Hopp til innhold

Bokprogrammet til helvete

Hans Olav Brenner går hardt til verks i sesongens aller første program. Finnes helvete i det hele tatt? Eller burde det vært avskaffet for lengst? Si DiN MENING her!

Hans Olav Brenner

Hos programleder Hans Olav Brenner dreier det seg om tvil og tro på helvete.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

FØLG HELVETESDEBATTEN HER

Avstemning: Finnes helvete?

Hank von Helvete og Hans Olav Brenner

Hans-Erik Dysvik Husby, alias Hank von Helvete, er en av de du møter i programmet.

Foto: NRK

Ordet "helvete" har skremt vettet av mange. Men etterhvert som tiden har gått er begrepet blitt noe mer utvannet. Vi snakker for eksempel om "svigermor fra helvete", "en helvetes jobb" eller for den saks skyld "helvetes bra gjort!". Er det på tide å avskaffe dette etterhvert så tvetydige ordet?

Helvete i tiden

Les også: Dantes fremstilling av helvete

I Bokprogrammets sesongpremiere møter du flere kulturpersonligheter som både har vokst opp med helvete-skremsler, og som mener at helvete er avlegs.

Olaug Nilssen

Forfatteren Olaug Nilssen har skrevet en bok som handler om helvete. Møt henne i Bokprogrammet i høst.

Foto: NRK

Uenige om helvete finnes

Bokprogrammet har valgt å lage et program som omhandler helvete, for å sette fokus på at dette ordet etterhvert er blitt så utvannet. Mange spør seg selv om dette ordet nå egentlig har utspilt sin religiøse rolle, når vi snakker om "helvetesuke i militæret" eller at noe er "helvetes bra"

- Vi var interessert i å se hvordan et så viktig begrep innen det religiøse livet er i ferd med å miste sin betydning. Begrepet er blitt veldig utvannet når det gjelder den opprinnelige betydningen. Vi spør om begrepet nå er blitt for abstrakt til at vi lenger skal bruke det, eller om religionen fortsatt trenger helvete, sier prosjektleder Bjørn Hulleberg.

Se hva folk på gaten mener om helvete:

Se video: Folk er svært uenige om helvete

Se Bokprogrammet tirsdag 1. september på NRK 1.

Kulturstrøm

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB