Hopp til innhold

– Vi tåler ikke lenger stillheten

Ren stillhet er blitt så uutholdelig at det nå finnes mobilapplikasjoner som tilbyr bakgrunnsstøy. – Bruk dem med måte, advarer musikkterapeut.

Caffitivity og Ingvild Hunsrød

LYTTER TIL BAKGRUNNSSTØY: Blogger Ingvild Hunsrød foretrekker nettsiden Coffitivity når hun er på jobb. Nettsiden gir henne lyden av et kafémiljø på øret.

Foto: Torkil Torsvik / Skjermdump/NRK

Vi utsettes for så mye lyd i hverdagen at ren stillhet kan bli vanskelig å takle, i hvert fall ifølge mange brukere av dagens teknologi.

Et stort antall apper og nettsider tilbyr nemlig behagelig bakgrunnsstøy for de som trenger å stenge stillheten ute.

Applikasjonene, med navn som SoundCurtain, Ambiance og Coffitivity, gir deg lyden av for eksempel en kafé i Paris på øret.

Alexander Jensenius

– BLIR VANLIGERE: Musikkforsker Alexander Refsum Jensenius sier at applikasjoner og nettsteder som gir deg kunstig bakgrunnsstøy er vanligere og vanligere.

Foto: Terje Heiestad / UiO

– Det blir mer og mer vanlig. Vi er kommet til et punkt hvor vi ha lyd rundt oss, og vi blir derfor nødt til å bruke teknologier for å skape lyd kunstig, sier Alexander Refsum Jensenius, som er forsker og leder for Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

– Gir en behagelig bakgrunnsstøy

Blogger Ingvild Hunsrød er en av dem som synes at teknologien hjelper henne.

Hun bruker nettsiden Coffivity, som tilbyr lydopptak fra kafeer over hele verden.

Litt klirring i kaffekopper og fjern prat er nemlig bedre enn stillheten på kontoret, mener Hunsrød.

– Det gir en behagelig bakgrunnsstøy. Jeg går inn på nettsiden, så starter lyden automatisk. Og det er opptak fra ordentlige kafeer, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Antarktis

UUTHOLDELIG FOR NOEN: Stille steder, slik som Antarktis, er vanskelig å takle, sier forskere. Her planter den britiske glasiologen David Vaughan en stang i isen på den britiske delen av kontinentet 19. januar 2009.

Foto: STAFF / REUTERS

Fikk problemer med stillheten

Forsker Jensenius testet nylig ut folks toleranse for stillhet: Han ba dem stå i ro og lytte til stillheten.

Mange fikk da problemer, forteller han.

– Vi lever i et samfunn med mye naturlyd, menneskeskapt lyd og musikalsk lyd rundt oss absolutt hele tiden. En kombinasjon av stillhet og stillstand er veldig fremmed for mange i dag, sier musikkforskeren.

Anbefaler lange pauser

Kunstig bakgrunnsstøy må brukes med måte, sier Even Ruud, som er psykolog og professor i musikkterapi.

Even Ruud

ANBEFALER LANGE PAUSER: Kutt den kunstige lyden du har på øret og nyt heller stillheten for å unngå tinnitus, hørselstap og stressreaksjoner, sier psykolog og musikkterapeut Even Ruud.

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Han anbefaler lange pauser for å unngå tinnitus, hørselstap og stressreaksjoner.

– Du kan sette igang hormonreaksjoner som gjør at kroppen kommer i en stressituasjon. Hjernen din har godt av å skifte frekvens, sier Ruud.

Forskerkollega Alexander Refsum Jensenius er enig i at for mye kunstig lyd ikke er bra.

– Det er veldig mye lyd, høy lyd, og kvaliteten er ofte fortettet. Når vi venner oss til å lytte på den måten, kan det bli vanskeligere å glede seg over de subtile tingene og de små variasjonene, avslutter han.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.