NRK Meny
Normal

– At Lambda skal til Veneziabiennalen endrer ingen ting

– Jeg synes ikke «Lambda» er spesielt pen om den skal til Venezia eller ikke, sier Carl I. Hagen.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen synes ikke Lambda er spesielt pen, og mener det ikke er av betydning at det skal delta i Veneziabiennalen.

Foto: Vegard Lien/NRK

– Dette endrer ingen ting. «Lambda» er ferdig. De kan gjerne snakke om og se på historie og tegninger så mye de vil, men dette har ingen praktisk betydning for Oslo, sier Carl I. Hagen.

Herreros Arquitectos og Lambda er plukket ut til å delta i Veneziabiennalen, verdens viktigste festival for kunst og arkitektur.

– Lambda er ikke spesielt pen

Carl I. Hagen mener at så lenge «Lambda» er skrinlagt av Oslo bystyre, så har en Veneziabiennal fra eller til ingen betydning.

– «Lambda» er nedstemt. Jeg synes ikke bygningen er spesielt pen uansett om den skal til Venezia eller ikke, sier han.

Lambda

Munch-museet som Herreros Arquitectos har sett det for seg.

Foto: Herreros

Men kampen om «Lambda» er ikke helt avgjort, ifølge byggets forkjempere. Det er ikke lenge siden NRK skrev at Miljøpartiet de grønne snur og likevel går inn for Lambda som alternativ til Tøyen og Nasjonalgalleriet.

– En internasjonal anerkjennelse

Det er Høyre, Venstre og KrF som har ønsket et Munch-museum i Bjørvika. Høyrepolitiker og leder i kultur- og utdanningskomiteen, Øysten Sundelin, er svært positiv til oppmerksomheten «Lambda» nå får.

Fredrik Torp

Fredrik Torp

Foto: Karen Riekeles Frivik

– Dette er en internasjonal anerkjennelse av bygget, og det sier jo litt, sier han til NRK.no.

Han tror skepsisen og negativiteten rund Lambda-prosjektet er som alle andre arkitektoniske prosjekter.

– All arkitektur trenger tid for å modnes. Det river og sliter i oss, og det er alltid splittelse i slike saker. Men denne anerkjennelsen «Lambda» nå får, kan kanskje løfte prosjektet fram mer positivt, sier Sundelin.

– En spennende Lambda-høst i vente

Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn

Foto: Bjurn Avlesen

Høyre har vært de største forkjemperne for «Lambda», og Sundelin håper nå at Veneziabiennalen kan være til hjelp for en ny debatt som har pågått over flere år.

– Med denne nyheten blir det en spennende Lambda-høst, og dette blir en god start på debatten, sier høyrepolitikeren.

– Veneziabiennalen ingen betydning

Arkitekt Fredrik Torp sier det er hyggelig for Herreros at han blir invitert til Venezia, men at det ikke er noe å legge vekt på.

– Det har ingen betydning. Venezia vurderer ikke dette prosjektet som et prosjekt i Oslo by. De har ikke vurdert «Lambda» i forhold til andre muligheter i Oslo, sier han.

Han mener fremdeles at bygningen ikke er noen god museumsløsning.

– Jeg ser ikke for meg et Munchmuseum stablet i 11 etasjer. Jeg vil ha et mer stillferdig bygg, et roligere bygg, og det vil jeg ha på Tøyen, sier Torp.

– Blir neppe noen ny debatt

Lambda lobby

Lambdas lobby, tegnet av Herreros Arquitectos.

Foto: Herreros

Varaordfører i Oslo, Libe Rieber-Mohn (Ap), tror ikke det kommer til å skje noe nytt i Lambda-debatten selv om bygget skal til Veneziabiennalen.

– Lambda-prosjektet ble lagt i en skuff i fjor. Flertallet stemte nei, så det blir neppe noen ny debatt rundt det nå, sier hun.

Hun sier det er mer enn bare det estetiske ved bygget som har skapt diskusjon, blant annet beliggenhet, og romløsning. At bygget er høyt og skygger for utsikten, har også vært en av årsakene til at det har blitt forkastet.

– Men det er jo uansett hyggelig for arkitekten at han får anerkjennelse for jobben sin, sier Rieber-Mohn.