Hopp til innhold

«Nobel» vant europeisk prestisjepris

Krigsdramaet «Nobel» ble i kveld kåret til Europas beste dramaserie under Prix Europa-utdelingen i Berlin.

Nobel - fred for enhver pris NOBEL - FRED FOR ENHVER PRIS

VANT PRIX EUROPA: «Nobel» vant fredag kveld prestisjeprisen Prix Europa i kategorien for beste dramaserie.

Foto: Eirik Evjen / Eirik Evjen/Monster Scripted

Per-Olav Sørensen og Stephan Uhlander

GLADE: ​– Dette er vår dag, skreiv regissør Per-Olav Sørensen i sosiale medier. Her poserer han og manusforfatter Stephen Uhlander med den gjeve prisen.

Foto: Privat

– Fantastisk. Dette er helt strålende, utbryter Tone Rønning, prosjektredaktør i NRK.

Totalt var 25 dramaserier fra hele Europa plukket ut til kveldens finale i Berlin.

Prix Europa er en årlig festival og konkurranse for europeiske radio-, fjernsyns- og nettproduksjoner.

– Det er så vel fortjent. Alle har jobbet så inderlig hardt og lenge, både foran og bak kamera, sier Rønning.

– Dette er vår dag

– Da er Nobel akkurat kåret til Europas beste tv-serie her i Berlin!! Takk alle sammen som var med. Dette er VÅR dag!! Jippi! Her er manus-Stephen og jeg med beviset! Hurra!, skriver regissør Per-Olav Sørensen på Facebook fredag kveld, der han delte et bilde av ham selv, manusforfatteren Stephen Uhlander og trofeet.

Manusforfatter Mette Bølstad var ikke tilstede under utdelingen i Berlin. Hun forteller at hun var litt forberedt på prisen.

– Stephen (Uhlander, jour.anm) har fortalt om positive reaksjoner under visningen, så jeg hadde litt følelsen av at det skulle gå bra. Men jeg var ikke sikker, sier Bølstad.

Hun er spent på om prisen vil få konsekvenser for salget av «Nobel» til andre europeiske land.

– Nå får mange se serien, og med prisen blir den kanskje også lagt merke til av mange. Kanskje det blir kamp om å kjøpe serien, det blir spennende å se i ukene som kommer.

– Henger svært høyt

– Prix Europa henger svært høyt, sier Håkon Briseid i produksjonsselskapet Monster.

– Å vinne for «Nobel», i konkurranse med de beste serien fra andre europeiske land, er en stor ære for Monster Scripted som produksjonsselskap. Å produsere TV-drama er et teamarbeid. Denne prisen deles derfor med alle involverte, både foran og bak kamera, fortsetter Briseid.

Roser publikum

Ifølge Rønning har norsk drama fått et stadig bedre rykte de siste årene.

– Vi har fått veldig god publikumsoppslutning, og jeg tenker at vi har verdens beste publikum. For de lar seg ikke skremme av banen av en serie som er litt ubehagelig og kompleks, sier Rønning.

Nå håper hun at «Nobel» får konkurrere om Emmy-prisen neste år.

– Ambisjonene med «Nobel» er å bruke dramasjangeren til å gå inn i et rom der dokumentaristene og nyhetsjournalistene har måttet stoppe. Målet er at seerne skal kunne forstå mer av menneskene som er involvert i konfliktene. Jeg er glad for at vi har lykkes med det, sier Rønning.

Premiere! No. dramaserie. Løytnant Erling Riiser kommer endelig hjem til familien etter et oppdrag i Afghanistan. Der løp en afghansk kvinne, Wasima Zamani, mot en bombe, og Erling ble nødt til å stanse henne med makt. Dette bruddet med kulturelle koder får store konsekvenser for Erling. I Oslo dukker Wasimas ektemann opp. Erling blir vitne til en udåd. Skal han gripe inn, eller skal han akseptere at han er i Norge og ikke lenger i krig? Med: Aksel Hennie, Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie, Dennis Storhøi m.fl. (1:7)

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober