Hopp til innhold

– Vi tåler ikke lenger stillheten

Ren stillhet er blitt så uutholdelig at det nå finnes mobilapplikasjoner som tilbyr bakgrunnsstøy. – Bruk dem med måte, advarer musikkterapeut.

Caffitivity og Ingvild Hunsrød

LYTTER TIL BAKGRUNNSSTØY: Blogger Ingvild Hunsrød foretrekker nettsiden Coffitivity når hun er på jobb. Nettsiden gir henne lyden av et kafémiljø på øret.

Foto: Torkil Torsvik / Skjermdump/NRK

Vi utsettes for så mye lyd i hverdagen at ren stillhet kan bli vanskelig å takle, i hvert fall ifølge mange brukere av dagens teknologi.

Et stort antall apper og nettsider tilbyr nemlig behagelig bakgrunnsstøy for de som trenger å stenge stillheten ute.

Applikasjonene, med navn som SoundCurtain, Ambiance og Coffitivity, gir deg lyden av for eksempel en kafé i Paris på øret.

Alexander Jensenius

– BLIR VANLIGERE: Musikkforsker Alexander Refsum Jensenius sier at applikasjoner og nettsteder som gir deg kunstig bakgrunnsstøy er vanligere og vanligere.

Foto: Terje Heiestad / UiO

– Det blir mer og mer vanlig. Vi er kommet til et punkt hvor vi ha lyd rundt oss, og vi blir derfor nødt til å bruke teknologier for å skape lyd kunstig, sier Alexander Refsum Jensenius, som er forsker og leder for Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Gir en behagelig bakgrunnsstøy

Blogger Ingvild Hunsrød er en av dem som synes at teknologien hjelper henne.

Hun bruker nettsiden Coffivity, som tilbyr lydopptak fra kafeer over hele verden.

Litt klirring i kaffekopper og fjern prat er nemlig bedre enn stillheten på kontoret, mener Hunsrød.

– Det gir en behagelig bakgrunnsstøy. Jeg går inn på nettsiden, så starter lyden automatisk. Og det er opptak fra ordentlige kafeer, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Antarktis

UUTHOLDELIG FOR NOEN: Stille steder, slik som Antarktis, er vanskelig å takle, sier forskere. Her planter den britiske glasiologen David Vaughan en stang i isen på den britiske delen av kontinentet 19. januar 2009.

Foto: STAFF / REUTERS

Fikk problemer med stillheten

Forsker Jensenius testet nylig ut folks toleranse for stillhet: Han ba dem stå i ro og lytte til stillheten.

Mange fikk da problemer, forteller han.

– Vi lever i et samfunn med mye naturlyd, menneskeskapt lyd og musikalsk lyd rundt oss absolutt hele tiden. En kombinasjon av stillhet og stillstand er veldig fremmed for mange i dag, sier musikkforskeren.

Anbefaler lange pauser

Kunstig bakgrunnsstøy må brukes med måte, sier Even Ruud, som er psykolog og professor i musikkterapi.

Even Ruud

ANBEFALER LANGE PAUSER: Kutt den kunstige lyden du har på øret og nyt heller stillheten for å unngå tinnitus, hørselstap og stressreaksjoner, sier psykolog og musikkterapeut Even Ruud.

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Han anbefaler lange pauser for å unngå tinnitus, hørselstap og stressreaksjoner.

– Du kan sette igang hormonreaksjoner som gjør at kroppen kommer i en stressituasjon. Hjernen din har godt av å skifte frekvens, sier Ruud.

Forskerkollega Alexander Refsum Jensenius er enig i at for mye kunstig lyd ikke er bra.

– Det er veldig mye lyd, høy lyd, og kvaliteten er ofte fortettet. Når vi venner oss til å lytte på den måten, kan det bli vanskeligere å glede seg over de subtile tingene og de små variasjonene, avslutter han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

 • Flertall på Stortinget beskytter sovende lov om kinoforbud på søndager

  På søndagens kinoprogram i Oslo starter hele ti forestillinger før klokken 13.

  Det er kun lov fordi politiet gir kinoene tillatelse. Loven sier nemlig at man ikke kan ha arrangementer på helligdager mellom kl. 06 og 13.

  Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før klokken 13 på søndager. Men en samlet venstreside sier nei.

  Stortingsflertallet vil beskytte loven om kinonekt før klokken 13 på søndager, skriver Aftenposten. Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) er enig.

  – Reglene er med på å gjøre disse dagene annerledes enn resten av uken. Jeg ser ingen grunn til å liberalisere kino-regelverket, skriver hun i en e-post til avisen.

  Flere av kinoene som ofte viser filmer før kl. 13 befinner seg i Oslo. Det er Nordisk Film AS som sender søknader om dispensasjon til politiet. Oslo politidistrikt bekrefter til Aftenposten at de innvilger samtlige søknader.

  RAMMET AV PANDEMIEN: Colosseum kino i Oslo sendte en hilsen til publikum under coronapandemien. Men det kostet kinoer og teatre dyrt at publikum ble vant til å sette hjemme.
  Foto: Gitte Johannessen / NTB
 • «Oppenheimer» vinner toppprisen på SAG-utdelingen

  Filmen «Oppenheimer» er tildelt prisen for beste skuespillerensemble på Screen Actors Guild-utdelingen i Los Angeles. Dette er den gjeveste SAG-prisen.

  Film- og TV-prisene fra Screen Actors Guild (SAG) ble delt ut i Los Angeles natt til søndag norsk tid av skuespillerforbundet SAG-AFTRA. Mange av medlemmene der er også blant de som stemmer fram Oscar-prisene. SAG-prisene pleier å gi en viktig pekepinn om hvilke amerikanske filmer som får flest Oscar-priser.

  «Oppenheimer» handler om fysikeren J. Robert Oppenheimer, som ledet arbeidet med utviklingen av den første atombomben i USA.

  (NTB)