Hopp til innhold

– Vi skrev store hits når vi var dopa

- Det var mye stoff som fløt rundt. Men ikke alle var helt på tur hele tiden, og vi laget mange gode låter, forteller Mick Jagger.

The Rolling Stones

The Rolling Stones i nyere tid. I «gamle dager» gikk det vilt for seg.

Foto: Evan Agostini / AP

Mick Jagger i Oslo i 1965

Mick Jagger og the Rolling Stones var i Oslo første gang i 1965.

Foto: Henrik Laurvik / Scanpix

Sir Mick Jagger har avvist at narkotika hadde en negativ innvirkning på The Rolling Stones og hevder at bandet skrev noen av sine største hits mens de var påvirket.

Var en inspirasjon

Gruppa brukte narkotika på 60- og 70-tallet, og da særlig Mick Jagger og Keith Richards.

Men Jagger insisterer på at feststemningen var en inspirasjon for mye av musikken deres, særlig dobbeltalbumet «Exile on Main Street» fra 1972.

- Det var på moten

– Det var en periode da ale brukte mye stoff. Det var på moten, men vi jobbet hardt også, så det var en slags festlig atmosfære, mange som besøkte oss, vet du, og det var mye stoff som fløt rundt. Men ikke alle var helt på tur hele tiden, og vi laget mange gode låter, sier han til Absolute Radio.

- Jeg husker nok egentlig ikke hvor ille det var. Narkotikabruk har man en tendens til å være litt hemmelighetsfull i forhold til andre mennesker, slik at du aldri egentlig vet, sa han videre.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)