Hopp til innhold

Ba til Gud om å bli hvit

Young Ngoc Nguyen var sju år da han ankom Strand hotell i Bergen som båtflyktning. Drøyt tre tiår senere er han konsulent for samme hotell.

Young Ngoc Nguyen
Foto: Brede Røsjø / NRK

- Hver dag sto vi ved bryggen og fisket, forteller Nguyen om den første tiden i Norge. Han ser ut gjennom vinduet på hotellrommet som var hjemmet hans de første tre månedene. De var åtte stykker som bodde sammen der.

Sammen med familien var lille Young blant en million vietnamesiske flyktninger etter Saigons fall i 1975. Etter flere dager på sjøen uten mat og vann ble de plukket opp av et norsk tankskip. Slik ble Young Ngoc Nguyen nordmann.

Se: The American Dream i Norge

- Det var fantastisk å komme ombord i skipet og få mat og sjokolade.

Og han ville så gjerne passe inn i sitt nye hjemland. Den unge katolikken ba til høyere makter.

- Jeg ba til Gud hver kveld i flere år om å våkne opp som en norsk, hvit gutt. Men ingenting skjedde. Han hadde vel nok med Michael Jackson.

Young Ngoc Nguyen og Lauence Valerie Sylvie Massem med barna Maxim og Mathieu

Young Ngoc Nguyen og Lauence Valerie Sylvie Massem med barna Maxim og Mathieu

Foto: Brede Røsjø / NRK


Nå ber ikke gründeren med 400 hoteller på kundelista om å få endret hudfargen lenger. Derimot har han en visjon om å utvide bedriften og bygge opp et team i USA også. Han har planer om å ta med seg kona og de to barna over dammen for å prøve lykken der.

- Det bor en liten djevel i meg som vil vise at jeg kan innføre den amerikanske drømmen i Norge, ler Nguyen.

Flagger du ut?

- Nei, jeg har ikke tenkt å ta en John Fredriksen. Jeg er tilbake om tre år. Norge er mitt nærmeste hjemland.

Se Migrapolis onsdag kl 22.25 på NRK1

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK