– Veldig fredelig å bo i Grotten

En av Norges viktigste forfattere, Jon Fosse, er tilbake med en ny diktsamling. NRK møtte ham hjemme i Grotten, Statens æresbolig for kunstnere i Oslo.

Fosses nye diktsamling har fått tittelen Stein til Stein. 39 dikt og 1 salme, og kommer ut denne uken.

Sammenligner skriving med bønn

Jon Fosses Stein til Stein
Foto: Samlaget

I 2009 ble forfatterens 50-årsdag markert blant annet med en egen biografi, praktboka Dikt i samling og en ny samling med «songar». Men det er altså ti år siden Fosse sist ga ut en tradisjonell diktsamling, Auge i vind fra 2003.

I en anmeldelse av den nye boken i avisen Vårt Land, skriver Alf Kjetil Walgermo at Fosse «kan vere ein himmelvendt og samtidig jordnær lyrikar», og understreker at det i Fosses dikting «kling det umiskjenneleg av religiøse ord og tankebygningar».

Selv sammenligner Fosse skjønnlitterær skriving med en bønn.

– Den første jeg leste som sa det, var Kafka. Han sa at det å skrive var å be. Han hadde jødisk bakgrunn og jeg har norsk, protestantisk bakgrunn, og for meg kan det å skrive sammenlignes med det å be.

– Når en ber, kommer ordene til en. Det mest fascinerende med å være forfatter og skrive, er at det skjer, det dukker opp, jeg tenker aldri ut noe. Det store spørsmålet er da alltid hvor dette kommer fra og hva det er som gjør at det dukker opp. Men det dukker opp som ord, klang og setninger – som materialitet, kan du si, forklarer forfatteren.

EIN STILLE VIND

ein vind går igjennom livet
og andar stille rørsle

han seier det finst ei stille
open for deg og for meg

han seier det finst ei redsle
som ikkje gjer oss redde

han seier det finst ein lagnad
og lagnaden er stille

Jon Fosse / Stein til stein

– Jeg kjører «et strengt regime» mot meg selv og andre

For snart to år siden flyttet Fosse inn i statens æresbolig «Grotten» , i utkanten av Slottsparken i Oslo. Grotten var Henrik Wergelands bolig mellom 1841 og 1845.

Senere har også komponistene Christian Sinding og Arne Nordheim og forfatteren Arnulf Øverland bodd der.

– Det høres verre ut å bo i Grotten enn det faktisk er. Det er veldig fredelig å bo her, sier Fosse, som trives med å bo i et gammelt hus.

Han sier likevel at han kjører «et strengt regime» både mot seg selv og andre.

– De vil ha inn både foreninger, skoleklasser, konserter og hva som helst her. Det går jeg ikke med på. Det fungerer ikke for meg.

Hør Fosse lese «Nattsalme»:

I likhet med Wergeland, har Fosse en salme i salmeboka. Det er «Nattsalme», som også er tatt med i Stein til stein.

Da forslaget til salmebok sist ble behandlet av Bispemøtet, sto det strid om Fosses salme.

– Det endte med votering. Seks var for og seks var imot. Men den kom med fordi preses hadde dobbeltstemme, og det er jeg glad for, forteller forfatteren.

Hele intervjuet med Jon Fosse kan du høre i Diktafon lørdag 2. februar. Han er også gjest i Bokprogrammet på NRK2 tirsdag 19. februar.

Kulturstrøm

 • Björk til Trondheim og Bergen

  Den islandske artisten Björk kommer til Olavsfest i Trondheim og Bergen Live neste sommer. Hun skal turnere med sitt «Björk Orchestral»-konsept, som ble vist på Island i oktober. Hun skal spille sammen med strykeorkesteret Trondheimsolistene. Vil du vite mer om den banebrytende artisten, så kan du lese denne to år gamle saken.

  Björk i 2003
  Foto: LLUIS GENE
 • Kulturlivet rammes hardt

  Flere store kulturarrangementer står nå i fare etter regjeringa la fram nye tiltak. Blant annet gjeninnføringen av meteren, og ytterligere antallsbegrensninger på arrangementer.

  Kulturminister Trettebergstuen sier at kompensasjonsordningen er forlenget til sommeren, og det jobbes med mulighet for å forbedre denne, samt å få på plass ulike stimuleringstiltak.

 • Skrev årets beste musikkverk

  Komponist Agnes Ida Pettersen vant i går EDVARD-prisen 2021 i kategorien Samtid for "Å vere i livet". Prisen deles ut av TONO. Verket har tekst av Halldis Moren Vesaas. Juryen berømmer verkets utforskende og skinnende klanglig overflate, og for å omfavne alt fra folketoner til barokken.

  Agnes Ida Pettersen
  Foto: Håkon Elias Pettersen