Bruker regnskogtømmer til å bygge folkemuseum

Valdres Folkemuseum har brukt regnskogtømmer i nytt bygg. – Veldig, veldig alvorlig, mener Regnskogsfondet.

Valdres Folkemuseum

Det nye bygget på Valdres Folkemuseum.

Foto: NRK

Det er et soleklart paradoks at et folkemuseum, som skal vise frem og bevare lokal kultur, bruker materiale som er med på å ødelegge livsgrunnlaget og ta kulturen fra befolkningen som lever i regnskogsområdene, sier Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet .

Tropisk tresort

Valdres Folkemuseum i Nord-Aurdal kommune i Oppland er av landets største friluftsmuseer, og består av mer enn 100 gamle tømmerhus. Nå er et nytt, stort publikumsbygg reist, til 32 millioner statlige, fylkeskommunale og kommuale kroner.

Stilen er modernistisk, med store flater i tre, betong og glass. I rommet der besøkende skal kunne kjøpe billetter, er veggene dekket av mørke treplater av den tropiske tresorten Meranti.

Valdres Folkemuseum

Disse mørke platene er laget av Meranti-tømmer.

Foto: NRK

Det er bruken av denne tresorten Regnskogfondet reagerer på.

Nils Hermann Ranum, Regnskogfondet

Opprørt: Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet.

– Dette er veldig, veldig alvorlig. Meranti er en tresort som kommer fra regnskogen i Indonesia og Malaysia, og her er avskogingen ekstremt stor, sier Ranum.

– Vurderte aldri det etiske

I fjor høst viste det seg at byggeprosjektet ble dyrere enn budsjettert, så planene om å bruke lokal bjørk på veggene ble lagt bort. Det ble bestemt at det skulle brukes Meranti på omlag 500 kvadratmeter vegg inne i bygningen.

Vi vurderte ikke de etiske sidene ved dette, forteller museumsdirektør Torveig Dahl:

– Merantien ble aldri drøftet som regnskogtømmer. Vi anså det som en fiberplate vi mente hadde gode kvaliteter, og som det var mulig å greie økonomisk.

Hun er overrasket over at Regnskogfondet mener tresorten er en av de verste på markedet:

- Dette var helt ukjent for meg.

Torveig Dahl

Beklager: Torveig Dahl, Valdres Folkemuseum

Foto: NRK

Beklager

- Hva tenker du om at dere har brukt så mye av denne tresorten i det nye museumsbygget?

– Jeg synes det er sterkt beklagelig. Jeg skulle ønske vi hadde gjort det annerledes, men det gjorde vi ikke, sier Dahl.

Men på tross av beklagelsen er Nils Hermann Ranum i Regnskogfondet oppgitt over Valdres folkemuseum.

– Vi har hatt en diskusjon om bruk av regnskogtømmer i Norge i lang tid, og at museumet ikke har fått med seg det synes jeg er helt utrolig.

Blir ikke byttet ut

Museet er omfattet av lov om offentlige anskaffelser, og dermed også av de statlige retningslinjene, som sier at det ikke skal brukes tremateriale av tropisk tømmer.

Men, som kommunalt eid museum, er dette kun å regne som retningslinjer. Dermed blir trolig ikke materialene byttet ut, og det som vil møte Kong Harald når han deltar på innvielsen av nybygget den 7. juni, er altså regnskogtømmer i treplater fra den andre sida av jordkloden.

Valdres Folkemuseum

Valdres Folkemuseum. Nå også med regnskogtømmer.

Foto: NRK

Kulturstrøm

  • Filmen «Top Gun Maverick» utsatt

    Premieren på oppfølgeren til 80-tallsfilmen «Top Gun» er utsatt til desember, melder nyhetsbyrået AP. Filmen med Tom Cruise i hovedrollen skulle hatt verdenspremiere i juni, men på grunn av korona-epidemien er ny premieredato satt til 23. desember.

  • Pink testet positivt for korona

    Sangeren Pink opplyser at hun har og hennes tre år gamle sønn har testet positivt for koronaviruset. Hun sier at hun og sønnen hadde symptomer for to uker siden, og at de da testet positivt. Familien har siden holdt seg i hjemmekarantene.

Flere kulturnyheter

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?

All By Myself med KORK (Korona edition)

Hjemmekontor kan være ensomt, også for KORK, men hvem blir ikke glad av å spille denne udødelige klassikeren alenesammen?