.

– Det mener jeg er en veldig dårlig idé. Regjeringsblokka er et ikon i seg selv, sier hun.

– Rives den, har terroristen vunnet

I Høyblokka er flere vegger utsmykket av kunstnere som Pablo Picasso, Carl Nesjar og Inger Sitter.

Wilberg mener Høyblokka er et ikon som må bli stående.

– Det er et arkitektonisk monument, og monumentet over det moderne Norge. Regjeringen er en kjempeviktig funksjon og symbolet på landets ledelse. Det vil være slik at terroristen har vunnet hvis vi river Høyblokka, sier byantikvaren.

– Byen Oslo må ikke forandres

Wilberg får støtte fra byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

– Jeg synes man skal ta vare på den kunsten som er i orden, selv etter en så voldsom eksplosjon. Jeg er også helt åpen for at bygg må kunne moderniseres innvendig og tilpasses funksjonelle behov, sier han.

– Men jeg er opptatt av at byen Oslo ikke må forandres hvis det ikke er nødvendig som følge av en terroraksjon. Her har vi som storsamfunn noe å ta vare på, fortsetter han.

Presenterer forslag i formiddag

Riksantikvar Jørn Holme er også kritisk til forslaget om å rive blokka, men bevare veggene med kunst.

– Jeg tror det finnes langt bedre mellomløsninger enn bare å ta vare på kunstverkene. Sentralt for oss er å ta vare på Høyblokka, men tillate en modernisering i nærheten som gjør at regjeringskvartalet blir sikkert og hensiktsmessig for alle, sier han.

Det skal være uenighet innad i regjeringen, derfor legges det opp til en bred offentlig debatt om forslagene som presenteres i formiddag.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh