Hopp til innhold

- Jeg var alltid redd

Forfatter Margaret Skjelbred vokste opp med frykt for helvete. I likhet med mange kunstnere i høst er hun opptatt av helvete. Trenger vi helvete i dag? Delta i debatten under sending her!

Margaret Skjelbred
Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Bokprogrammet i kveld, NRK 1, kl. 22.30.

Si din mening her eller på Twitter: twitter.com/nrkbok og bruk #helvete

Litteraturredaksjonen ser programmet og svarer i debatten som foregår samtidig her på nettet .

HELVETESDEBATTEN FOREGÅR HER

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Helvete er avskaffet, mener mange i som de siste dagene har deltatt i helvetesdebatten på på nrk.no/litteratur. Men, denne høsten setter mange kunstnere helvete på dagsorden, gjennom bøker, oppsetninger og forestillinger. Trenger vi likevel et helvete?

- Jeg var alltid redd

Margaret Skjelbred

Programleder Hans Olav Brenner har møtt Margaret Skjelbred. I Bokprogrammet 1. september, 2009.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Forfatteren Margaret Skjelbred er en av dem som har vokst opp med trusselen om å havne i helvete. I sin nye biografiske roman "Mors bok" forteller hun for første gang ut om det skremmende hun opplevde ved å vokse opp hos Haugianere. Gjennom hele oppveksten var hun livredd for å havne i helvete.

- Et bilde av djevelen som står og venter, skremte meg veldig, sier hun, og viser oss bilder fra en av bøkene fra barndommen.

- Jeg skulle brenne i ild til den evige tid, husker jeg. Fortsatt sniker denne frykten seg innpå, sier Margaret Skjelbred.

Margaret Skjelbred om haugianermiljøet

Trenger vi helvete?

I sin nye bok utfordrer forfatter Olaug Nilsen artisten Sigvart Dagsland og konfronterer ham at han har valgt bort helvete.

Vi spurte folk på nettet om helvete er noe vi trenger, og flere mente det er en forestilling vi ikke kommer utenom. Espen Andreas Hasle tvitrer i dette toneleiet:

- Hvis ikke helvete (et sted uten Gud) finnes, blir mennesker marionetter, Gud en tyrann og Jesus en vits, tvitrer han.

TWEET OM HELVETE

Vi har sakset et par utspill fra kommentarfeltene:

- Alle religiøse velger og vraker det som passer dem. Det er vel bare et steg videre. Et steg nærmere å velge bort hele eventyret, skriver Anders.

..ellers så mistenker jeg at Helvete er en katolsk oppfinnelse, sller at ideen ble popularisert med Dantes Inferno...skriver Dag.


FLERE KOMMENTARER

Forvirring er mitt helvete

Hank von Helvete og Hans Olav Brenner

Hank von Helvete og Hans Olav Brenner i kveldens Bokprogrammet.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Hank von Helvete er også en av mange forfattere og kunstnere som setter helvete-tematikken på dagsorden i høst.

Hans-Erik Dysvik Husby, alias Hank von Helvete, har hovedrollen i musikalen Jesus Christ Superstar på Det norske teatret. Han har sin helt egen oppfatning av hvordan helvete ser ut.

- For meg er det et sted hvor man er svært forvirret og har det vondt. Men du kan jobbe deg oppover fra denne forvirringen til ren styrke, sier Hank om helvete.

Se hvordan Hank von Helvete, alias Hans-Erik Dyvik Husby, tar utfordringen med å vise oss sitt helvete:

Hank von Helvete og Hans Olav Brenner

Hank von Helvete og Hans Olav Brenner i kveldens Bokprogrammet.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

SE HANKS HELVETE

Kunsten fortsatt inspirert av helvete

I juni skapte gruppen Panter Tanter happening i Trondheim med oppsetningen Dantes Inferno. I løpet av 24 timer satte en rekke kunstnere vært sitt preg på helvete på forskjellige steder av byen.

Også billedkunstnere, som blant andre Gunvor Nervold Antonsen og Bjarne Melgaard, setter farge på helvetesforestillingene i en ny utstilling.

- Det minner om platecoverestetikk fra hardrock på tidlig 80-tallet. I bildene vi har valgt har kunstnerne spunnet rundt en fantasiverden, en dommedagsforestilling, sier Sigmund Bakke.

Sigmund Bakke driver Galleri Trafo som denne måneden viser Sketches of Heaven and Hell. Utstililngen viser tegninger fra et knippe kunstnere i Norge i dag som helt tydelig tangerer maleren William Blake og det han særlig er kjent for: et forsøk på å skille kroppen fra sjelen.

- Det er helt tydelig at de er opptatt av helvete. Vi ser en strømning, sier Sigmund Bakke til nrk.no/litteratur.


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober