Visste ikke at moren spilte Sonja i «Reisen til julestjernen»

Amalie Krogh Sundbø skal spille Sonja i «Reisen til julestjernen», men ante ikke at det var hennes mor som spilte rollen da hun så filmen på TV som barn.

Amalie Krogh Sundbø, skuespiller

REISEN TIL JULESTJERNEN: Amalie Krogh Sundbø har fått hovedrollen som Sonja i Reisen til julestjernen.

Foto: Petter Larsson / NRK

Familien Krogh har et nært forhold til «Reisen til julestjernen». Hanne Krogh spilte hovedrollen i stykket som ble filmatisert og går på TV hver julaften. Når stykket settes opp på Folketeateret i Oslo neste høst,er det datteren Amalie som skal spille hovedrollen.

– Hun har en måte å spille på som er veldig varm og nær, du oppfatter at her er det en veldig snill person, sier Atle Halstensen i Scenekvelder, som setter opp stykket.

Han legger til at det er viktig for dem å ha en person som fremstår troverdig i Sonja-rollen.

Reisen til julestjernen

KLASSIKER: «Reisen til julestjernen» med Hanne Krogh i rollen som Sonja, går på NRK hver jul.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

På audition med falskt navn​​​​​​

Amalie selv sier hun har gjort alt hun kunne for å unngå å få roller i kraft av sin kjente mor.

– Jeg dro på audition alene da jeg var elleve, tok trikken og stilte på audition under falskt navn. Mamma fikk ikke følge meg.

Hun understreker hvor glad hun er i moren og hvor stolt hun er av henne, men sier det er viktig for henne å bli anerkjent i kraft av egne prestasjoner.

REISTE TIL UTLANDET: Amalie Krogh Sundbø ville stå på egne ben som skuespiller.

​​​​​Jeg er kanskje en litt trassig fireåring som har behov for å vise at jeg klarer selv. Så jeg dro til utlandet og tok teaterskole der, kanskje mest for å bevise at jeg er god nok blant folk som ikke vet hvem Hanne Krogh er.

Visste ikke at mamma var Sonja

Jul i Amalie Krogs familie var ikke jul helt som i andre familier. Foreldrene hennes var alltid bortreist på juleturné når julen nærmet seg. Alle juleforberedelser måtte gjøres på selve julaften; gavekjøp, vasking og matlaging. Og mens foreldrene var opptatt med dette, satt Amalie og så på Sonja i «Reisen til julestjernen» helt alene.

– Jeg syns Sonja var dødskul. Hun torde å gjøre de tingene som ingen andre torde, og hun gjorde det bare for å være snill.

Først da Amalie var åtte år oppdaget hun morens navn på rulletekstene til filmen og skjønte at det var hun som spilte Sonja. Ingen hadde fortalt henne om det, og foreldrene syns det var litt søtt at hun ikke hadde skjønt det før.

REISEN TIL JULESTJERNEN: Amalie Krogh Sundbø har fått hovedrollen som Sonja og moren Hanne Krogh gleder seg til å se stykket sammen med produsenten Karianne Jæger i produksjonsselskapet Scenekvelder.

GLEDER SEG: Hanne Krogh gleder seg til å se sin datter som Sonja i Reisen til julestjernen.

Foto: Petter Larsson / NRK

Godhet, ikke svakhet

Når hun nå skal spille rollen selv, har hun ikke fått noen råd fra moren om hvordan rollen bør spilles. Men hun sier at moren har vist henne noe av det som gjør Sonja sterk. Og det er noe hun kan bruke i Sonja-rollen.

For teaterstykker handler gjerne om et menneske det er noe galt med, en som har en skavank. I teaterbransjen har Amalie lært at det er akkurat det som gjør rollen spennende. Og siden Sonjas spesielle egenskap er at hun er god, kunne det gjort rollen vanskelig å spille.

– Mamma har lært meg hvordan man er snill og sterk på samme tid. Å være god mot andre er ikke å være dumsnill eller veik. Det er å bruke godhet som en kraft.

Kulturstrøm

  • Nasjonalarkiv retusjerte bilder

    USAs nasjonalarkiv tar selvkritikk etter at det retusjerte bilder fra den store kvinnemarsjen i 2017 til en utstilling. Bilder av plakater med kritikk av president Donald Trump ble retusjert. Utstillingen er nå trukket tilbake, melder Reuters.

  • Melodi Grand Prix: Delfinale 2

    Konfettikanonene er ladet for årets største musikkfest, Melodi Grand Prix. I år feirer MGP 60 år, og det gjøres ved å tilegne en delfinale til hver landsdel. I andre delfinale er det artister fra Øst-Norge som skal i ilden. I tillegg blir det opptreden fra forhåndskvalifisert finaleartist Didrik og Emil/Akuvi/Ulrikke/Tone Damli. MGP byr på ny musikk, deilige nostalgiske øyeblikk, og noen overraskelser. Programmet ledes av Ingrid Gjessing Linhave, Ronny Brede Aase og Kåre Magnus Bergh.