Hopp til innhold

10 kulturtips for sommeren i Trøndelag

Mat og natur, by og land, scener og museer, kunst og opplevelser. Trøndelag byr på fantastiske kulturopplevelser for voksne og barn på norgesferie.

Lykkens portal i Trondheim.
Foto: Marianne Løvland

Enten du tar tog, kjører bil eller flyr til Midt-Norge – opplevelser står i kø for hele familien.

I denne saken får du:

  • en kulturkalender med det som skjer der i sommer.
  • en liste med tips til 10 kulturattraksjoner som er tilgjengelig gjennom hele sommeren, som flotte utsiktspunkt, museum eller skulpturparker.

Du vil se at NRKs kulturkritikere har valgt ut sine favoritter begge steder.

God sommer!

NB! Vi tar forbehold om at arrangement kan bli avlyst og at åpningstider blir endret. Enkeltarrangement er i hovedsak ikke inkludert i kulturkalenderen, så vi oppfordrer om å også sjekke ut konsertscener og spillesteder der du er.

Kulturkalender for Trøndelag sommeren 2021

10 kulturtips i Trøndelag

1. Bølareinen i Steinkjer

Bølareinen
Foto: Bølabua
  • Hvor: Steinkjer
  • Hva: Bergkunst fra steinalderen; Bølareinen
  • Anbefalt av: Kunst- og arkitekturkritiker Mona Pahle Bjerke

En av de aller fineste steinalderristningene vi har i Norge finner vi i Steinkjer, nemlig den såkalte Bølareinen. Et forbløffende realistisk reinsdyr risset inn i en bergflate ved en elv utenfor Steinkjer.

Ristningen er fra eldre steinalder og viser en enorm linjefølelse. Et viktig kunstverk i norsk kunsthistorie som absolutt bør besøkes!

Husk at helleristningene er et fredet kulturminne.

2. Lap-See Lam og Lars Ramberg på Trondheim Kunstmuseum

TABLE, MIRROR, WAITER & THE GHOST, 2018. Installasjon av Lap-See Lam.
Foto: Beata Cervin/Bonniers Konsthall
  • Når: 2. juni–26. september
  • Anbefalt av: Kunst- og arkitekturkritiker Mona Pahle Bjerke

På Trondheim Kunstmuseum avdeling Gråmølna kan man i sommer bli kjent med den unge, svenske kunstneren Lap-See Lam.

Hun utforsker forestillinger om identitet og tilhørighet med utgangspunkt i de nordiske «kinarestaurantene» som er i ferd med å forsvinne.

Utenfor museet kan man se Lars Rambergs verk «Kapitalisticher Realismus», som er deler av Berlin-muren med ordet SALE skrevet med neonbokstaver. Ramberg viser her spenningen mellom en streben etter å fastholde historien, og det å kommersialisere den.

3. Falstadsenteret i Levanger

Falstadsenteret er et minnested og nasjonalt senter for andre verdenskrigs fangehistorie og menneskerettigheter.

I Falstadskogen ble over 200 krigsfanger henrettet og lagt i massegraver. Stedet har i dag et minnesmerke. Inne blant trærne i den frodige skogen titter det frem små steinpyramider mellom gress og busker. De er minnesmerker over grusomme hendelser som fant sted der under andre verdenskrig.

4. Spelet «Elden» på Røros

Anbefalt av Karen Frøsland Nystøyl, NRKs teaterkritiker

Fra Spelet Elden
  • Når: 28. juli – 7. august

Spelet «Elden» på Røros har tradisjon tilbake til 1994, og etter fjorårets pause er de tilbake. «Elden» er et norsk, historisk musikkteater som settes opp i verdensarven Røros.

I spelet tas publikum med tilbake til starten av 1700-tallet, da 10.000 svenske soldater gikk mot Trondheim i et forsøk på å innta Norge under Karl XIIs kommando.

Mange av soldatene ble sendt til Røros. Når Karl XII dør, trekker svenskene seg tilbake. Over 3000 soldater frøs i hjel på vei over fjellene tilbake til Sverige. Et tradisjonsrikt musikkspel som viser krigens meningsløshet spilt ut i en vakker utendørsscene.

5. Tautra Mariakloster

Morgenmesse i Mariaklosteret
Foto: Morten Andersen / NRK

Tautra er ei øy i Trondheimsfjorden. Øya er kjent for klosterruiner fra middelalderen–og for det Tautra Mariakloster som ble etablert i 2006. Dagens kloster er et katolsk kvinnekloster. Foruten vakker natur og arkitektur er kirken åpen hver dag. Det samme er besøkssenterets utstilling.

6. Kronjuvelene i Erkebispegården

Kongekronen og resten av de norske kronjuvelene er utstilt i Erkebispegårdens vestfløy. Erkebispegården i Trondheim er et slottsanlegg i stein ved siden av Nidarosdomen. Dette var erkebiskopens bolig og administrative sentrum i Norge inntil reformasjonen.

7. Nidarosdomen

Anbefalt av Mona Pahle Bjerke, NRKs kunst- og arkitekturkritiker.

Nidarosdomen i 2015.
Foto: Gorm Kallestad / NTB Bilder
Foto: Gorm Kallestad / NTB Bilder
  • Hvor: Trondheim
  • Når: Permanent–åpent for publikum

Man kan ikke dra til Trondheim uten å ta en grundig kikk på Nidarosdomen, som er Norges eneste fullt utviklede gotiske katedral med strebebuer.

Som katedraler flest er Nidarosdomen bygget gjennom mange århundrer. Store deler av vestfasaden, hvelvet og tårnet er rekonstruert i nyere tid etter ulike branner og faser av forfall.

Nidarosdomen er slik sett et konglomerat av ekte middelalder, men også nyere rekonstruerte bygningselementer.

Selv om deler av kirken er gjenskapt så sent som på 1900-tallet, er mesteparten av selve skipet intakt fra middelalderen. Tverrskipet er den eneste delen som er preget av romansk stil. Også de gotiske delene av kirken reflekterer ulike stiler. Etter brannen i 1328 ble for eksempel triforiet (dverggalleriet) i oktogonen gjenoppført i engelsk inspirert dekorativ gotikk.

LES MER: Nidarosdomen i nytt lys – får fram detaljer som har vært skjult i århundrer

8. Thamspaviljongen i Orkanger

Thamspaviljongen er gjenoppbygd på Orkanger
Foto: Øivind Haugen / NRK

Bygningen er også kjent som «The Norway Building» og var Norges bidrag til verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Paviljongen ble produsert etter «ferdighusmetoden», som M. Thams & Co på Orkanger var pionerer for, og fraktet til Amerika med skip som la ut fra Orkedalsøren.

Dette var starten på en eventyrlig reise for paviljongen, som etter 123 år i USA kom tilbake til Orkanger ved hjelp av ildsjelene bak «Prosjekt Heimatt».

Direktør for M. Thams & Co var i 1893 Christian Thams. Christian Thams var også mannen som tegnet-, bygde- og bodde på Bårdshaug Herregård. Thamspaviljongen og Bårdshaug Herregård har dermed delt historie, og i dag ligger de også vis-à-vis hverandre på Bårdshaugplatået.

9. Orkla Industrimuseum i Løkken Verk

Litt lenger sør fra Orkanger, ved endestasjonen på den nedlagte Thamshavnbanen, ligger Løkken Verk.

Velkommen til en reise tilbake i tid, da gruvearbeid og industri satte Orkladalen på kartet i regionen med den 333 år lange bergverksdriften på Løkken Verk i sentrum.

I dag er den mangfoldige historien med Gammelgruva, Bergverkmuseet og Thamshavnbanen samlet i Orkla Industrimuseum, som du finner bare 1 time utenfor Trondheim.

10. Austråttborgen i Ørland kommune

Austråttborgen i Ørland
Foto: Magnar Brandseth / NRK

Gårdsnavnet har en lang historie som strekker seg til før år 1000, og ble verdenskjent gjennom Henrik Ibsens «Fru Inger til Østeraad» (1857). Stykket er en fritt tolket dramatisering av begivenheter i norsk historie rundt år 1500. Hovedpersonen er den historiske personen Inger Ottesdotter Rømer på Austråttborgen.

I dag rommer borgen en avdelings av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og er åpent for publikum.

Alle anmeldelser og anbefalinger fra NRK finner du på nrk.no/anmeldelser.

Hvor skal du tilbringe sommeren? Sjekk kulturtips for hele Norge.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.