Hopp til innhold

– VG gikk for langt i Behn-oppslag

VG brøt god presseskikk da avisen påsto på forsiden at Ari Behns slekt hadde en «nazi-fortid», mener PFU.

Ari Behn

Ari Behns familie reagerte sterkt på VGs oppslag om boken 'De som falt'.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

– Jeg ble fly forbanna da jeg så den forsiden. Det sier Randi Behn Butcher, som er kusinen til Ari Behns Mor Marianne Solberg Behn.

Hun er fornøyd med konklusjonen til Pressens faglige utvalg, som altså slår fast at VG gikk for langt 23. august 2009 . Da trykket avisen et bilde av Ari Behn på forsiden, med teksten «Ny bok navngir landssvikere. – Ukjent med slektens nazi-fortid.»

– Jeg følte at nazi-påstanden rammet både min mor og min bestefar, som medlemmer av familien Behn. Bestefaren min er død for mange år siden, men moren min lever i beste velgående, sier Randi Behn Butcher.

Behn Butcher var ikke selv født under krigen, men sier til Nrk.no på telefon fra den engelske landsbygda at saken opprørte flere eldre familiemedlemmer. Blant annet hennes mor, Aris grandtante, ble rystet.

– Det er veldig sjelden noen av oss i familien vil si noe som helst til pressen om Ari og sånt, men ett sted går grensen. Dette kunne vi ikke finne oss i. Både familiemedlemmer og venner av familien Behn i Halden reagerte på oppslaget i VG.

Bygget på bok

VGs oppslag bygget på boken «De som falt» av Eirik Veum og Geir Brenden. I boken navngir de over 1000 nordmenn som kjempet på tysk side under krigen.

I artikkenen skrev VG blant annet av «I en ny bok blir det avslørt at to slektninger av Ari Behn kjempet for nazistene under krigen». VG hadde innhentet kommentarer fra Ari Behn, som sa at påstandene om slektningers nazi-fortid var helt ukjent for ham. Aris mor Marianne Solberg Behn sa i en kommentar at hun tvilte på påstandene.

VG hadde også snakket med historiker Hans Fredrik Dahl, som var kritisk til at Behn-familien var trukket inn. Dahl mente det smakte av spekulasjon å ha med Behns slektninger.

Klaget til PFU

Det var Randi Behn Butcher som klaget VGs oppslag inn for PFU. Hun skriver i klagen:

«Stum av forundring må jeg jo som en av Ari Behns nærmeste slektninger kjøpe denne utgaven av avisen for å finne ut hva dette handler om. Er det hans slekt, Bjørshol eller Behn, som denne gang er rammet av et ”lynnedslag”? Det viser seg å være min slekt, og påstandene er ganske groteske. (…) De navngir ikke våre angivelige slektninger, men støtter seg på rykter gjengitt i en nylig utgitt bok…». «I hele oppslaget viser VG til hemmelige kilder og siterer ukritisk fra en bok at Behn-familien var aktive nazister under krigen.»

Bernt Olufsen

VGs sjefredaktør Bernt Olufsen.

Foto: Junge, Heiko, Heiko Junge / SCANPIX

– Oppsiktsvekkende bok

VG tar til etterretning at PFU mener avisens vinkling på forsiden var upassende, sier sjefredaktør Bernt Olufsen. Han understreker at VG har skrevet en kritisk artikkel om en bok, og at PFU mener det var journalistisk legitimt av VG å omtale innholdet i boken.

– Det oppsiktsvekkende var at boken trakk frem Behn-familien, og det var det som fikk oss til å skrive artikkelen, sier Bernt Olufsen til Nrk.no.

– Fornøyd

Randi Behn Butcher er fornøyd med PFUs konklusjon, selv om utvalget bare slår fast at VG gikk for langt på forsiden. PFU mener at selve artikkelen var presseetisk forsvarlig.

Det PFU feller VG på, er den «konstaterende ordbruken» på forsiden, som skaper et inntrykk av at Behn-slekten hadde en nazi-fortid.

– Det viktigste for meg var forsiden. Selv om de hadde fått kommentarer inni avisen, satt åtti prosent av Norges befolkning igjen med innttrykket VG hadde skapt med å trykke en sånn påstand på forsiden, sier Randi Behn Butcher.

Etter utvalgets mening må omtalen vurderes ut fra bokens krigshistoriske verdi, og dessuten i lys av at opplysningene forfatteren kommer med om Behn-slektninger, indirekte også berører kongehuset. Så langt anser utvalget at avisen har handlet innenfor det journalistisk legitime og presseetisk akseptable. Utvalget legger i tillegg til grunn at en anerkjent historiker som Hans Fredrik Dahl samtidig kommer klart til orde med sitt kritiske syn på bokens navngivelse av Ari Behn.

Derimot finner utvalget at avisen har gått unødig langt i sin konstaterende ordbruk på førstesiden, ved å skape et misvisende inntrykk av at Behn-slekten i utstrakt grad skulle ha hatt en nazi-fortid. Utvalget viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.4, der det blant annet heter: «Sørg for at overskrifter, henvisninger, ingresser og inn- og utannonseringer ikke går lenger enn det er dekning for i stoffet. På dette punkt har Verdens Gang brutt god presseskikk.

Pressens faglige utvalg / PFU

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.