«Analplugg-gnomen» på plass i Oslo

Skulpturen «Santa» – også kjent som «Analplugg-gnomen» – skal avdukes i Ekebergparken i Oslo. – Det hele startet med at jeg fikk en analplugg som en tullegave, sier kunstner Paul McCarthy (72).

Santa With Butt Plug

BJELLEKLANG: En seks meter høy rødfarget variant av Paul McCarthys julenisselignende «Analplugg-gnom» avdukes torsdag i Oslo. Dette bildet er fra en utstilling i Basel i 2007.

Foto: GEORGIOS KEFALAS / EPA

Den seks meter høye skulpuren av en nisse som holder et juletre/en analplugg fikk i Nederland det lite flatterende tilnavnet «Analplugg-gnomen».

Den bronsefargede skulpturen til kunstner Paul McCarthy var såpass upopulær at den måtte omplasseres da den i 2001 skulle oppføres utenfor en konsertbygning i Rotterdam.

Nå er en 6,09 meter høy rødfarget versjon på plass i Oslo, godt pakket inn av en stor duk, før den torsdag kveld blir avduket.

Paul McCarthy

KONTROVERSIELL: Kunstner Paul McCarthy blir ikke emosjonelt berørt om kunsten hans blir fjernet på grunn av protester.

Foto: Caroline Tolfsen / NRK

C Ludens Ringnes Stiftelse, eid av Christian Ringnes, har fått tillatelse til å sette opp ved skulpturen i Gamlebyen ved foten av Ekeberg i Oslo. Ina Johannesen, som er administrerende direktør for Ekebergparken, sier til Dagbladet at skulpturen aldri er støpt og malt rød før nå, men at det hele tiden har vært kunstnerens ønske.

Startet som en spøk

Amerikanske Paul McCarthy (72) sier til NRK at ideen startet på 1970-tallet da han fikk en analplugg som en tullegave.

– Jeg syntes den så ut som en Brancusi-skulptur, altså modernistisk og abstrakt. Jeg syntes det var gøy at noe så høyverdig som en Brancusi kunne ligne på et sexleketøy. Ideen var å ta et lavkulturelt og et høykulturelt objekt og vise at de kanskje er det samme. Jeg gjorde dette ved å plassere analpluggen på en stol og kalle den «Brancusi på en pidestall». Det var rett og slett en spøk, forteller han.

Paul McCarthys Tree

FØR: Den oppblåsbare skulpturen «Tree» var sterkt mislikt da den ble oppført i Paris for fire år siden.

Foto: BERTRAND GUAY / Afp
Paul McCarthys Tree

ETTER: Vandaler koblet fra pumpesystemet slik at skulpturen kollapset. Senere ble den flyttet.

Foto: Francois Mori / Ap

McCarthy har vært gjenstand for også flere kontroverser. I 2014 ble hans gigantiske oppblåsbare juletre – også omtalt som et rektalt sexleketøy – utplassert i Paris til store protester.

Den oppblåsbare skulpturen ble utsatt for vandalisme da noen trakk ut ledningen til pumpene som forsynte den med luft – med det resultat at den kollapset og falt til bakken.

– Om folk ikke liker den: Flytt den!

McCarthy letter på sløret for hva som er poenget med en julenisse som holder et juletre/en analplugg:

- Julenissen er en av de sterkeste symbolene for konsumkulturen. Da jeg plasserte analpluggen i hånden hans kunne den se ut som et juletre - ikke bare som en Brancusi. Dermed eksisterer den plutselig på tre plan, sier kunstneren.

- Hva tenker du om kontroversene som har vært rundt kunsten din?

- I Rotterdam ønsket de å stille ut en slik skulptur som de fikk. Jeg var litt sjokkert, men de forsikret meg om at alt kom til å bli OK. Også her i Oslo ønsker de involverte skulpturen på den måten som blir levert. Det er noen som er interesserte og liker idéen, andre ikke. Jeg er ikke så interessert i kontroversene som sådan. Om skulpturen er ønsket, behold den der. Om ikke: Flytt den. For meg er det vanskelig å vite hvorfor man skal kjempe for den, sier McCarthy.

Avdukingen skjer torsdag klokka 18.

Kulturstrøm

 • Rykter om 007 i Nordmarka

  Agent 007 kan være på vei til en hytte i Nordmarka utenfor Oslo. Ifølge avisene Varingen og VG. De mener å ha indikasjoner på at noe rundt innspillingen av «Bond 25» er på gang i Hakadal. Men alle som er involvert i de observerte aktivitetene er tause. James Bond er tross alt hemmelig agent. (NTB)

  Daniel Craig
  Foto: Michael Sohn / Ap
 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters