«Hele» verden har fulgt Hurtigruten

Det er ikke mange land som ikke har sett på «Hurtigruten - minutt for minutt». Til og med land som Bhutan er med på lista.

Hurtigruta i Kirkenes
Foto: NRK

I Bhutan, landet som ifølge Wikipedia var det siste landet i verden som fikk TV og Internett, var det noen som fulgte med på NRKs Nett-TV og så «Hurtigruten - minutt for minutt».

Interessen fra utlandet har med andre ord vært noe utenom det vanlige.

Danmark, USA, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Nederland, Sverige, Canada og Russland er landene som har fulgt mest med på hurtigrutens reise fra Bergen til Kirkenes.

Nederlandsk 4-åring vil nå bli kaptein

Familien Luijt fra Nederland har sittet klistret foran PC-en hjemme i Nederland.

– Vi ser på Hurtigruten hele dagen, og liker det vi ser. Sendingen gjør oss både glade og triste. Glade på grunn av den fantastiske naturen og de glade menneskene, triste fordi vi ønsker å være med turen.

Det forteller mamma Corine, og legger til at sønnen på fire har ombestemt seg; nå vil han ikke bli politi, men kaptein på båt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hurtigruten minutt for minutt

Trillingene Pien, Melle og Tim, bestemor Annie, tre år gamle Doris og fire år gamle Fee har sittet klistret til dataskjermen for å se på Hurtigruten - minutt for minutt.

Foto: Corine Luijt

Familien Lujit er ikke de eneste som har brukt NRK.no til å følge med på maratonsendingen.

Stein Erik Ludvigsen har utvandret til Australia, men har likevel fått fulgt med på andre siden av planeten.

– Jeg har snart sett på i snart 50 timer. Jeg har gjort andre ting også selvfølgelig, men jeg har brukt hjemmesidene til NRK til å se flere av etappene i reprise, fortalte han til NRK.no i går.

– Ikke overraskende

Tirsdag fulgte rundt 230.000 unike brukere med på nett, og Hurtigrutens ferd mot målet - Kirkenes.

Analysesjef i NRK, Kristian Tolonen, er egentlig ikke overrasket over entusiasmen på nett.

– Gitt at det har blitt så stort på TV, så er det ikke så overraskende. Et program blir ikke stort før det har nådd sosiale medier, og det har jo skjedd her. Folk har flere kilder til å kunne få vite om dette, derfor blir det såpass stort, sier Tolonen.

Finner ingen sammenligning

Han sliter med å finne programmer å kunne sammenligne med.

– Vi har jo aldri sendt et så langt program før. Man kunne kanskje sammenlignet det med idrettsarrangementer, men der blir det jo snakk om rettigheter, slik at man ikke kan spre det på samme måte.

Mange har spurt om den fem døgn lange sendingen blir utgitt på DVD. Det er så langt ikke avgjort. Men skulle man lage en DVD-samling med hele sendinga, ville den trolig ende opp i å inneholde 30 DVD-plater.

«Hurtigruten - minutt for minutt» ligger imidlertid åpen for nedlasting via BitTorrent.

Kulturstrøm