"Yellow Submarine"

Hva var det som fikk The Beatles til å lage barnesangen "Yellow Submarine"?

Yellow Submarine
Foto: DELLY CARR / AP

Hør: Historien bak Yellow Submarine  

Paul McCartney hadde et brennende ønske om å lage en barnesang som alle kunne synge med på, og fikk ideen til "Yellow Submarine" en kveld etter han hadde lagt seg. Da Paul våknet neste morgen var låta nesten ferdig. Ringo Starr fikk oppgaven med å synge låta.

På vei til innspillingen traff Paul folkesangeren Donovan, og presenterte den nesten ferdige låta for ham. Donovan bidro til å ferdigskrive låta med tekstbidraget "sky of blue, sea of green" i det siste verset.

Besetning:

Paul McCartney: Bass, kor

John Lennon: Akustisk gitar, kor

George Harrison: Tamburin, kor

Ringo Starr: Trommer, vokal

Brian Jones: Glass-klirring

Mal Evans: Basstromme

I tillegg medvirker George Martin, Neil Aspinall, Geoff Emerick, Patti Harrison, Marianne Faithfull og Alf Bicknell, samt Abbey Road-ansatte John Skinner og Terry Condon på ulike lydeffekter og kor.

Hør: Historien bak Yellow Submarine

Tilbake til The Beatles komplett

 

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK