Hopp til innhold

Risikerer å bli avhengige av internett

Én av fire menn under tretti år er, eller risikerer å bli, avhengig av internett. Det viser den første omfattende undersøkelsen av spill- og nettavhengighet.

Internett
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

De som er i faresonen bruker det meste av sin tid til å chatte, sende e-post og lese nyheter.

Det er SINTEF, på oppdrag fra Kulturdepartementet og Lotteritilsynet, som har undersøkt nordmenns forhold til internett. Seniorforsker Inger Johanne Bakken har ledet arbeidet.

- Nesten 25 prosent av menn og 15 prosent av kvinner mellom 16 og 29 år regnes som avhengige eller i risikosonen for å bli det, sier Bakken.

- Onlinespillere er ikke verstingene

Da regjeringen la frem stortingsmeldingen om dataspill tidligere i år, lovet den en rapport om avhengighet av både pengespill og underholdningsspill på nett. I forlengelsen av dette er også den generelle internettbruken kartlagt. Forskerne ble overrasket da de så hvem de internettavhengige er.

- Det typiske bildet på internettavhengighet er noen som spiller mye onlinespill. Men når vi spurte hva de bruker nettet til, oppga bare en tredjedel at det er til spill, sier Bakken.

Undersøkelsen konkluderer med at det er ingen klar sammenheng mellom internettavhengighet og tid brukt på spill.

Flykter til internett

Det å bruke mye tid på internett hver dag betyr heller ikke at du er avhengig - for avhengighet har noen klare symptomer.

- Hvis du er avhengig vil det gå veldig sterkt utover livet ditt generelt. Du søker det som en lettvint løsning i stedet for å løse de problemene du ellers må ta. Eller at du føler at du ikke har kontroll på internettbruken din, du bruker stadig mer tid, men greier ikke kutte ned på det, sier hun.

Foreløpig har ikke internettavhengighet blitt en diagnose her i landet, men det kan likevel være et alvorlig problem, mener SINTEF-forsker Inger Johanne Bakken.

- Du er sterkt opptatt av ditt neste internettbesøk, og tenker mer på det enn å være til stede der du er.

WoW

Onlinespill har ofte blitt koblet opp til avhengighet.

Foto: Tomas Berger / NRK

- Må ikke ignorere eller overdrive

Høgskolelærer i rusproblematikk ved Høgskolen i Tromsø, Kalle Gjesvik, har studert nordmenns chattevaner og er opptatt av nettspillavhengighet. Han er skeptisk til undersøkelsen, men antar at internettavhengigheten blant unge menn ligger et sted mellom fem og ti prosent.

- Det er ikke så mye som 25 prosent som vi kan regne som avhengige, men det er kanskje fem eller ti prosent som har en reell avhengighet og virkelig trenger hjelp.

Gjesvik tror det er to feil man kan gjøre i forhold til internettavhengighet.

- Det ene er å ignorere problemet totalt, som var tilfellet for få år siden, og det andre er å overdrive hvor stort problemet er - da kan de med reell avhengighet drukne i et stort antall som ikke trenger egenhjelp. Det er en noen som virkelig trenger behandling, sier han.

Kulturstrøm

  • Israel skjerper reiserådet til Malmö

    Israelske myndigheter har skjerpet reiserådet til Malmö i forbindelse med Eurovision.

    Det skriver Israel National News.

    Reiserådet er oppgradert fra 2 til 3. Det tidligere nivået innebærer at det eksisterer en «mulig trussel», mens det nye nivået innebærer en moderat trussel. Det betyr også at israelere som har planlagt å reise til Malmö, bør revurdere om turen er nødvendig.

    Det forhøyede nivået gjelder i perioden når Eurovision arrangeres i byen.

    (NTB)

  • Ingen palestinske flagg under Eurovision

    Publikum får ikke lov til å ta med palestinske flagg eller skilt med politiske budskap.

    Kun mindre flagg tilhørende deltakende land tillates, samt Pride-flagget.

    – Disse reglene er som året før. Det er ingen forandring, sier den svenske EBU-sjefen Martin Österdahl.

    Det ventes mange demonstrasjoner mot Israels deltakelse i Eurovision Song Contest (ESC) på grunn av landets krigføring i Gaza.

    Sikkerhetsoppbudet rundt arrangementet 7.–11. mai er svært omfattende.

    Vekterne som skal slippe inn publikum, har fått instrukser om å stanse folk med palestinske flagg samt skilter med politiske budskap.

    -
    Foto: AFP
  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.