Hopp til innhold

Beyoncé endrar songtekst etter klager

Beyoncé må i studio for å spele inn ein av songane på sitt nye album på nytt. Grunnen er at teksten har fått kritikk for å bruke ord som blir oppfatta som nedsettande mot folk med cerebral parese.

Beyonce

Beyoncé får kritikk for ordbruken på det nye albumet som kom før helga. Her frå ei prisutdeling i 2019.

Foto: MARIO ANZUONI / Reuters

Fredag kom albumet «Renaissance» som er det sjuande studioalbumet til Beyonce. Men no må den amerikanske artisten spele inn ein av songane, «Heated», på nytt, melder BBC.

Grunnen er at det blir brukt eit omgrep, «spaz», som ofte har blitt brukt nedsettande om personar med cerebral parese.

Publisisten til stjerna seier til BBC at ordet blir brukt på ulike måtar i USA, og at det ikkje var meininga å såre nokon.

Dei seier at songen blir spelt inn på nytt, utan å seie noko om når dette skal skje.

– Som eit slag i ansiktet

Blant dei som reagerte på ordvalet var interesseorganisasjonen Scope, som var skuffa over artisten.

– Ord betyr noko fordi dei forsterkar dei negative haldningane funksjonshemma møter kvar dag. Beyoncé har lenge vore ein forkjempar for inkludering og likestilling, vi ber henne difor fjerne den støytande teksten, sa mediesjef Warren Kirwan til BBC måndag.

Også den australske skribenten Hannah Diviney, som blant anna har engasjert seg i rettane til funksjonshemma, reagerer på at Beyoncé har brukt ordet.

– Det kjennest som eit slag i ansiktet. Eg er trøtt og frustrert over at vi nok ein gong må ha denne samtalen så kort tid etter at vi fekk ein så meiningsfull og progressiv respons frå Lizzo, seier ho til den britiske kringkastaren.

Lizzo måtte også endre

I midten av juli brukte Lizzo same uttrykket i songen «Grrrls». Også då blei det bråk. Mange var skuffa over at Lizzo, som er kjent for tekstar om å ha eit godt forhold til eigen kropp og akseptere seg sjølv for den ein er, valde å bruke eit slikt ord i ein tekst.

Ho gjekk difor ut og beklaga ordbruken, og spelte inn ein ny verson av songen der det omstridde ordet var bytta ut.

Lizzo

Lizzo måtte også beklage ordbruken i sommar. Her frå ein konsert i New York i midten av juli i år.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

– Eg vil aldri fremje nedsettande språk. Som ei feit, svart kvinne i Amerika har eg fått mange sårande ord brukt mot meg, så eg forstår krafta ord kan ha (anten med vilje, eller i mitt tilfelle, utilsikta), skreiv ho på Twitter.

Kort tid etter blei songen erstatta med nyinnspelinga på strøymetenestene. I den nye versjonen var ordet bytta ut med tekstlinja «hold me back».

Kulturstrøm

 • Forfatter Sissel Lange-Nielsen er død

  Tidligere litteraturanmelder i Aftenposten og forfatter Sissel Lange-Nielsen er død. Det melder forfatterens barnebarn på vegne av familien i en pressemelding, skriver Dagbladet.

  – Sissel Lange-Nielsen sovnet stille inn 28. september, står det i pressemeldingen.

  Hun ble 92 år gammel og er spesielt kjent for romaner om europeisk historie.

  Hennes siste bok, «Et forfatterliv», utkom i 2006.

  Hun har vært med i PEN-Klubbens styre, vært styremedlem i Den norske Forfatterforening og medlem av foreningens litterære råd, og hun har sittet i den norske komiteen for utdeling av Nordisk Råds litteraturpris og den nordiske komiteen for oversettelsesstøtte, foruten i Kringkastingsrådet, skriver Store norske leksikon.

  Forfatter Sissel Lange-Nielsen
  Foto: Inge Gjellesvik / NTB
 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB