Hans-Tore Bjerkaas gir seg som sjef i NRK

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas går av når åremålet går ut i mars neste år. – Jeg har gruet meg til denne dagen, sier Bjerkaas.

Avgjørelsen om å ikke fortsette som kringkastingssjef ble tatt for kort tid siden, forteller Hans-Tore Bjerkaas.

NETT-TV: Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas går av som sjef for NRK neste år.

Hans Tore Bjerkaas

Hans-Tore Bjerkaas har snart vært kringkastingssjef i seks år. Neste år er det slutt. – Seks år i en så krevende jobb er nok, sier han.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Klokken 10.00 mandag fikk styret i NRK beskjeden om at kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas går av 19. mars neste år.

– Det har vært fantastiske år, men seks år i en så krevende jobb er nok, sier Bjerkaas til NRK.

Han sier at han har brukt sommeren til å finne ut om han skulle fortsette i jobben eller gi seg. Beslutningen tok han i forrige uke.

– Det har vært vanskelig, for jeg trives utrolig godt.

I en intern e-post til sine ansatte sier Bjerkaas at avgjørelsen ikke var lett.

– Jeg har gruet meg til denne dagen, og til å ta denne beslutningen. Tusen takk for alt jeg har fått oppleve så langt – og jeg er klar for noen måneder til!

Trenger tiden

I neste uke er det styremøte i NRK, og arbeidet med å finne en ny toppleder for NRK fra mars 2013 vil naturlig nok få førsteprioritet. Styreleder William Nygaard sier at de trenger tiden.

– Vi er glad for at Bjerkaas gir oss beskjed så god tid i forveien, men vi er ikke glade for at han velger å slutte. Styret har hatt et godt samarbeid med kringkastingssjefen og resten av NRK-ledelsen og det ønsker vi å videreføre, sier Nygaard, som legger til at han har brukt mye energi på å forsøke å overtale Bjerkaas til å fortsette.

Når ble det klart at han gikk av?

– Det ble klart i dag klokken 10. Vi har visst om at åremålet han utgår 19. mars neste år og vi har jobbet lenge med saken i styret. Vi ville veldig gjerne at han skulle fortsette, men han har ikke motivasjon til å fortsette. Vi har også spurt om han vil ta en avkortet periode, men vi har fått nei.

– Vi synes det er trist at han slutter. Det var enstemmighet bak ønsket om at han skulle fortsette.

– Nye ideer og ny kompetanse

Har dere begynt prosessen med å lete etter etterfølger?

– Den er ikke begynt ennå. Vi lager ikke noe ekstraordinært styremøte for dette. Vi tar den tiden vi behøver.

Selv om styret ennå ikke har laget noe liste over potensielle etterfølgere, har Bjerkaas meninger om hvilke kvaliteter denne personen bør ha.

– Jeg tror NRK har mer nytte av en ny sjef med nye ideer og annen kompetanse enn det jeg har, mener kringkastingssjefen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Hans Tore Bjerkaas og William Nygaard

Hans-Tore Bjerkaas og styreleder William Nygaard. Sistnevnte må nå finne en ny sjef til landets største mediebedrift.

Foto: Eirik Sivertsen / NRK

Både Nygaard og Bjerkaas selv påpeker at NRK skal ledes som normalt også i overgangsperioden frem til en ny kringkastingssjef er på plass.

– Jeg tar til etterretning at Hans-Tore Bjerkaas har valgt å si nei til forlengelse når hans åremål går ut neste år. Bjerkaas har vært en god kringkastingssjef som har bidratt til å utvikle NRK, og jeg setter stor pris på samarbeidet med han, sier Anniken Huitfeldt til NRK.no

Som kulturminister er hun NRKs generalforsamling.

22.7. viktigste oppgave

– Hva har vært det viktigste i de årene du har sittet som kringkastingssjef, Hans-Tore Bjerkaas?

– For NRK har det viktigste vært 22. juli-terroren og dekningen av den. Det er den største testen en norsk allmennkringkaster har vært gjennom noen gang, sier Bjerkaas, og legger til:

– Andre viktige saker i min tid har vært digitaliseringen av tv-distribusjonen, noe som har gitt et endret seermønster, og der NRK har klart seg godt. Vi har fått et bedre nettilbud, noe som har vært helt nødvendig. Vedtaket om digitalisering av radioen er også viktig, dessuten har vi vært gjennom, og bestått, både Eurovision Song Contest, ski-VM og flere OL.

– Og hva skal du gjøre fra mars neste år?

– Jeg har ingen andre planer. Jeg vet ikke om noen har bruk for kunnskapen, erfaringen og kompetansen, smiler Hans-Tore Bjerkaas.

Bjerkaas begynte i NRK som 26-åring. Her kan du se et klipp fra hans jobb som programleder i barne- og ungdomsprogrammet Halvsju.

Kulturstrøm