Hopp til innhold

Byantikvaren slakter forslag for Høyblokka

– En veldig dårlig løsning. Det sier Oslo byantikvar om forslaget om å ta vare på noen av veggene med kunst, men rive Høyblokka i regjeringskvartalet.

Høyblokka

Den spesielle kunsten som er blåst inn i veggene kan bli tatt vare på selv om resten av Høyblokka rives. Det er ett av forslagene fra regjeringen. Forslaget slaktes av byantikvaren.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

I dag kl 10.30 presenterer statsråd Rigmor Aasrud (Ap) forslagene for hva som skal skje med regjeringskvartalet etter bomba 22. juli.

Janne Wilberg

Oslos byantikvar Janne Wilberg

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Picasso-kunst i Høyblokka

Dette innrisset i betongen i et av fellesarealene i Høyblokka er tegnet av Picasso.

Foto: Statsbygg

NRK erfarer at ett av disse er å rive Høyblokka, men la noen av veggene som har kunstverk risset inn i betongen stå – for å så bygge nye bygg inntil.

Forslaget blir nå slaktet av Oslos byantikvar Janne Wilberg.

– Det mener jeg er en veldig dårlig idé. Regjeringsblokka er et ikon i seg selv, sier hun.

– Rives den, har terroristen vunnet

I Høyblokka er flere vegger utsmykket av kunstnere som Pablo Picasso, Carl Nesjar og Inger Sitter.

Wilberg mener Høyblokka er et ikon som må bli stående.

– Det er et arkitektonisk monument, og monumentet over det moderne Norge. Regjeringen er en kjempeviktig funksjon og symbolet på landets ledelse. Det vil være slik at terroristen har vunnet hvis vi river Høyblokka, sier byantikvaren.

– Byen Oslo må ikke forandres

Wilberg får støtte fra byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen (H).

– Jeg synes man skal ta vare på den kunsten som er i orden, selv etter en så voldsom eksplosjon. Jeg er også helt åpen for at bygg må kunne moderniseres innvendig og tilpasses funksjonelle behov, sier han.

– Men jeg er opptatt av at byen Oslo ikke må forandres hvis det ikke er nødvendig som følge av en terroraksjon. Her har vi som storsamfunn noe å ta vare på, fortsetter han.

Presenterer forslag i formiddag

Riksantikvar Jørn Holme er også kritisk til forslaget om å rive blokka, men bevare veggene med kunst.

– Jeg tror det finnes langt bedre mellomløsninger enn bare å ta vare på kunstverkene. Sentralt for oss er å ta vare på Høyblokka, men tillate en modernisering i nærheten som gjør at regjeringskvartalet blir sikkert og hensiktsmessig for alle, sier han.

Det skal være uenighet innad i regjeringen, derfor legges det opp til en bred offentlig debatt om forslagene som presenteres i formiddag.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.