Afrikas tragedie for fullt orkester

Gjennom forestillingen "Strange News", som ble avholdt i Oslo Konserthus fredag 11. mai , ble søkelyset satt på bruken av barnesoldater i Afrika. Musikken er komponert av  Rolf Wallin, og ble fremført med orkester, storskjerm og surroundlyd,  med den 16 år gamle ugandiske skuespilleren Arthur Kisenyi som oppleser.  Radiodokumentaren følger opptakten til denne konserten.

 

Stopp bruk av barnesoldater! Afrikansk plakat.
Foto: Jon Anton Brekne / NRK

 

En musikkdokumentar fra Afrika til konsertsalen

 

 Om radiodokumentaren:

Radiodokumentaren følger tilblivelsen av verket ”Strange News”, og speselt komponisten Rolf Wallin. Vi er med Rolf Wallin og den belgiske regissøren Josse De Pauw til Kampala til Uganda på leting etter den unge skuespilleren som skal spille barnesoldaten, og følger dem videre til Beni i Den demoktratiske republikken Kongo, til tidligere barnesoldater ved et rehabiliteringssenter drevet av den norske organisasjonen Christian Relief Network (CRN).

 

 

Tidligere barnesoldat.
Foto: Jon Anton Brekne / NRK

”Strange news” skal nemlig fortelle en historie om en svart gutt og hans vei tilbake til samfunnet etter grove overgrep. I tillegg til å følge den kunstneriske prosessen fra ide til klingende resultat, kretser dokumentaren også rundt problemstillinger rundt det å lage kunst av en tragedie. Og det er dessuten knyttet en viss spenning til hvorvidt teamet klarer å finne en ung skuespiller i Uganda, som skal stå foran 90 musikere i filharmonien og flere hundre publikumere i Oslo Konserthus.

 

 Om verket ”Strange News”:

Strange News setter søkelyset på bruken av barnesoldater i Afrika. Ved hjelp av orkester, storskjerm og surroundlyd, skal virkeligheten trenge inn i konsertsalen. Og midt i dette bildet står den 16 år gamle ugandiske skuespilleren Arthur Kisenyi og representerer individet. En av Europas mest profilerte regissører, belgieren Josse De Pauw står for tekst, video og regi. Den norske komponisten Rolf Wallin har skrevet musikken, som blir fremført av Oslo filharmoniske orkester. Konserten ble avholdt i Oslo Konserthus 11.mai.

”Strange News” er laget etter besøk i hjelpeorganisasjonen CRNs rehabiliteringssentre i Kongo. CRN arrangerte også auditions i Kampala, der Kisenyi pekte seg ut som et sterkt talent.

 

Afrikas tragedie for fullt orkester

En musikkdokumentar fra Afrika til konsertsalen

Av Kjetil Bjørgan.

Teknisk regi: Kjetil Hansen.

Konsulent: Lars-Helge Myklebust.

NRK P2:

  • lørdag 19. mai klokka 10.03, og
  • søndag 20. mai klokka 21.30.

  Hør Afrikas tragedie for fullt orkester her!

Kulturstrøm